Centraal- en westelijk Tanzania

Swipe

Morogoro

Halverwege tussen Iringa en Dar es Salaam, op de grens van het Ulugurugebergte en het Mkata laagland, ligt Morogoro. Het is een tamelijk grote en vooral stoffige en warme stad met weinig pretenties en evenzovele bezienswaardigheden. Op de markt en in de hoofdstraat is het een drukte van belang. Het lijkt wel of alle bijna 251.000 inwoners (2017) van de stad er zijn. Het is dan ook een van de grootste markten in Tanzania en een bezoek waard. Het lijkt zelfs of de markt te klein is om alles te kunnen herbergen wat wordt aangeboden. In de hoofdstraat, Madaraka Street, gaat de handel gewoon verder.

Het zal u opvallen dat elke winkel in Morogoro matrassen of kussens schijnt te verkopen. Er is ook een winkel waar uitsluitend fietszadels worden verkocht, uniek in de wereld.

De stad wordt omgeven door vruchtbaar land en is een centrum van agrarische activiteiten, met sisal en kapok als belangrijkste producten. Men heeft geprobeerd om er meer industrie te vestigen, maar zowel de schoenfabriek als de fabriek voor de verwerking van pinda’s is nooit van enige betekenis geworden. De fabriek waar grondstoffen voor verf worden gemaakt verzendt haar producten door het gehele land.

Morogoro is geen stad om te bezoeken, maar als uitvalsbasis voor tochten bij uitstek geschikt. U kunt er tochten maken naar het Mikumi National Park (overnachten in de lodge in het park is peperduur), beroemd vanwege de aanwezigheid van wilde honden en reuzenpythons. De overnachtingsmogelijkheden in Morogoro zijn legio en het ook een prima plaats om even op verhaal te komen. Sportliefhebbers vinden er een grote 18-holes golfbaan en voor wandelaars is het in de rots- en botanische tuinen even buiten de stad goed toeven. U kunt er een bezoek brengen aan de kathedraal en Morogoro heeft een groot postkantoor.Om geld te wisselen moet u naar de bank, er is geen Forex-kantoor.

In het centrum van de stad staat een monument ter nagedachtenis aan de omgekomen inwoners tijdens de oorlog met Oeganda tussen 31 oktober 1978 en 3 juni 1979. Aan de Station Road vindt u Mama Pierina en als u gedurende kortere of langere tijd overgeleverd geweest bent aan voedsel tijdens safari’s, gooi er dan eens een paar honderd shillingen extra tegenaan en laat u in dit restaurant verwennen. Ongekend in Tanzania, zowel in kwaliteit als in service.

Morogoro is gemakkelijk bereikbaar. Het ligt aan de centrale spoorlijn en dagelijks vertrekt er een trein richting Dodoma of zelfs Mwanza. De bus vertrekt vele malen per dag naar Morogoro, zowel uit Dodoma, uit Iringa als uit Dar es Salaam.

10 prachtige bestemmingen in Morogoro en Tanzania