Buenos Aires en omstreken

Swipe

Wandeling 8: Wandelen over de Avenida 9 de Julio

Deze wandeling gaat over de Avenida 9 de Julio naar men zegt de breedste straat ter wereld. Het is indrukwekkend door al die duizenden auto’s, enorme billboards, grote gebouwen en zijn 140 m breedte (12 banen telt het)! Het is een sport om deze avenida in een keer over te steken, als het verkeer in rijen dik bij het rode stoplicht naast je staat te wachten. Het kan als je snel doorloopt.

Desondanks is het best gezellig wandelen over deze imposante weg met zijn enorme gebouwen, terrassen en brede trottoirs. Ook ‘s avonds als het uitgaansleven op gang komt, de terrassen vol zitten, de grote billboards aan en uit flitsen, de restaurants vollopen en de theaters uitgaan. Dan heeft deze avenida een wereldse uitstraling en een enorme aantrekkingskracht!

De wandeling begint bij de 67 m hoge Obelisk, die in 1936 hier werd neergezet vanwege het 400-jarig bestaan van Buenos Aires. Een opvallend monument en de ontwerper heeft zich laten inspireren bij zijn bezoek aan Wasinghton in 1933, want daar staat ook zo'n obelisk ter ere van de eerste president.
Tot 1931 stond waar de obelisk gebouwd zou worden de kerk San Nicolas de Bari. Deze werd afgebroken en verplaatst naar Av. Santa Fe voor dit prestigeobject. Nu is de Obelisk het visuele symbool van de stad geworden. Je bent ook op een van de drukste kruispunten, want hier komen vier grote verkeersaders bijeen. Het is een chaos van auto’s, wandelende en overstekende mensen.

Rond 1911 werd begonnen met de aanleg van deze avenida en in 1937 was deze ‘Champs-Elysées’ van Buenos Aires vrijwel gereed. Dat is niet zonder moeilijkheden gegaan, prachtige herenhuizen werden gesloopt en bijna was de ambassade van Frankrijk (hoek Av. Alvear) er ook aan gegaan.
Je vertrekt vanaf Avenida Corrientes aan de noordkant richting Av. Córdoba, want enkele huizenblokken verder breng ik je naar een van de grootste operagebouwen van de wereld, Teatro Colón. Al in 1829 werd de Italiaanse architect Francisco Tamburini aangetrokken voor de bouw, maar door allerlei ruzies was het pas in 1908 gereed. Van binnen is dit gebouw een en al marmer, brons en bladgoud, alles is geïnspireerd op de klassieke operagebouwen uit Frankrijke en Italië. De grote zaal is indrukwekkend met een fantastische akoestiek en plaats voor ruim 3100 gasten! Op dit podium hebben alle grote artiesten, zoals Maria Callas, Luciano Pavarotti, Igor Stravinsky, Herbert von Karajan, Rudolf Nureijev en vele anderen gestaan.

Kijk eens naar boven in de koepel met een kroonluchter van 700 lampen! Aanschouw ook de grote entreehal vol met Italiaans marmer uit Verona. Wil je het allemaal met eigen ogen aanschouwen, wat ik je aanraad, dan is de ingang voor de rondleidingen op de hoek van Libertad en Toscanini 1180. www.teatrocolon.org.ar

Achter het theatergebouw bij Calle Libertad is een mooi plein, Plaza Lavalle. Het heeft een rijke historie, want hier stroomde nog in de 19de eeuw een riviertje. De Engelsman Wilde bouwde in 1827 op dit plein een Vauxhall-fabriek met zijn huis en een grote tuin vol met veel exotische planten. Vanaf 1875 heeft het de vormen gekregen zoals je vandaag de dag ziet. Rond 1889 begon men met de bouw van het Paleis van Justitie (Palacio de Justicia) op de hoek van Lavalle, dat pas in 1942 klaar was. Het standbeeld in het midden is van generaal Juan Lavalle, die meevocht als jongeman met generaal San Martín tegen de Spanjaarden en in 1828 werd gefusilleerd. Er kwamen theaters, een kleine dierentuin, de eerste kermis en vanaf hier vertrok, waar nu theater Colón staat, de eerste trein in 1857.

Men plantte op dit plein enorme exotische bomen en deze groeien er nog steeds. Zo staat er op de hoek met Viamonte een gigantische boom met een reikwijdte van 50 m (Ficus macrophyllía) tegenover theater Colón. Op de hoek van Talcahuano en Tucumán staat nog een prachtige façade van art nouveau. Dit gebouw, Mirador Massue werd in 1909 gerealiseerd en kijk eens naar de toren en zijn koepel. Vooral het contrast met die moderne glazen toren erachter is opvallend. Elke dag (behalve het weekend) is er een goede tweedehands boekenmarkt op dit plein aan de kant van Calle Lavalle.

Vrijwel op de hoek van Libertad en Av. Córdoba staat de eerste synagoge van Argentinië gebouwd in 1897. Een opvallende façade met ernaast het joods museum, zeker interessant want Argentinië heeft een grote joodse gemeenschappen met een rijke historie. 
Aan de overkant van Av. Córdoba staat een prachtig gebouw, Teatro Cervantes. De façade is een mengeling van verschillende Spaanse stijlen en vol met uitbundige ornamenten. Het was de droom van een bekende Spaanse actrice, Maria Guerrero, en haar man om in Buenos Aires een Spaans cultureelcentrum te realiseren. Op 5 september 1921 werd met behulp van de koning van Spanje deze droom werkelijkheid. Het is nu een van de belangrijkste theaters voor grote dramastukken en tevens een museum. Museo Nacional del Teatro. Open van ma. t/m vr. van 10.00-17.30 uur.

Via Av. Córdoba loop je richting Av. 9 de Julio en die steek je over en loop je terug richting Av. Corrientes. Je komt dan langs hotel Panamericano, waar op de 23ste etage Pub Celtic zit. Wees brutaal, trek een strak gezicht en loop de lobby door naar de liften. Ga naar deze pub (tevens een goede sushi-bar) en profiteer daar van het fantastische uitzicht over de stad! De volgende straat is Calle Lavalle, een populaire voetgangersstraat, met veel winkels, cinema’s, restaurants en cd-zaken, want overal galmt de muziek om je oren. Het heeft duidelijk minder klasse dan de voetgangersstraat Florida.

10 prachtige bestemmingen in Wandeling 8: Wandelen over de Avenida 9 de Julio en Argentinië