Centraal-Chili en Santiago

Swipe

Reizen door Centraal-Chili

Uitgangspunt voor tochten in Centraal-Chili is Santiago. Van hieruit zijn alle gebieden gemakkelijk en binnen enkele uren tot een dag te bereiken. Goede wegen verbinden Santiago met de steden van de Centrale Vallei, en het kustgebied van Valparaíso en Viña del Mar. De toeristische infrastructuur is uitstekend, met overal hotels en pensions en prima verbindingen. Bussen en treinen onderhouden regelmatige diensten tussen de steden (zie voor vervoer vanuit Santiago pagina 264). Sommige dalen in de Andes (Termas del Flaco, Radal, Termas de Chillán, Laguna de Laja) zijn minder goed te bereiken per openbaar vervoer. Een bezoek aan die gebieden kun je het beste in het weekend plannen, als veel Chilenen erop uit trekken, en er meer bussen gaan, of er gemakkelijk kan worden gelift.

Veel reizigers beperken hun bezoek aan Centraal-Chili tot Santiago. Dat is jammer, want dit gebied verdient het om beter verkend te worden. Historische steden als Valparaíso, Curicó en Chillán hebben een eigen onmiskenbare sfeer. En wie het landbouwkarakter en de tradities van dit gebied wil leren kennen moet een bezoek aan een ‘haciënda’, of een van de beroemde Chileense wijngaarden niet overslaan en ook proberen een typische Chileense rodeo bij te wonen. Prachtige natuurgebieden in het kustgebergte en de Andes zijn ook een bezoek waard, en hebben veel wandelmogelijkheden. Het idyllische palmenbos van Parque Nacional La Campana ligt vlak bij Santiago, is erg rustig en wordt weinig bezocht. Wie houdt van avontuurlijke activiteiten komt aan z’n trekken in de hoge Andes bij Santiago (rotsklimmen, vulkaanbeklimmingen, trektochten, skiën, paardrijden, kajakken, rafting) en aan de meren en kust (surfen). Maar je kunt ook prima ontspannen aan een van de vele mooie stranden.

Wie vanuit Centraal-Chili naar Argentinië wil reizen kan op dit moment alleen over de Libertadorespas vanuit Santiago via Portillo naar Mendoza, de enige pas naar Argentinië met een busverbinding.

10 prachtige bestemmingen in Reizen door Centraal-Chili en Chili