Buenos Aires en omstreken

Swipe

Wandeling 5: Rondom Plaza de la Recoleta

Wat nu Plaza de la Recoleta is, werd rond 1716 een klooster gebouwd met een kapel waar ook de naam Recoleta vandaan komt. Want deze kloosterlingen werden recoleta’s genoemd. Pas halverwege de 19de eeuw werd dit deel bij de stad getrokken. Toen in 1871 de gele koorts en cholera in verschillende wijken uitbraken vertrokken de rijken naar dit nog redelijk open stadsdeel. Toen er onder leiding van burgermeester Alvear grote herenhuizen werden gebouwd, werd Recoleta een echte wijk voor de welgestelden.

De meest exclusieve modehuizen, de mooiste interieurwinkels en de chicste restaurants zijn er nu te vinden. Maar het is hier ook heerlijk wandelen en rustiger dan het hectische centrum. De wandeling begint bij Plaza de la Recoleta. Dit plein behoort tot de gezelligste van de stad. Links van Av. Quintana is Paseo Ortiz, een sfeervolle promenade met restaurants, cafés en terrassen. Recht voor je op het plein staat de Basilica Nuestra Señora del Pilar, een kerk gebouwd in 1822, waar eerst de kapel uit 1716 stond van het klooster. Daarnaast (links) heb je het beroemdste kerkhof van de stad, Cementerio de la Recoleta.

En rechts van de kerk bevindt zich een groot gerenoveerd huizencomplex waar het cultureel centrum van de stad is en een groot winkelcentrum (Buenos Aires Design). Daarnaast en beneden veel groen en bomen (sommige hebben een enorme reikwijdte) met pompeuze standbeelden en enkele prachtige palacio’s. Kortom, heerlijk wandelplezier, vooral als je er zaterdag- of zondagmiddag naartoe gaat, want dan is er een grote gezellige Feria de Artesanos, een markt met veel ambachtelijke en zelfgemaakte voorwerpen.

Het eerste café links op de hoek, La Biela, vanaf Av. Quintana is het meest bekende café niet alleen van deze wijk, maar van de hele stad. Binnen is alles gewijd aan raceauto’s en wedstrijden uit de gloriejaren vijftig, want toen was dit het verzamelpunt van bekende autocoureurs. Het terras is als een soort tuin en altijd gezellig druk. Zo ook de promenade, Paseo Ortiz, waar de hele avond tot diep in de nacht geflaneerd, gegeten en gedronken wordt. Achter het terras van La Biela staat Gran Gomero, een enorme boom (Ficus macrophylla) afkomstig uit Australië die een reikwijdte heeft van 50 m! Daarom moeten vele takken zelfs ondersteund worden.

Cementerio de la Recoleta aan de overkant van het plein is te vergelijken met de begraafplaats Père Lachaise in Parijs. Halverwege de 19de eeuw werd het aangelegd en toen in 1881 de toenmalige burgermeester Alvear vond dat het meer een stadsplan moest hebben met lanen en zijwegen, werd de begraafplaats het symbool voor politieke leiders en beroemdheden. Hier staan graftombes en kapelletjes die soms een omvang hebben van enkele woonkamers. Veel pracht en praal en de meest bekende staatslieden liggen hier begraven, zoals Mitre, Sarmiento, Rivadavia en generaal Roca, maar ook in een eenvoudig familiegraf (Duarte) Evita Perón. Alle bekende mensen kun je vinden op een groot bord bij de ingang. Nu liggen er meer dan 25.000 mensen begraven in 6400 graftombes!

Een bezoekje aan de kerk, Basílica Nuestro Senora del Pilar, is niet erg indrukwekkend, behalve het altaar dat geheel in barokstijl is gemaakt met een mooi beeld van de heilige vrouw van Pilar. Daarentegen is een bezoek aan het cultureel centrum ernaast interessanter. Het is geheel gerenoveerd, want delen ervan zijn nog van het oude franciscanenklooster uit 1716. Je vindt er tentoonstellingen, een museum van plastische kunst, audiovisuele ruimtes en een mooie art-winkel. Open van di. t/m vr. van 1-21 uur en in het weekend van 10-21uur. Je loopt nu iets naar beneden en daar heb je op de hoek, links, een groot winkelcentrum, Buenos Aires Design. Als je van lifestyle en interieurdesign houdt moet je zeker naar binnen, maar je kunt ook even pauzeren in een van de vele trendy cafés en restaurants op het terras aan de rand van het winkelcentrum.

