Centraal-Honshu

Swipe

Het Nationale Park Chichibu Tama

Ten noordwesten van Tokyo ligt het Nationale Park Chichibu Tama. Het gebied omvat het Chichibugebergte (met een hoogte van 1.500 tot 2.400 m) en het Tamagebergte. Het Nationale Park bestaat uit twee delen, namelijk het gebied rondom de stad Chichibu en de rivier Arakawa en het gebied rondom de stad Okutama en de rivier Tama. In tegenstelling tot de meeste bergen in Japan zijn de bergen in dit uitgestrekte park niet door vulkanisme gevormd. Het park is opgebouwd uit afzettingsgesteenten en heeft zijn reliëf vooral te danken aan de insnijdingen van het gebied door de vele rivieren. Deze rivieren gingen zich insnijden omdat het gehele gebied langzaam omhoog werd gedrukt.

Het meest voorkomende afzettingsgesteente in het Nationale Park Chichibu Tama is kalksteen. Kalksteen ontstaat uit in het water levende organismen. Veel van die levende wezens bezitten een omhulsel of skelet van kalk. De mineralen waaruit deze skeletten bestaan, zijn door de organismen opgenomen uit het water. Bij het afsterven van deze koralen, kalkalgen, schelpdieren, enzovoort, vallen de skeletjes op de zeebodem en vormen daar een afzetting van kalkslib. Na verharding (verkitting) van dit slib ontstaat kalksteen, waarin vele diersoorten die in de desbetreffende zee geleefd hebben, als fossielen zijn terug te vinden. Zoals u in het Nationale Park kunt zien, kan kalksteen vele kleuren krijgen. Dit komt doordat het kalksteen vaak de kleur aanneemt van andere mineralen die gelijktijdig neerslaan.

In het kalksteen zijn zeer fraaie druipsteengrotten ontstaan. Kalkgesteenten zijn uit lagen opgebouwd en vertonen vaak scheuren en breuken. De grotten in dit gesteente kunnen ontstaan doordat regen- en rivierwater (dat C02 bevat) langs de scheuren en breuken in het gesteente naar beneden sijpelt; de kalk lost daardoor op. De kalk zet zich weer af als het kalkhoudende water in aanraking komt met de buitenlucht. Op dat moment ontsnapt namelijk veel C02. Met minder C02 kan het water ook minder kalk bevatten en vindt er dus afzetting plaats. Ook de temperatuur van het water speelt een rol. C02-bevattend water dat koud is neemt makkelijk kalk op, terwijl in water dat warm is de kalk neerslaat. Bij een lage temperatuur van het water zit er namelijk veel C02 in en bij een hoge temperatuur van het water verdwijnt de C02 en slaat dus de kalk neer.

Het eerste wat opvalt bij het betreden van de druipsteengrotten zijn de fraaie pegels van kalksteen die vanaf het plafond naar beneden hangen, en de kalksteenkolommen die uit de vloer omhoogrijzen. Deze pegels worden stalactieten genoemd en de kolommen stalagmieten. Zij zijn ontstaan door het regelmatige druppelen van het kalkhoudende water uit de bovenkant van de grot; elke keer dat er een druppel valt, wordt er boven in de grot een beetje kalk afgezet. Op de plek waar het water valt, komt ook kalk terecht. Met elke druppel wordt de afzetting iets groter en zo ontstaan na duizenden tot miljoenen jaren uit deze kalkafzettingen stalactieten en stalagmieten.

Voorts kunt u in het Nationale Park heerlijke wandeltochten maken langs ravijnen, door valleien en in dichtbegroeide wouden. Dank zij zijn ligging (in de nabijheid van Tokyo) is het gebied zeer populair bij de inwoners van de hoofdstad. Vooral in het weekend maken veel ingezetenen van Tokyo van de gelegenheid gebruik om het drukke stadsleven te ontvluchten en om te genieten van de natuurlijke omgeving die het Nationale Park Chichibu Tama zijn bezoekers biedt.

Het gebied rondom Okutama

Als u vanuit Tokyo met de JR Ohmespoorlijn het gebied rondom Okutama nadert, dan is het eerste treinstation waar het interessant kan zijn om te stoppen, het station Ohme. Op een loopafstand van een kwartier van dit station ligt het 'Ohme Railway Park'. Dit treinmuseum opende in 1962 zijn poorten ter gelegenheid van de negentigste verjaardag van de toenmalige Japanse Nationale Spoorwegmaatschappij JNR (de huidige geprivatiseerde spoorwegmaatschappij JR). In het museum kunnen treinliefhebbers hun hart ophalen aan de vele tentoon-gestelde treinmodellen. Rondom het museum staat een aantal oude stoomlocomotieven.

