Centraal-Bohemen

Swipe

Příbram

Het mijnbouwmuseum in Príbram is het grootste van het land. Het is gehuisvest in een oude mijn. De bezoekers kunnen afdalen in een van de oude mijnschachten. Veel van de voorwerpen zijn uitgestald in de oude kantoren. Lange tijd was de mijn een belangrijke leverancier van zilver en lood. Al in de 14e eeuw werden er metalen uit de grond gehaald. In de 20e eeuw werd ook uranium gewonnen. Na de revolutie van 1948 werden politieke gevangenen gedwongen om in de uraniummijn te werken. Op het terrein staat ook een oude mijnwerkerswoning. Daar is te zien hoe de mijnwerkers leefden en werkten. Daarnaast is er een tentoonstelling over speelgoed en het maken van poppen.

Niet ver van de plaats staat de Heilige Berg Svatá Hora. Het is het oudste bedevaartsoord voor Maria in het land. Het beeld van Maria van de Heilige Berg met het kindeke Jezus zou uit het hout van de perenboom van de eerste Tsjechische aartsbisschop, Arnošt van Pardubice zijn gesneden. Het beeld is ruim 650 jaar oud. In de 16e eeuw kwam het in Príbram terecht. Vanaf die tijd kwamen pelgrims in groten getale. Niet lang daarna werden de jezuïeten door de kerk aangesteld om voor het beeldje te zorgen. Zij lieten een enorm vroegbarok pelgrimsoord bouwen. In die tijd was het het grootste van het land. In 1732 werd de Madonna door de paus gekroond. Dat bevestigde het belang van het beeld. Vandaar dat steeds meer pelgrims Príbram wisten te vinden. Sinds die tijd wordt de verjaardag van die kroning elk jaar gevierd op de derde zondag na Allerheiligen.

Ten zuidwesten van Príbram ligt Vysoká u Príbram met een museum dat gewijd is aan de Tsjechische componist Antonín Dvorák.

10 prachtige bestemmingen in Příbram en Tsjechië