Buenos Aires en omstreken

Swipe

Wandeling 3: Calle Flórida dé voetgangersstraat

Calle Flórida was tot 190 een van de meest chique straten van Buenos Aires. Dat kun je nog merken aan de grote winkelgalerijen die doorlopen naar het volgende huizenblok. Sommige zijn goed onderhouden en je proeft er nog steeds de sfeer van vroeger. Maar ook zie je het aan enkele opvallende gebouwen. Want op het eerste gezicht lijkt Flórida een gewone drukke voetgangersstraat waar je oog steeds naar al die volle etalages wordt getrokken en je vergeet te kijken naar de mooie façades erboven en het interieur van de winkelgalerijen.

In het eerste gedeelte van deze winkelstraat tot aan Av. Córdoba tref je ook de bekende internationale modehuizen, maar daarna worden de winkels exclusiever, vooral rondom Av. Santa Fé.

De wandeling begint op het pleintje van Av. Roque Sáenz Peña en Flórida bij het toeristen-informatiecentrum. Aan de overkant is al het eerste opvallende gebouw, Banco de Boston. Ontworpen in de Verenigde Staten en halverwege 1920 (kalk)steen voor steen verstuurd naar deze plek en daar ter plekke opgetrokken. Het was een gezamenlijk ontwerp van Amerikaanse en Argentijnse architecten. Loop zeker even naar binnen en bewonder het plafond, vooral hoe het in detail is afgewerkt.

In de hele buurt staan trouwens veel imposante bankgebouwen die bijna allemaal rond de glorietijd van 1920 tot 1930 hier zijn neergezet. Op nr. 165 bevindt zich de eerste winkelgalerij: Galería Güemes, geopend in 1915. Waar je zeker even naar binnen moet lopen, vooral vanwege die prachtige afgewerkte ingangen en liften naar de kantoren, zoals entrada Mitre en Cangallo. De galerij heeft een grote verscheidenheid aan winkeltjes van bijous en parfum tot goede boekwinkels. Op nr. 336 aan je linkerhand bevindt zich een van de mooiste boekwinkels van de stad, Ateneo. Het interieur is nog heerlijk ouderwets en ze hebben de beste boeken.

Op de hoek met Gral. J. D. Perón staat een van de mooiste gebouwen van de straat: Banco Francés. Grotendeels in Jugendstil en een genot om naar te kijken, vooral het ijzerwerk. Het bouwwerk dateert uit 1926 Voorbij Av. Corrientes op nr. 60 zetelt een van de belangrijkste en exclusieve verenigingen van het land, Sociedad Rural Argentina, de Argentijnse plattelandsvereniging. Het gebouw zegt al voldoende en daarnaast gingen waarschijnlijk de bestuurders naar de chique confitería Richmond, gebouwd in Engelse stijl. Helaas in 2011 definitief gesloten, maar de naam Richmond mag blijven pronken op de gevel.

Eén blok verder na Viamonte ligt de mooiste winkelgalerij van de stad: Galería Pacifico. Het getuigt van klasse en kijk eens naar het prachtige plafond, een soort Sixtijnse kapel! De winkelgalerij Vittorio Emmanuelle in Milaan en Bon Marché in Parijs hebben als voorbeeld gediend. De bekendste frescoschilders van Argentinië hebben aan dit plafond gewerkt (o.a. Spilimbergo, Berni en Castagnino), want al sinds 190 was hier een winkelgalerij, alleen is vijftien jaar geleden alles gerenoveerd. Meer dan 160 winkels, boetiekjes en confitería’s zijn er, een genot om hier te shoppen! Halverwege de jaren negentig hebben ze de Design Award gekregen van de International Council of Shopping Centers. Op de eerste etage bevindt zich een interessant cultureel centrum, Centro Cultural Borges.

Je bent nu bij Av. Córdoba gekomen, het chique deel van het centrum. Dat zie je aan de winkels en de hele uitstraling. Op de hoek aan de overkant met Flórida staat weer zo’n opvallend gebouw, Centro Naval, ontworpen door Franse architecten in 191. Vooral de deuropening en de hal zijn in het oog springend, maar ook al de versierselen rondom de ramen. In dit gedeelte van Flórida kun je in verschillende galerijen sierlijk bewerkte (edel)stenen kopen, die uit het noorden en het oosten van het land komen.

Flórida komt uit op Plaza San Martín. Net ervoor op nr. 1000 is Ruth Benzaca, een beroemde kunstgalerij met werk van bekende en jonge veelbelovende kunstenaars. Rond de jaren zestig, zeventig was deze buurt vol culturele activiteiten en nu nog vind je er veel (kunst)galeries en cafés waar toentertijd de kunstenaars bijeen kwamen. Zo heb je Bar Dada (San Martín 93), Bar Baro (Tres Sargentos 315) en Flórida Garden op de hoek met Paraguay, die herinneren aan deze bloeitijd.

Nu volg je iets naar rechts, langs Plaza San Martín, nog steeds Flórida. Voor je staat een van de duurste hotels van de stad, Hotel Plaza/Marriot. Dit gebouw werd in opdracht van een van de rijkste mannen van het land, Ernesto Tornquist in 1908 gebouwd en ontworpen door de Pruisische architect Zucker. Hij introduceerde de zgn. 'bow windows' (gebogen ramen), in een ijzeren frame, wat nog steeds goed te zien is. Het is beter om aan de overkant te gaan staan, niet alleen de façade goed te bekijken maar ook daarnaast want daar staat iets totaal anders, het Kavanagh-gebouw. Het is een van de meest markante gebouwen van de stad. Gebouwd in 1935 voor Corina Kavanagh, een ontwerp uit de beroemde architectenschool van Chicago met zijn platte, strakke simpele trapsgewijze vormen. In die tijd was het het hoogste gebouw (110 m) van Zuid-Amerika en het had als eerste airconditioning.

Nu zijn het allemaal appartementen met alle comfort, zoals een gemeenschappelijk zwembad en een eigen wasserette. De entree is van binnen een en al art deco. Helaas kun je dit gebouw niet bezoeken. Als laatste van deze wandeling loop je bij Marriot hotel, Calle Alvear in en zie je op de volgende hoek Basilica Santisimo Sacramento. Het is een enorme neoclassicistische kerk gebouwd in 1936. Deze kerk staat bekend om zijn traditionele manier van huwelijksinzegeningen bij rijke families. Vooral het interieur is imposant, kijk maar eens naar het altaar. Veel marmer en in neogotische stijl uitgevoerd.

10 prachtige bestemmingen in Wandeling 3: Calle Flórida dé voetgangersstraat en Argentinië