Centraal-Honshu

Swipe

De zuidelijke eilanden

Ten zuiden van Tokyo liggen twee groepen eilanden vreedzaam in de Stille Zuidzee. De bekendste groep ligt op een afstand van 120 tot 400 km ten zuiden van Tokyo. De naam van deze eilanden is 'de zeven eilanden van Izu' (Izu Shichi-to). Minder bekend zijn de Ogasawara Eilanden, die op een afstand van 1.100 km ten zuiden van Tokyo liggen. Deze groep eilanden heeft in 1972 de status van Nationaal Park gekregen.

De zeven eilanden van Izu

De zeven eilanden van Izu behoren tot hetzelfde vulkanische gebied als de vulkaan Fuji; alle zeven eilanden zijn dus van vulkanische oorsprong. De namen van de eilanden zijn (van noord naar zuid): Oshima, Toshima, Niijima, Kozushima, Miyakejima, Mikurajima en Hachijojima. De eilanden zijn in de zomerperiode zeer populair bij de jongere generatie Japanners.

Het eiland Izu-Oshima

Het eiland Oshima is het grootste eiland (het heeft een oppervlakte van 91 km2) van de groep en de stranden van dit eiland worden druk bezocht. Centraal op Oshima staat de 758 m hoge vulkaan Mihara-san. De rook die uit zijn krater opstijgt, geeft aan dat hij nog steeds werkzaam is. Het kleine eiland Toshima (4 km2) staat geheel in het teken van de cameliakwekerijen. Alle bewoners leven van de opbrengst van de camelia-olie die zij uit deze Japanse roos destilleren. In de maand februari staat het gehele eiland in bloei. Ook de stranden van het eiland Niijima (24 km2) worden graag bezocht tijdens de zomerperiode. Fraai en uniek zijn de uit vulkanisch puimsteen opgetrokken gebouwen.

Het eiland Izu-Niijima en het eilandje Izu Shikinejima

Vanaf het eiland Niijima kunt u het eilandje Shikinejima (4 km2) zien liggen. Twee warmwaterbronnen lozen hun water aan de kustlijn van dit eiland. Het water is dermate heet dat u er alleen van kunt genieten op die plaatsen waar het zich mengt met het frisse zeewater. Van oorsprong vormde dit eiland één geheel met het aangrenzende eiland Niijima. De eroderende kracht van het heen en weer vloeiende water heeft de eilanden gescheiden. De naam Izu Shichi-to ('zeven eilanden van Izu') was toen reeds ingeburgerd, zodat de geboorte van het achtste eiland geen naamsverandering opleverde.

Het eiland Izu-Kozushima

Centraal op het eiland Kozushima staat een slapende vulkaan. Voorts kunt u hier, gezeten op basaltblokken, uitstekend vissen. Zwarte zandstranden vindt u op het eiland Miyakejima (55 km2), dat wordt gedomineerd door de werkende vulkaan Oyama. Nog niet zo heel lang geleden, in 1962, liet hij zijn tanden zien. Het eiland wordt slechts zelden bezocht. Er zijn geen wegen, er mag niet worden gekampeerd en de veerboten stoppen hier slechts sporadisch.

Het eiland Izu-Hachijojima

Ten slotte ligt in het uiterste zuiden van de eilandengroep het eiland Hachijojima (71 km2). Dankzij de goede transportmogelijkheden naar dit relatief verafgelegen eiland beginnen steeds meer mensen Hachijojima te ontdekken. Zeer bekend zijn de handgeweven kleren die de naam 'kihachijo' dragen. De gebruikte verfstoffen worden uit de plaatselijke flora gewonnen.

Veerbootverbindingen zeven eilanden van Izu:

-, Oshima: Oshima heeft een dagelijkse veerbootverbinding met Tokyo (reistijd circa 7,5 uur). Voorts heeft het.eiland veerbootverbindingen met Yokohama, Atami en Ito.

-, Niijima, Miyakejima en Hachijojima zijn eveneens per veerboot vanuit Tokyo bereikbaar. Tevens hebben Toshima, Niijima, Miyakejima en Hachijojima een veerbootverbinding met Oshima.

-, Er is een dagelijkse luchtverbinding tussen Tokyo en Oshima, Miyakejima en Hachijojima. Voorts wordt er dagelijks vanuit Nagoya gevlogen op de luchthaven van Hachijojima door de luchtvaartmaatschappij ANA.

De Ogasawara Eilanden

Midden in de Stille Zuidzee ligt een aantal wonderschone eilanden. Het was de Japanse overheid snel duidelijk dat het unieke karakter van de eilandengroep, de vele fysisch-geografische verschijnselen, de maagdelijke wouden en de rijke variëteit aan planten- en dierenleven, beschermd dienden te worden. Met als gevolg dat de Ogawara Eilanden in 1972 de status van Nationaal Park kregen. De eilanden liggen op ongeveer dezelfde breedtegraad als het eiland Okinawa en hebben een subtropisch klimaat. Zij danken hun bestaan aan vulkanische activiteiten.

De twee belangrijkste eilanden zijn Chichijima (vader) en Hahajima (moeder). Bijzonder fraai zijn de door de kracht van het zeewater grillig gevormde rotskusten. Om dit natuurtoneel te aanschouwen, dient u op het eiland Chichijima naar Senjiiwa en op Hahajima naar de Ookuzure- baai te gaan. Voorts kunt u rond de eilanden al snorkelend of diepzeeduikend genieten van de veelkleurige koraalvissen. Op het eiland Minamijima kunt u karstverschijnselen waarnemen, wat er op wijst dat er op dit eiland kalksteen aan het oppervlak ligt (zie het hoofdstuk 'Het Nationale Park Chichibu Tama'). De aanwezigheid van kalksteen bewijst tevens dat dit deel van het eiland eens onder de waterspiegel heeft gelegen.

Het eiland Iwo-Jima

Het bekendste eiland is Iwo-jima. In de maand februari van het jaar 1945 werd dit eiland letterlijk tot de laatste man verdedigd door een leger van 21.000 Japanse soldaten, onder leiding van generaal Tadamichi Kurnbayashi. Toen de rook was opgetrokken, bleken slechts 216 Japanse soldaten de strijd te hebben overleefd. Aan Amerikaanse zijde waren er 4.500 slachtoffers te betreuren. Het eiland ligt nog bezaaid met onontplofte munitie; vandaar dat de Japanse overheid het eiland tot verboden gebied heeft verklaard voor toeristen. De slag om Iwo-jima zullen velen zich herinneren dankzij een beroemde foto die de Amerikaanse oorlogsfotograaf Joe Rosenthal maakte van zes Amerikaanse soldaten die de vlag van de Verenigde Staten plaatsten op de top van de berg Suribachi.

Veerbootverbinding Ogasawara Eilanden:

Éénmaal per week vertrekt er uit Tokyo een veerboot met bestemming Chichijima (reistijd: circa 30 uur). Hahajima is driemaal per week per veerboot vanuit Chichijima bereikbaar (reistijd: ongeveer 3 uur).

10 prachtige bestemmingen in De zuidelijke eilanden en Japan