Centraal- en westelijk Tanzania

Swipe

Mikumi National Park

•    Oppervlakte: 3230 km²
•    Te bereiken vanuit: Morogoro en Dar es Salaam
•    Beste bezoektijd: juni-februari
•    Diersoorten o.a.: leeuwen, olifanten, zebra’s, nijlpaarden
•    Vogelsoorten: meer dan 300 soorten
•    Landschap: vlakte door bergen omgeven
•    Verblijfsmogelijkheden: diverse, variërend van luxe lodge tot kampeerplaats
•    Bijzonderheden: veelbezocht park.

Vanuit Dar es Salaam worden een- of tweedaagse trips georganiseerd naar het Mikumi National Park. Het is over de weg goed bereikbaar en de rit erheen duurt ongeveer vier uur. Dat is meteen de voornaamste reden voor de populariteit van het park. Mensen die weinig tijd hebben om uitgebreid op safari te gaan, maken gebruik van dit goede alternatief. Het is trouwens een van de weinige parken dat wordt doorsneden door een autoweg. De hoofdweg van Dar es Salaam via Morogoro naar Iringa en verder voert u dwars door het park.

Hoewel het al in 1964 werd aangewezen als nationaal park, duurde het tot 1975 alvorens het de grenzen kreeg zoals die nu vast staan. Het wordt aan drie zijden door bergen omgeven: de Lumango Mountains vanaf het zuidwesten, via west naar het noorden en de Uluguru Mountains in het oosten. Het park maakt deel uit van de Mkata vlakte. Hierdoor stromen diverse rivieren naar verschillende meren en het is in deze omgeving waar het mooiste vogelleven te vinden is.

Natuurlijk zoekt ook groot en klein wild deze vlakte op vanwege de aanwezigheid van water waardoor er voor roofdieren weer prooidieren aanwezig zijn. Het is een beetje afhankelijk van de tijd en het seizoen welke dieren u er vindt, er vindt een aanzienlijke migratie plaats.

De naam van het park komt uit het Swahili. Het is de inlandse naam van de palmboom die veel in deze omgeving wordt gevonden: de Borassuspalm.

In het park zijn diverse routes aangegeven die u bij de ingang kunt krijgen. Hierdoor wordt het mogelijk om de dieren die u graag wilt zien snel te kunnen vinden. Omdat er in het park nogal wat zeldzame diersoorten voorkomen, waaronder de boomklimmende leeuw, is het aan te bevelen een gids op uw tocht mee te nemen. Het geeft u een grotere kans ze te vinden.

In de maanden juni en juli, als het gras hoog op het veld staat, wordt er nog wel eens wild over het hoofd gezien, een gids maakt ook dan veel goed.

10 prachtige bestemmingen in Mikumi National Park en Tanzania