Centraal-Honshu

Swipe

Hakone

De regio Hakone ligt op een afstand van ongeveer 90 km ten westen van Tokyo. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de vulkanische vallei Owakudani en het meer Ashi (Ashino-ko). Het bergachtige gebied is van vulkanische oorsprong en dus kunt u op verschillende plaatsen genieten van de heilzame werking van warmwaterbronnen. Voorts kunt u een groot aantal zwavelhoudende bronnen waarnemen en een prachtig gesitueerd meer. Het gebied ligt op een hoogte van circa 800 m, met als gevolg dat het 's zomers en 's winters aanmerkelijk koeler is dan in de hoofdstad.

Odawara

De stad Odawara, gelegen aan de Sagamibaai, is voor veel treinreizigers de toegangspoort tot het gebied Hakone. Van oorsprong is Odawara een kasteelstad. Het kasteel (Odawara Joshi Koen Park) werd in 1416 gebouwd. De tijd liet echter veel sporen na op het bouwwerk. In 1960 werden de overblijfselen van het kasteel neergehaald en bouwde men een complete reconstructie. Het kasteel bevat tegenwoordig een historisch museum (op een loopafstand van 7 minuten vanaf het treinstation in Odawara).

De beroemde Hakone-Tozan- spoorlijn (Hakone Tozan tetsudo)

In het treinstation van Odawara start de beroemde Hakone-Tozan- spoorlijn (Hakone Tozan tetsudo) naar Gora. Deze klassiek ogende boemeltrein heeft maar twee wagons en is bij uitstek geschikt voor het zeer reliëfrijke terrein. Voordat u het eindpunt Gora bereikt, stopt de trein onder andere in Hakone-Yumoto, Miyanoshita en Chokoku-no-mori. Als u op het treinstation Hakone-Yumoto uitstapt, dan staat u in een van de oudste kuuroorden van dit gebied. Dit stadje ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Hayakawa en Sukumo.

Miyanoshita 

Mocht u besluiten om op het treinstation Miyanoshita uit te stappen, dan staat u in het meest populaire kuuroord van Hakone. U kunt eventueel logeren in het hotel Fujiya, dat in het verleden een zekere reputatie bezat bij westerlingen. Voorts kunt u vanuit Miyanoshita boeiende wandeltochten maken door de bossen.

Kowakidani

Niet ver van Miyanoshita verwijderd (op een afstand van 5 minuten per bus) ligt de 'vallei van het kleine kookgebeuren' (Kowakidani). Er is daar een kuuroord waar u een aantal zwavelhoudende en borrelende warmwaterbronnen kunt vinden. De gloeiend hete stoom die de aarde hier prijsgeeft, wordt onder andere gebruikt om de aanwezige broeikassen op de juiste temperatuur te houden en om een correcte luchtvochtigheidsgraad in de kassen te bereiken.

Gora

De Hakone Tozanspoorlijn bereikt haar eindpunt in Gora. Daar kunt u een bezoek brengen aan de rotstuin in het park van Gora (Gora-Koen, 10 minuten lopen vanaf het treinstation Gora) en aan het Hakone kunstmuseum (Hakone-bijutsukan). Dit museum bevat een zeer gevarieerde hoeveelheid Japans keramiek (op een loopafstand van 10 minuten vanaf het treinstation Gora, vlak bij het station van de kabelspoorweg).

Het kabelspoorwegstation (Koen-ue Hakone Tozan cablecar station)

In Gora staat u aan het beginpunt van een kabelspoorweg die aangelegd is op de helling van de Sounzanberg. Het kabelspoorwegstation (Koen-ue Hakone Tozan cablecar station) ligt op een loopafstand van circa 10 minuten van het treinstation Gora. De kabelspoorweg brengt u binnen enkele minuten in het treinstation Sounzan, waar een der fascinerendste kabelbaantochten begint die Japan rijk is. Een rit met deze kabelbaan biedt u, bij helder weer, niet alleen een schitterend uitzicht op de vulkaan Fuji, maar voert u tevens over een zeer interessant vulkanisch gebied. De 4 km lange kabelbaan heeft haar eindpunt in Togendai, aan de oever van het meer Ashi. Het is zeer aan te bevelen om onderweg uit te stappen op het kabelbaanstation Owakudani (13 minuten vanaf het kabelbaanstation Sounzan). Deze zogenaamde 'vallei van het grote kookgebeuren' (Owakudani) ligt in de krater van de vulkaan Kami (Kamiyama). Deze oude, maar zeer actieve krater blaast, spuit en puft uit al zijn rimpels. Overal zijn gloeiend hete grijze modderbronnen, spuitgeisers, fumarolen en kokende zwavelbronnen. De welbekende geur van zwavel is alom aanwezig. De vele pijpleidingen voeren het hete water af (ten behoeve van economisch gebruik) naar verafgelegen dorpen en kuuroorden. Het natuurkundig wetenschappelijk museum (Owakudani-shizen-kagakukan) ontvouwt op heldere wijze de fysisch-geografische ontstaansgeschiedenis van dit gebied.