Het volgende station aan de JR Ohmespoorlijn is Hinatawada. Op een loopafstand van circa 15 minuten van dit station bloeien halverwege de maand maart 20.000 pruimebomen. De 'Yoshino Plum Groves' liggen aan de overzijde van de rivier Tama.

Het treinstation Sawai kunt u met een gerust hart zonder tussenstop passeren en u vervolgens gereed maken voor een tussenstop op het treinstation Mitake. Vanaf hier kunt u ' eenvoudig de top van de Mitakeberg (930 m hoog) bereiken. Hiertoe neemt u vanaf het treinstation de bus naar de voet van de berg (reistijd 10 minuten). Hier stapt u over in een kabelbaan die u in 6 minuten onder de top van de berg brengt. Via een pad omhoog kunt u naar het observatieplatform Fujimine wandelen, dat u een mooi zicht biedt op de met ceders bedekte heuvelkam en de snelstromende rivier Tama. Het eindpunt van de kabelbaan is tevens het beginpunt van een wandelpad naar het heiligdom Mitake (looptijd ongeveer een half uur). Het heiligdom Mitake kent een 1.200 jaar lange geschiedenis; de huidige gebouwen zijn echter slechts een eeuw oud.

Vanaf het heiligdom Mitake loopt u in circa 1 uur naar de berg Hinode (Hinode-yama), waar u uw weg kunt vervolgen naar de druipsteengrot van Yosawa (looptijd 45 minuten). Als u besluit om terug te keren naar Tokyo, dan kunt u naar Kamiyosawa wandelen (35 minuten). Daar stapt u op de bus naar het treinstation Musashi-ltsukaichi (reistijd 35 minuten). Dit treinstation heeft een spoorwegverbinding (de JR ltsukaichispoorlijn) met het treinstation Shinjuku in Tokyo (reistijd 1 uur en 45 minuten).

Degenen die terugkeren naar het treinstation Mitake kunnen hun treinreis vervolgen naar het treinstation Okutama. Dit is tevens het eindpunt van de JR Ohmespoorlijn. Vanaf dit station kunt u per bus het meer Okutama-ko met de Ogochidam (reistijd ongeveer 20 minuten) bereiken. Voorts vertrekt vanaf dit station een bus naar de druipsteengrot van Nippara (reistijd 40 minuten). In 1957 besloten de bestuurders van Tokyo dat zij een extra zoetwaterreservoir moesten scheppen ten behoeve van de drinkwatervoorziening. Hiertoe bouwde men de Ogochidam in de rivier Tama; achter de dam ontstond het aantrekkelijke meer Okutama-ko. Halverwege de maand april staan op de noordelijke oever van dit meer zo'n 6.000 kersebomen in bloei.

De druipsteengrot van Nippara is de grootste in het Nationale Park. De grot is meer dan 500 m lang, waarvan ongeveer 280 m verlicht is.

Trein Okutama:

Okutama: Neem op het treinstation Shinjuku in Tokyo de JR Chuo- spoorlijn en stap na 40 minuten uit in Tachikawa. Stap daar over op de JR Ohmespoorlijn; na 70 minuten bent u in Okutama.

Het gebied rondom Chichibu

Als u met de Chichibu Tetsudospoorlijn vanuit Kumagaya de regio nadert, dan kunt u eerst een tussenstop maken in Nogami. Op een wandelafstand van 5 minuten van dit treinstation ligt het museum Nagatoro. In dit natuurhistorisch museum kunt u zich een beeld vormen van het fascinerende geologische heden en verleden van dit gebied, aan de hand van verschillende soorten gesteenten en fossielen. Het volgende station aan de Chichibu Tetsudospoorlijn is Nagatoro. Vanaf hier wandelt u in 5 minuten naar de oever van de rivier Arakawa, alwaar u kunt genieten van fraaie loodrechte kalksteenwanden (Nagatoro Natural Rock Garden). Aan de andere zijde van het treinstation voert een weg naar de top van de berg Hodo. Vanaf het station loopt u in ongeveer 15 minuten naar het beginpunt van de Hodosan- kabelbaan, die u in 5 minuten tot vlak onder de top van de berg Hodo brengt. Vanaf het observatieplatform heeft u een schitterend uitzicht op het omringende gebergte. Tevens is vanaf dit punt het heiligdom van Hodosan te bereiken.

