Centraal- en westelijk Tanzania

Swipe

Ruaha National Park

•    Oppervlakte: 10.300 km²
•    Te bereiken vanuit: Iringa
•    Beste bezoektijd: alleen in het droge seizoen
•    Diersoorten o.a.: olifanten, buffels, nijlpaarden, krokodillen
•    Vogelsoorten: meer dan 400 soorten
•    Landschap: glooiend, som woest en ledig
•    Verblijfsmogelijkheden: lodge, tentenkamp, kampeerterreinen
•    Bijzonderheden: spectaculaire natuur bij Ruaha rivier.

Tot 1964 was het Ruaha National Park een deel van Rungwa wildreservaat, eerder van het Saba River wildreservaat. Het is, na het Serengeti National Park het op één na grootste park in Tanzania en de naam is niet toevallig Ruaha, het komt van het Hehe woord luvaha: groot. Er stromen diverse rivieren door het park die buiten het regenseizoen gedeeltelijk droogvallen. Daar waar het water achterblijft vormen zich poelen waarin zich grote concentraties krokodillen en nijlpaarden ophouden.

Er zijn diverse verblijfsmogelijkheden aan zo’n poel, waar u overigens ook rekening moet houden met de aanwezigheid van de tseetseevlieg. Opvallend is de grote hoeveelheid olifanten in het park, meer dan in enig ander park in Afrika. Daarbij moet men bedenken dat de populatie voordat men de jacht verbood wel vijfmaal zo groot was. Om dit aantal weer terug te krijgen is er een speciale vereniging opgericht die zich bezighoudt met de bestudering en bescherming van olifanten: de Friends of Ruaha Society.

Men zegt dat er ook neushoorns in het park te vinden zijn. Hun gebied wordt echter, in verband met stropers die nog steeds op de loer liggen, geheim gehouden. De op andere plaatsen moeilijk vindbare roan- en sabelantilopen laten zich hier gemakkelijk zien. Ook de struisvogels zijn eenvoudig te vinden.

Het park wordt weinig bezocht. In vergelijking met het Serengeti National Park dat jaarlijks wordt aangedaan door meer dan 150.000 mensen is het aantal bezoekers zelfs te verwaarlozen. In een vergelijkbaar jaar bezochten slechts 2500 mensen het Ruaha National Park.

Ook al is het park afgescheiden, het maakt nog steeds deel uit van het Rungwa/Kizigo ecosysteem. Het verschil is bekend: zowel in het Rungwa wildreservaat als in het Kisigi wildreservaat kunt u mensen ontmoeten die er hun vee weiden. Samen beslaan de drie gebieden een oppervlakte van bijna 26.000 km2.

Het landschap is op sommige plaatsen van uitzonderlijke schoonheid. Een met recht ongerepte wildernis met tal van vegetatiesoorten, variërend van olifantsgras tot baobabs van enkele duizenden jaren oud. Ondoordringbare miombo bossen versperren soms de weg voor elk voertuig. De Great Ruaha River zoekt zijn weg door soms diepe kloven of door vlak landschap waar honderden zonnende krokodillen kennisnemen van uw aanwezigheid.

In het park zijn diverse routes uitgezet, op enkele plaatsen is het mogelijk om de rivieren over te steken, het gemakkelijkst bij het hoofdkwartier van de parkwachters in Msembe, dáár vaart een veerpont.

 

10 prachtige bestemmingen in Ruaha National Park en Tanzania