Buenos Aires en omstreken

Swipe

Wandeling 2: Over Avenida Corrientes naar de Obelisk

Met deze wandeling breng ik je naar het ‘Brooklyn’ van Buenos Aires, Avenida Corrientes en de breedste boulevard ter wereld, Avenida 9 de Julio. Een bruisende straat zowel dag als nacht! Want hier vind je theaters, bioscopen en muziekhallen. De meeste cafés, boekwinkels, kiosken en platenzaken blijven vrijwel de gehele nacht open. ‘La calle que nunca duerme’, de straat die nooit slaapt noemen de porteños Avenida Corrientes.

Het was op deze avenida rond 1930, dat Carlos Gardel beroemd werd in het theater Nacional. Cafés als La Paz (hoek Montevideo) en Giralda (nr. 153) waren dertig jaar geleden de ontmoetingsplaatsen. Hier werden tot diep in de nacht revoluties bedacht en gesmoord, raadsels over het leven opgelost en de verloedering besproken. In één nacht werden alle geheimen ontrafeld. Maar cafés als Gandhi (nr. 177) en Losada (nr. 1559) zijn van deze tijd en worden ook wel ‘Liberias-bars’ (boekwinkel/café) genoemd. Het zijn moderne etablissementen, waar tijdschriften, kranten en boeken ter inzage liggen. Affiches van literaire samenkomsten hangen aan de muur en in de kelders worden boekpresentaties en voordrachten gehouden onder het genot van een drankje.

Voor verzamelaars van oude boeken, manuscripten en oude tijdschriften is deze straat één groot paradijs. Want je kunt er best voor een schappelijk prijsje iets op de kop tikken. De wandeling begint bij de kruising met Av. Callao en gaat richting de Obelisk, die je al in de verte trots boven alles uit ziet steken. Halverwege de straat hangen al links en rechts de grote billboards van musical- en theaterproducties. Want ’s avonds rond negen uur wordt de straat in beslag genomen door het uitgaanspubliek voor de grote theaters en muziekhallen.

Daarna wordt er laat en uitgebreid gedineerd in de tientallen restaurants rondom deze avenida. Tussen Roderiguez Peña en Montevideo aan je rechterhand (nr. 1660) ligt het sfeervolle Paseo La Plaza. Het is een centrum met minitheaters, leuke winkeltjes, cafés en terrasjes. Het is er heerlijk vertoeven en een aangename rustplaats in deze hectische stad. Hier moet je zeker even doorheen lopen!

Een andere leuke stop is aan de overkant bij café El Gato Negro op nr. 1669. Hier serveren ze goede koffie en thee in een prachtig interieur van art nouveau, uit 1927, met volop Thonet-meubels. Het lijkt wel alsof hier de tijd heeft stilgestaan. Naast Paseo La Plaza bevindt zich Teatro General San Martín en aan de achterkant (in Sarmiento hoek Parana) Centro Cultural San Martín. Dit is hét culturele centrum van de stad met allerlei activiteiten als exposities, film, theater en dans. Je kunt er zo naar binnen lopen en beneden is een permanente kunstgalerie. Het centrum heeft drie theaters waarvan Casacuberta onder de grond de mooiste is. Het is gebouwd als een amfitheater met in de hal een grote muurschildering van de theaterpioniers van Argentinië.

Aan de overkant op nr. 153 is Café la Giralda, ook zo'n etablissement met een rijke historie en waar intellectueel Buenos Aires dertig jaar geleden kwam, maar het heeft nog altijd zijn charme behouden en is beroemd om zijn heerlijke chocolate con churros (chocolade met gefrituurde deegstengels).

Dan steek je Av. 9 de Julio over en vervolg je de wandeling door Av. Corrientes. Want op de eerste hoek rechts met Suipacha op nr. 38 is een van de mooiste confiterías van Buenos Aires: Ideal. Hier moet je zeker even naar binnen lopen. Het werd geopend in 1920 en volgens mij is er sindsdien niets aan het interieur veranderd ook niet aan de clientèle! Veel marmer, art nouveau en prachtige kroonluchters. Neem een kopje koffie met vers gebak en geniet van de sfeer. ‘s Middags en ‘s avonds kun je op de eerste etage tango dansen. Een aparte belevenis, want er komen nog veel ouderen, prachtig uitgedost, hier dansen.

Aan de overkant op Av. Corrientes is Gran Rex, een mooi stuk architectuur uit eind jaren twintig van de vorige eeuw. Vooral binnen in de zaal is het geheel geïnspireerd op het Radio City gebouw in New York. Aan de overkant de muziekhal, El Opera, uit 1935. De façade en zeker binnen is alles in art-decostijl. Het ontwerp is van de Belgische architect Bourbon, die de zaal als eerste in het land aan de voorkant open ontworpen heeft, zodat je vanuit de hal direct in de zaal kunt kijken. De wandeling eindigt bij de kruising van dé voetgangersstraat van de stad, Calle Florida.

10 prachtige bestemmingen in Wandeling 2: Over Avenida Corrientes naar de Obelisk en Argentinië