Centraal-Honshu

Swipe

Het schiereiland Boso-Hanto

Het schiereiland Boso-Hanto staat niet hoog op de verlanglijst van de doorsnee-toerist. Toch brengen veel inwoners van Tokyo met enige regelmaat een bezoek aan dit gebied. Vooral de stranden in het zuidwesten, zoals Hota en Katsuyama, en de stranden aan de zuidoostkust, zoals Shirahama, Onjuku en Chikura, genieten enige faam. De laatste drie hebben bovendien bekendheid gekregen door de aanwezigheid van parelduiksters. In werkelijkheid duiken deze dames niet meer naar parels, maar zijn zij vooral op zoek naar zeewier, schelpen en schaaldieren.

Voorts is er op het schiereiland een groot aantal vissershavens; een van de belangrijkste is Katsu-ura.

Hamakanaya

Een veel bezocht stadje is Hamakanaya, waar de berg Nokogiriyama vlakbij ligt. Deze 329 m hoge berg maakte oorspronkelijk deel uit van het grondgebied van de tempel Nihonji. De monniken gebruikten de hellingen van deze berg als steengroeven. Ten behoeve van hun religieuze beleving beeldhouwden zij in de wanden van de berg niet minder dan 1.500 Boeddhabeelden, waaronder een indrukwekkende stenen boeddha van 31 m hoog. In de tempel Nihon wordt incidenteel onderricht gegeven in zenmeditatie. De tempel is geopend van 8.00 tot 17.00 uur.

Awa-Amatsu

Een andere plaats die een bezoek waard is, is Awa-Amatsu. Vanaf deze plek kunt u een bezoek brengen aan de tempel Kiyosumi-dera (Seichoji) op de top van de berg Kiyosumi, midden in een fraai bos. De geschiedenis van de tempel reikt terug tot het jaar 771. Op twaalfjarige leeftijd kreeg Nichiren hier zijn opleiding tot monnik. Hij was een groot volksprediker die op overtuigende wijze de volksmassa kon toespreken. Eventueel kunt u op het tempelterrein overnachten; u moet dan echter wel minstens een maand van tevoren een plaats reserveren.

Trein Boso-Hanto:

Via het spoorwegennet van JR kunt u vrij eenvoudig over het schiereiland reizen. Startpunt is Chiba, vanaf deze stad kunt u via de volgende treinstations langs de kust reizen (tussen de namen van de treinstations staan de reistijden).

-, Via de westkust zuidwaarts: Chiba - (20 minuten) - Goi- (een uur) - Sanukimachi (vanaf Sanukimachi kunt u per bus in 25 minuten de tempel Jin-Yaji bereiken) - (20 minuten) - Hamakanaya - (30 minuten) - Tateyama (vanaf Tateyama kunt u per bus in 45 minuten Shirahama bereiken).

-, Via de oostkust noordwaarts: Tateyama - (10 minuten) - Chikura (vanaf Chikura kunt u per bus in een half uur Shirahama bereiken) - 25 minuten) - Futomi - (5 minuten) - Awa Kamogawa - (5 minuten) - Awa Amatsu (vanaf Awa Amatsu kunt u per bus in 25 minuten de tempel Kiyosumi dera-tempel bereiken) - (5 minuten; 10 minuten per bus) - Awa Kominato - (5 minuten) - het eiland Namegawa - (10 mi-nuten) - Ubara - (5 minuten) - Katsura - (20 minuten) - Ohara- (1 uur per limited express) - Chiba.

-, Berg Nokogiriyama en de tempel Nihonji: Vanaf het treinstation in Hamakanaya loopt u in circa 10 minuten naar de voet van de berg. Vanaf hier brengt een kabelbaan u binnen 5 minuten naar de top van de berg Nokogiriyama. In ongeveer een half uur kunt u de berg afdalen naar de tempel Nihonji. Onderweg kunt u de boeddhabeelden aanschouwen.

10 prachtige bestemmingen in Het schiereiland Boso-Hanto en Japan