Centraal-Honshu

Swipe

Hamamatsu en het meer Hamanako

De lagune Hamanako

Ten oosten van de stad Hamamatsu ligt de lagune (strandmeer) Hamanako. De lagune beslaat een oppervlakte van circa 68 km2 en is door middel van een smalle geul verbonden met de oceaan. Deze geul wordt opengehouden door de getijdenstroming. De rest van de kust noemt men een strandwal, opgebouwd uit zand dat wordt aangevoerd door de golven. Het is daarom in de verre toekomst niet onmogelijk dat de smalle geul door de golven wordt dichtgemetseld met zand. De toekomst zal uitwijzen wie uiteindelijk de sterkste is, de getijdenstroming of het zand.

De lagune is zeer geschikt voor allerlei vormen van watersport en haar stranden bieden veel Japanners de gelegenheid om op adem te komen van een drukke werkweek.

Kuuroorden

Bij het meer liggen drie aantrekkelijke warmwaterbronnen. De eerste en bekendste ligt in het kuuroord Kanzanji Onsen. Dit kuuroord heeft zich genesteld op een schiereiland in het meer. De andere twee kuuroorden, Bentenjima Onsen en Araihama Onsen, liggen in het zuidelijk deel van het meer op een klein eiland, dicht bij de oceaan.

De stad Hamamatsu

Op een afstand van ongeveer 12 km ten westen van de lagune ligt de stad Hamamatsu. In het midden van de zestiende eeuw stond hier een indrukwekkend kasteel, dat aan het einde van de negentiende eeuw voor een groot deel werd vernietigd. Alleen een aantal zware muren getuigen nog van het historisch rijke verleden. Pas in 1958 werd het voornaamste kasteelgebouw, de donjon, weer opgebouwd. Zijn verschijning is momenteel de belangrijkste blikvanger van de stad. De stad Hamamatsu (en haar directe omgeving) is door de overheid aangewezen als een 'technopolis-zone'; dat wil zeggen dat de Japanse overheid in de toekomst van Hamamatsu een planmatig opgezette stad wil maken met sterk geautomatiseerde fabrieken, nauw verbonden met laboratoria, universiteiten en andere kenniscentra. De Japanse overheid wil op deze wijze een zekere decentralisatie van bevolking en werkgelegenheid en vermindering van regionale achterstanden bereiken.

In de bergen ten noorden van de lagune Hamanako liggen twee tempels die het bezichtigen meer dan waard zijn, namelijk Ryotanji en Hokoji. De tempel Ryotanji ligt in de omgeving van het dorp Inasa. Op het tempelterrein ligt een fraaie tuin, die men in de achtste eeuw heeft aangelegd. Circa 7 km ten westen van de tempel Ryotanji, voorbij de grot van Ryugashi, ligt de tempel Hokoji. Hier vlakbij staat een pagode met drie verdiepingen.

Fukuroi

Ongeveer 25 km ten westen van Hamamatsu ligt de stad Fukuroi, waar u de mooi gelegen tempel Kasuisai kunt bezichtigen. Behalve een aantal statige pijnbomen en ceders kunt u hier in het voorjaar talloze pioenen zien bloeien. In de zomer staat het tempelterrein in het teken van de sagiso-orchidee.

Nog verder westwaarts ligt de stad Kakegawa. Ten noorden van deze stad liggen de tuinen Kamoso, waar u vanaf begin juni tot circa 20 juni een zee van bloeiende irissen kunt bewonderen. Niet minder dan een half miljoen irissen in 1.500 verschillende soorten ontluiken in deze periode.

Hamakita en het het Quasi Nationale Park Tenryu- Okumikawa

De stad Hamakita is 20 km ten noorden van Hamamatsu te vinden. Als u vanuit Hamakita noordwaarts rijdt, dan kunt u de loop van de rivier de Tenryu stroomopwaarts volgen. Na 10 km passeert u het stadje Tenryu. Vanaf hier volgt u weg nummer 152 noordwaarts. Na circa 15 km komt u langs de Akihadam met het nabijgelegen Akihaheiligdom. Dit heiligdom is een van de oudste van Japan en is gelegen op de top van de 900 m hoge berg van Akiha. De dam Sakuma ligt 20 km stroomopwaarts van de Akihadam. Deze dam ligt in het Quasi Nationale Park Tenryu- Okumikawa. Beide dammen reguleren de waterafvoer van de rivier de Tenryu en leveren elektriciteit aan de prefectuur Shizuoka.

Trein en bus Hamamatsu en omgeving:

-, Hamamatsu: In Hamamatsu stopt de Shinkansen (Tokaido) en de Tokaido Honsentreinen. De Tokaido Honsenspoorlijn stopt ook in Fukuroi en Kakegawa.

-, Kanzanji Onsen: Neem op het station Hamamatsu de bus en stap na 45 minuten uit in Kanzanji Onsen.

-, Tempel Ryotanji: De tempel ligt op loopafstand van het treinstation Kanasashi. Dit treinstation ligt aan deTenryu Hamanakospoorlijn, die in Kakegawa begint. Of neem op het station Hamamatsu de bus en stap na 50 minuten uit bij de tempel.

-, Tempel Hokoji: Neem op het treinstation Kanasashi de bus en stap na 15 minuten uit bij de tempel.

-, Kasuisai: 10 minuten reizen per bus vanaf het station Fukuroi.

-, Kamo-so: 25 minuten reizen per bus vanaf het station Kakegawa.

-, De dam Sakuma: Zoals omschreven in de tekst of u reist vanuit bijvoorbeeld Toyohashi met de lidaspoorlijn noordwaarts en stapt uit op het station Chubu-Tenryu. De dam ligt op een loopafstand van 5 minuten van dit treinstation verwijderd.

Rondreizen

Groepsrondreis Japan

Tijdens deze rondreis Japan val je van de ene verbazing in de andere door de enorme tegenstellingen. Nergens ter wereld gaan mystiek,...

v.a. 3969.00 p.p.

Frankrijk > Manche > Pontorson-Accommodatie

Maeva

De camping ligt aan de rand van de stad Pontorson, ca. 10 km ten zuiden van Le Mont Saint-Michel. De verschillende standplaatsen...

v.a. 239.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Hamamatsu en het meer Hamanako en Japan