Of wandelen langs de marktstalletjes, Feria de Recoleta, met in het weekend tangodansers, pantomimespelers en sneltekenaars die het plein erg levendig maken. Rechts beneden zie je op het kruispunt met Av. Alvear en Av. del Libertador wat verscholen achter de bomen het Palais de Glace, ontworpen als een schaatspaleis in 1911 door de beroemde architect Bustillo. Vergeleken bij al die grote zware palacio’s is dit gebouw met zijn strakke rechte vormen een verademing. Tegenwoordig is het een expositieruimte. Je loopt nu naar beneden naar het plantsoen en ga je naar links richting Av. Pueyrredón naar Plaza Francia. Het is een mooi plantsoen met prachtige bomen en heerlijk om door te wandelen.

Het beeld voor je is in 1910 door de Franse regering geschonken bij gelegenheid van het honderdjarige bestaan van de eerste onafhankelijkheid. Aan de overkant van Av. del Libertador zie je Museo Nacional de Bellas Artes (museum van schone kunsten). Verschillende bekende architecten, onder wie Bustillo, hebben vorm aan dit gebouw gegeven (rond 1930). Het is zeker de moeite waard om te bezoeken, want er hangt niet alleen werk van beroemde Europese schilders zoals Rembrandt, Gauguin, Goya en Picasso, maar ook van alle bekende moderne Argentijnse schilders. Openingstijden zijn van di. t/m vr. 12.30-19.30 uur en in het weekend van 9.30-19.30 uur.

Bij het volgende plein, Plaza Mitre, loop je naar boven langs het standbeeld naar Calle Agüero. Daar zie je links voor je een groot modern log gebouw, meer een moderne paddenstoel: Biblioteca National, de nationale bibliotheek. Het is o.a. ontworpen door Francesco Bullrich, een van de bekendste moderne Argentijnse architecten. Meer dan 20 jaar heeft men met veel pijn en moeite aan dit gebouw gewerkt (vooral financiële problemen) en in 1992 was het voltooid. Het moest toentertijd een prestigeobject worden van de militaire junta, want op deze plek stond eens Palacio Quinta Unzué, een presidentieel paleis, waar ook Juan en Evita Perón hadden gewoond.

De militairen wilden geen herinneringen meer over Perón, dus moest dit paleis afgebroken worden en kwam er de nationale bibliotheek voor in de plaats. Ex-president Menem heeft in 1999 nog ter ere aan Evita hier een beeld onthuld dat je kunt zien in het parkje ervoor aan de Av. del Libertador zijde. De bibliotheek herbergt meer dan 5 miljoen boeken, er is een constante temperatuur en vochtigheidsgraad. Ook de zon kan niet zomaar overal binnen schijnen. De bibliotheek bevat zeer kostbare en zeldzame boeken, zoals het eerste exemplaar van Don Quichot, maar ook de originele bijbel van Gutenberg uit 1450. 

Als je Calle Agüero naar boven loopt kruis je Av. Gral Las Heras. Hier ga je linksaf en loop je deze avenida af tot Av. Pueyrredon. Je merkt wel dat het hier goed winkelen is. Daar ga je links in en de eerstvolgende rechts, je bent nu in Calle Vicente Lopez. Enkele blokken verder tussen Uriburi en Junin kom je bij een groot modern shoppingcentrum, Village Recoleta. Op de hoek van Junin links is weer Paseo Ortiz met al die terrassen en restaurants. Keuze genoeg om even uit te rusten van deze wandeling.

10 prachtige bestemmingen in Wandeling 5: Rondom Plaza de la Recoleta en Argentinië