Als u uw reis met de Chichibu Tetsudospoorlijn vervolgt, dan kunt u na enkele minuten uitstappen op het treinstation Kami-Nagatoro. Op een wandelafstand van 5 minuten van dit station ligt het natuurhistorisch museum van de prefectuur, waar een brede collectie gesteenten, fossielen en voorbeelden van planten- en dierenleven is tentoongesteld. De brug Oyahana (Oyahana-bashi) hangt 700 m ten westen van dit treinstation over de rivier Arakawa. Vanaf deze plek vertrekken boten die dwars door de stroomversnellingen van de rivier Arakawa snellen. Het einde van de bootrit wordt in circa 50 minuten bereikt bij de brug Takasago (Takasago-bashi). Vanaf deze brug kunt u naar het treinstation Nogami lopen.

Het Nationale Park ontleent zijn naam deels aan de stad Chichibu, die haar welvaart voor een belangrijk deel te danken heeft aan de produktie van cement. De voornaamste grondstof voor cement is kalksteen. Op een afstand van ongeveer 200 m ten westen van het treinstation Chichibu ligt het Chichibuheiligdom. Vele ruim opgezette gebouwen en eeuwenoude bomen schenken dit heiligdom een geheel eigen karakter, leder jaar wordt er op 3 december na zonsondergang een festival gehouden.

Als u over voldoende tijd beschikt kunt u in het Chichibu Municipal Folk museum een overzichtstentoonstelling bezichtigen over het dagelijks leven in de regio Chichibu (loopafstand vanaf het treinstation 45 minuten). Het treinstation Urayamaguchi fungeert als basiskamp voor een wandeltocht naar de top van de berg Buko-san (1336 m). Tijdens deze tocht passeert u de druipsteengrot Hashidate. Het eindstation van de Chichibu Tetsudospoorlijn is Mitsumine-guchi.

Ten westen van dit treinstation ligt het Chichibumeer (reistijd 40 minuten per bus), aan de voet van de berg Mitsumine. Op de flank van deze berg ligt het Mitsumineheiligdom, dat vanaf het treinstation Mitsumine- guchi eenvoudig bereikbaar is. U neemt de bus naar de bushalte Owa (reistijd 15 minuten). Daarvandaan wandelt u binnen 10 minuten naar het beginpunt van een kabelbaan, die u in 10 minuten op de top van de Mitsumineberg zet. Vervolgens wandelt u in 20 minuten naar het heiligdom. De plek waarop het staat, kent een religieuze traditie van zo'n 2.000 jaar. Sinds de glorietijd van de shoguns Tokugawa wordt het heiligdom onderhouden door de boeddhistische Tendaisekte. Gezien de shintoïstisch gekleurde geschiedenis van deze plek spreekt men nog steeds van een heiligdom, maar in werkelijkheid zijn de gebouwen overgenomen door boeddhisten en moet men eigenlijk van een tempel spreken. Gedurende het zomerseizoen kunt u op het 'tempelterrein' overnachten.

Vanaf het heiligdom voert een 12 km lang en reliëfrijk wandelpad naar het gebied rondom Okutama, dat met een kaart redelijk eenvoudig te volgen is. Het is raadzaam om de wandeltocht in twee dagen te voltooien. U kunt overnachten in lodges en hutten. De route is als volgt: Heiligdom Mitsumine - (40 minuten) - Myochodake iriguchi - (70 minuten) - Kirimo ga mine - (1 uur en 45 minuten) - d§ hut Shiraiwagoyo - (half uur) - de top van de berg Shiraiwa - (40 minuten) - Odawa - (30 minuten) - Kumotori lodge - (30 minuten) - de top van de berg Kumotori - (kwartier) - Sho Kumotori - (20 minuten) - Okutama lodge - (20 minuten) - Nanatsu Ishiyama - (40 minuten) - Dodokoro - (70 minuten) - Kamosawa - (50 minuten per bus) - treinstation Okutama.

Trein Chichibu:

Neem op het treinstation Ueno in Tokyo de JR Takasakispoorlijn en stap na 1 uur en 10 minuten uit in Kumagawa. Stap op het treinstation Kumagawa over op de Chichibu Tetsudospoorlijn en stap na 46 minuten uit in Chichibu. Via deze spoorlijn komt u langs de stations die in de tekst genoemd worden.

Of neem op het treinstation Ikebukuro in Tokyo de Seibu Railway limited express 'Red Arrow' en stap na anderhalf uur uit op het treinstation Seibu-Chichibu. De Seibu-trein is goedkoper dan de JR-trein. Vanaf het treinstation Seibu-Chichibu kunt u naar het treinstation Ohanabatake in Chichibu (Chichibu Tetsudospoorlijn) wandelen, met aansluiting op de stations die in de tekst genoemd worden.

Frankrijk > Manche > Pontorson-Accommodatie

Maeva

De camping ligt aan de rand van de stad Pontorson, ca. 10 km ten zuiden van Le Mont Saint-Michel. De verschillende standplaatsen...

v.a. 239.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Het Nationale Park Chichibu Tama en Japan