Het meer Ashi

Als u in Togendai aangekomen bent, dan kunt u genieten van het fraai gelegen meer Ashi. Het meer beslaat een opppervlakte van 690 hectare, heeft een omtrek van 17,5 km, bereikt een diepte van 43 m en ligt op een hoogte van 723 m. Dit kratermeer is zo 'n 4.000 jaar geleden ontstaan. Op een heldere dag weerspiegelt de vulkaan Fuji zich in het rustig kabbelende water van het meer.

Vanuit Togendai (en het nabijgelegen Kojiri) zijn er bootverbindingen met Moto-Hakone en Hakon-Machi. Een deel van de veerboten maakt een tussenstop in Hakone-en, waar de Izu-Hakonekabelbaan u in 8 minuten naar de 1.350 m hoge top van de berg Komaga-take voert.

Hakone-en

In Hakone-en ligt een uitgestrekt recreatiecentrum met zwembaden, picknickplaatsen, een camping, een aquarium en een 'internationaal dorp'.

Moto-Hakone

Moto-Hakone heeft busverbindingen met Odawara, Atami, Yugawara en Mishima. Op een loopafstand van circa 15 minuten van de bushalte Moto-Hakone ligt het heiligdom Hakone-jinja, aan de oever van het meer Ashi. De historie van het heiligdom reikt terug in de tijd tot de achtste eeuw. Het huidige heiligdom werd gebouwd in 1667 en is gewijd aan een kami van het Kantogebied. De rode poort staat in het frisse water van het meer. Het jaarlijkse festival wordt altijd op 31 juli gehouden.

Moto Hakone Sekibutsugun

Vanuit Moto-Hakone kunt u per bus (reistijd 10 minuten, stap uit bij de bushalte Futago-jaya) een bezoek brengen aan de stenen boeddha's van de Futagoberg (Moto Hakone Sekibutsugun). De boeddha's van steen, waaronder een 2 meter hoog beeld van de god Jizo (de god van de reizigers, ongeboren kinderen en zwangere vrouwen), zijn in de rotswand gebeeldhouwd.

Hakone-Machi

Moto-Hakone is door middel van een schitterende cederlaan verbonden met Hakone-Machi. Langs deze 2 km lange laan staan oude en statige cryptomeriabomen. Zij verlenen reeds 360 jaar schaduw aan reizigers die via deze laan de hoofdstad Edo trachtten te bereiken. Tegenwoordig maken zeer velen van deze laan gebruik om van Moto-Hakone naar Hakone-Machi te wandelen. In Hakone-Machi staat een controlepost (Hakone Sekishoato), die in 1618 is opgericht door de toenmalige shogun om het reizigersverkeer tussen Edo en Kyoto te controleren. In 1869 werd de controlepost verplaatst naar de plek waar u hem nu kunt bezichtigen. Het huidige gebouw is een reconstructie van de toenmalige controlepost. Ten slotte kunt u aan de oevers van het meer een voormalige villa van de keizer bezichtigen, waarin een klein historisch museum is gevestigd.

Treinen in de regio Hakone:

-, Odawara is vanuit het treinstation Tokyo in 1,5 uur bereikbaar met de JR Tokaidolijn (twee treinen per uur). De JR Kodamalijn is sneller (45 minuten), maar ook duurder. Vanaf het treinstation Shinjuku in Tokyo is Odawara in 75 minuten bereikbaar via de Limited Express van de Odakyu Railways (twee treinen per uur). Eventueel kunt u met deze lijn doorreizen naar Hakone Yumoto.

-, Rondreismogelijkheden vanaf Odawara (tussen de verschillende stations staan de reistijden aangegeven): Odawara - (10 minuten, Hakone Tozanspoorlijn) - Hakone Yumoto - (20 minuten, Hakone Tozanspoorlijn) - Miyanoshita - (15 minuten, Hakone Tozanspoorlijn) - Chokoku no Mori - (15 minuten wandelen of 3 minuten met de Hakone Tozanspoorlijn) - treinstation Gora - (10 minuten wandelen) - Gora kabelspoorwegstation - (10 minuten, kabelspoorweg) - Sounzan - (13 minuten, kabelbaan) - Owakudani - (22 minuten, kabelbaan) - Togendai - (half uur per boot) - Moto Hakone (eventueel tussenstop in Hakone-en) - (half uur wandelen) - Hakone Machi - (45 minuten per bus) - Odawara.

-, Zie voor verdere informatie over de bereikbaarheid van de bezienswaardigheden in Hakone en omgeving het stukje 'Hakone'.

10 prachtige bestemmingen in Hakone en Japan