Centraal-Bohemen

Swipe

Mělník

Melník ligt aan de samenvloeiing van de Elbe en de Moldau. Sinds de middeleeuwen wordt er wijn geproduceerd. In de veertiende eeuw bracht Karel IV wijnstokken mee uit Bourgondië. Vanaf die tijd is Melník een centrum van de Tsjechische wijnbouw. De druiven die Karel meebracht zijn naar de heilige Ludmila vernoemd. Zij was de dochter van de eigenaar van het vorstendom der Pšovanen, waartoe Melník behoorde. Ludmila trouwde met de Premyslid Borivoj. Door dit huwelijk werd Bohemen uitgebreid.

Vanaf de tiende eeuw werd het slot te Melník gebruikt als residentie voor de Boheemse vorstenweduwen. Deze functie heeft het kasteel zo’n 600 jaar gehad. Na die tijd ging het slot regelmatig in andere handen over en werd het in de huidige renaissancestijl verbouwd. Later werden enkele barokke accenten aangebracht. In het kasteel bevindt zich een museum, met onder andere een expositie over de wijnbouw en een aparte verzameling kinderwagens. Ook is er een galerie met schilderijen van meesters uit de baroktijd.

De nabijgelegen gotische Sint-Peter en Paulkerk dateert uit ongeveer 1600. In de crypte van de kerk bevindt zich een knekelhuis. Aan het einde van de 18e eeuw werd in de buurt van Melník een massagraf ontdekt. Iemand heeft de gevonden skeletten uit elkaar gehaald en op botsoort gesorteerd. Door met deze beenderen allerlei patronen te maken, heeft hij de crypte gedecoreerd.

Een zevental kilometers ten noordwesten van Melník ligt het barokke slot Libechov. In dit hoefijzervormige bouwwerk is een museum voor Aziatische cultuur ondergebracht.

10 prachtige bestemmingen in Mělník en Tsjechië