Centraal- en westelijk Tanzania

Swipe

Kigoma

Als u op de trein moet wachten die u naar Tabora en verder brengt (kan best een paar dagen duren) of op de boot die u over Lake Tanganyika zal vervoeren (kan óók even duren), moet u zich zien te vermaken in of rond deze 145.000 inwoners tellende belangrijkste havenplaats aan Lake Tanganyika. Dat zal niet meevallen, want behalve een prachtige boulevard heeft Kigoma weinig te bieden. Diverse hotels in verschillende prijsklassen maken een verblijf in Kigoma overigens zeer goed mogelijk.

Er zijn in de omgeving echter voldoende plaatsen die een al dan niet gedwongen verblijf in Kigoma kunnen veraangenamen. De meeste mensen die Kigoma aandoen zijn op weg naar Zambia of Burundi, anderen gebruiken het als uitvalspost voor tochten naar het Gombe National Park of het Mahale National Park. Sommigen rijden er heen om met de veerboot een tocht over het meer te maken om elders hun tocht te vervolgen.

De heuvels die de stad omzomen zijn militair terrein en dus verboden gebied. De top van een van de heuvels dient als begraafplaats en kan wel bezocht worden. Er liggen hier enkele missionarissen begraven die veel betekend hebben voor de ontwikkeling van het gebied.

Aan het stationsgebouw kunt u zien dat ook hier de Duitsers enige tijd heer en meester waren. Zij waren de initiatiefnemers tot de aanleg van de spoorlijn die nog steeds als een van de belangrijkste in Tanzania geldt: de centrale spoorlijn of, zoals de Duitsers deze lijn uiteraard noemden: de Mittelland Bahn.

Waar u in elk geval een kijkje moet nemen is in het op enkele kilometers afstand gelegen Ujiji. Dit was de plaats waar de Amerikaanse journalist Henry Morton Stanley, de Britse ontdekkingsreiziger David Livingstone vond en dat zeker stelde met de historische woorden: ‘Dr. Livingstone I presume?’. De mangoboom waaronder de ontmoeting heeft plaatsgevonden is niet meer. Men plaatste er twee nieuwe en er werd een gedenkteken opgericht. U vindt het allemaal in… Livingstone Street.

Op weg van het centrum van Ujiji naar de oever van het meer kunt u het niet missen. Ook de ontdekkingsreizigers Burton en Speke verbleven enkele malen in Ujiji om hun tochten in de omgeving van Lake Tanganyika voor te bereiden op zoek naar de oorsprong van de Nijl. Ook voor hen werd een gedenksteen geplaatst, zij waren de eerste blanken die het meer aanschouwden.

10 prachtige bestemmingen in Kigoma en Tanzania