Çannakale

Swipe

Çannakale

Çannakale ligt ongeveer op de plaats van het antieke Dardanos, aan het smalste stukje van de Dardanellen, op 262 km ten zuidwesten van Istanbul en op 346 km ten noorden van Izmir. Het plaatsje is van belang omdat de veerboot van het Europese deel van Turkije naar de Aziatische kant hier aanlegt, maar het heeft ook nog enkele bezienswaardigheden - producten van een woelige geschiedenis. Wie Çannakale beheerst, beheerst de toegang tot de Bosporus en de Zwarte Zee. Het water is hier slechts 1300 m breed en de scheepvaart enorm intensief. Uit vroeger tijden heeft Çannakale een kasteel overgehouden, dat ten tijde van Mehmet I de zee-engte beheerste, samen met een tweede kasteel bij Kilitbahir, aan de overkant van het water. Het fort is niet toegankelijk.

Bezienswaardigheden Çannakale

Rechts, aan het begin van de hoofdstraat, staat een klokkentoren; een bouwwerkje, dat je in islamitische landen niet zo vaak te zien krijgt. Voorbij de klokkentoren links is de bazar.
Midden in het stadscentrum, op de hoofdstraat, staat een monument voor de slachtoffers van de zware gevechten tussen de Turken en de Geallieerden in 1915. Helemaal aan het einde van de kade is het Militair en Scheepvaartkundig Museum gevestigd. Om bij het Archeologisch Museum te komen moet men de hoofdstraat uitlopen en dan rechtsaf slaan, richting Troje en Izmir. Vandaar is het nog zo'n 500 m verder (er gaan ook dolmuşuşes). Het museum herbergt verscheidene vondsten uit het oude Troje.
Tot de bezienswaardigheden van Çannakale behoren voorts de Osmaanse huizen. De meeste zijn helaas nogal vervallen. Dat ligt anders met het onlangs gerestaureerde Engelse Huis, een koloniale villa uit de 19e eeuw. Meer inlichtingen hierover kunt u bij het Toeristen Informatiebureau krijgen.

Het Toeristen Informatiebureau staat vlak naast het hokje waar kaartjes voor de veerboot verkocht worden, terzijde van de aanlegplaats. Overdag vertrekken de boten eens per uur, 's nachts minder frequent. Het busstation ligt een eindje van het centrum vandaan: loop de hoofdstraat uit, en sla linksaf, richting Bursa. Het busstation is aan de overkant, naast het Stadhuis. De bussen gaan ondermeer naar Edirne, Istanbul, Ayvalik, Bergama en Izmir.

10 prachtige bestemmingen in Çannakale en Turkije