Centraal- en westelijk Tanzania

Swipe

Mahale National Park

•    Oppervlakte: 1613 km²
•    Te bereiken vanuit: Kigoma
•    Beste bezoektijd: tussen mei en oktober
•    Diersoorten o.a.: chimpansees, diverse apensoorten, groot wild
•    Vogelsoorten: vele soorten onder wie de zeldzame kleine koningskwartel
•    Landschap: bergachtig
•    Verblijfsmogelijkheden: kampeerterreinen
•    Bijzonderheden: zie ook beschrijving Gombe Stream National Park.

Pas in 1985 werd Mahale National Park als zodanig aangeduid. Om die reden is er ook weinig over bekend en wordt het nauwelijks door toeristen bezocht. Er zijn veel overeenkomsten met het Gombe National Park. Alleen, dit park is veel groter, heeft meer klimaatsoorten en aanmerkelijk meer chimpansees.

Vroeger was dat anders, in 1975 werden er slecht 100 chimpansees geteld, momenteel zijn het er meer dan 1000. Ze leven in familieverband variërend in grootte tussen 20 en 30. Die geweldige groei is vooral te danken aan het feit dat tussen 1975 en 1980 de leden van het Bendevolk het park verlieten als gevolg van het Ujamaa programma. Dat had mede tot gevolg dat in het oostelijk gedeelte van het park, met vlakker en droger land, de olifanten terugkeerden en met hen de zebra’s, de leeuwen, de luipaarden en de buffels. Voordien werden ze niet of nauwelijks in de omgeving aangetroffen.

De hoogte varieert, maar er kan ‘gemakkelijk’ een hoogte van 1800 meter bereikt worden. De hoogste piek in het gebied, de Nkungwe, reikt tot bijna 2500 meter. Ook hier is het hoogteverschil er de oorzaak van dat het vogelleven zeer de moeite waard is.

Vanwege de aanwezigheid van chimpansees gelden ook hier speciale regels, vergelijkbaar met die voor Gombe National Park. De minimumleeftijd voor kinderen is hier echter gesteld op tien jaar. Wilt u de chimpansees bezoeken dan dient u gebruik te maken van de diensten van een gids, voor de overige delen van het park is het geen verplichting, maar een aanbeveling.

In het park zijn geen aangelegde wegen, in het gedeelte waar zich het oerwoud bevindt kunt u zich uitsluitend een weg banen met behulp van een kapmes.

10 prachtige bestemmingen in Mahale National Park en Tanzania