Centraal-Bohemen

Swipe

Dobříš

‘Dit in onmetelijke parken en tuinen gelegen, rose slot Dobríš met zijn langgerekte vleugels onder het zomerblauw van de Boheemse hemel heeft iets van een sprookje. Niet natuurlijk het slot zonder meer: steenrijke lieden hebben zoiets kunnen bouwen en het is het geld niet, dat sprookjes verwezenlijkt. Maar als lustverblijf voor de Tsjechische schrijvers is het een sprookje: wie blies op de gouden hoorn en toen was er dit slot voor hen, die naar een oude opvatting slechts luchtkastelen plegen te bouwen?’
Antoon Coolen in zijn roman Tsjechische suite.

Het lijkt erop dat het slot Dobríš een goede bestemming heeft gekregen. Het rococoslot is tegenwoordig in het bezit van de Tsjechische schrijversbond. Het gebouw is daarom niet voor publiek geopend. Het slot is interessant vanwege het prachtige, in Franse stijl aangelegde park. Het park ontstond tussen 1745 en 1764. De nadruk lag bij de aanleg van de tuin op symmetrische vormen en perspectief. Hierdoor moest de tuin een eenheid vormen met de aangrenzende gebouwen. Er ontstonden verschillende niveaus met trappen als verbindende schakels. In die tijd werden veel boom- en struiksoorten gebruikt, die in allerlei vormen konden worden gesnoeid. Voorbeelden daarvan zijn citrusbomen, laurierbomen en cipressen.

Uit tijden voordat de tuin in zijn huidige vorm werd aangelegd, zijn een zevental barokke standbeelden bewaard gebleven. Twee van deze beelden zijn het Herculesbeeld en het Reuzenbeeld aan de voorzijde van het slot. Ook de beeldengroep met een leeuw die een paard aanvalt en een stier die door honden wordt aangevallen hoort daarbij. Beide staan op een laaggelegen terras. Drie beelden in de nissen van de orangerie, vullen het zevental aan. Ze stellen elk een god voor: Meleagros (een god die zou leven, zolang een bepaald stuk hout niet was verbrand. Na een familietwist stak zijn moeder het hout aan), Artemis (natuurgod, tweelingzuster van Apollo) en Aphrodite (godin van de zinnelijke liefde en de schoonheid). Een orangerie diende in die tijd om in de winter planten neer te zetten, die de barre kou niet konden verdragen. Orangerieën kwamen in zwang toen planten steeds vaker in potten werden geplaatst.

10 prachtige bestemmingen in Dobříš en Tsjechië