Centraal-Honshu

Swipe

Het schiereiland Izu-Hanto

Het schiereiland Izu-Hanto, in de volksmond Izu geheten, valt te verdelen in de oostkust, de westkust en een van noord naar zuid lopende bergketen, die het schiereiland in twee delen splitst. Dit zogenaamde Amagigebergte bereikt een maximale hoogte van 1.407 m en heeft een lengte van circa 50 km. Het gehele schiereiland is 60 km lang en is vooral in de zomer zeer in trek bij recreanten uit Tokyo. Izu ligt ingeklemd tussen de Sagamibaai in het oosten en de Surugabaai in het westen.

De oostkust

Atami

Velen beginnen hun reis in het drukbezochte kuuroord Atami. Een deel van deze stad is ingericht ten behoeve van de toerist. Een overdaad aan luxe hotels en nachtclubs zijn uit de stadsbodem ontsproten, waardoor dit kuuroord veel van zijn oorspronkelijke charme heeft verloren. Voor een rustige wandeling kunt u terecht in de Japanse pruimebomentuin (Baien), waar u in de maanden januari en februari kunt genieten van 850 bloeiende pruimebomen. Het kunstmuseum MOA (MOA Bijutsukan) bezit een uitgebreide collectie kunstwerken. 10 km voor de kust van Atami ligt het eilandje Hatsushima, geliefd bij wandelaars en kampeerders.

Trein, bus en veerboot Atami:

-, Atami: Neem op het treinstation Tokyo de JR Tokaidolijn en stap na 2 uur uit op het station Atami.

-, Baien (pruimebomen): 15 minuten per bus vanaf het station Atami.

-, MOA Bijutsukan: 15 minuten per bus vanaf het station Atami.

-, Hatsushima: 25 minuten met de veerboot vanuit de haven van Atami of 30 minuten met de veerboot vanuit de haven van Ito.

Ito

Op een afstand van 18 km ten zuiden van Atami ligt het kuuroord Ito. Deze stad heeft enige historische betekenis. In Ito leefde namelijk in de zeventiende eeuw de Engelse schipbreukeling William Adams (Anjin- san of Anjin-hi). Hij bouwde in Ito een scheepswerf voor het shogunaat Tokugawa. William Adams stond model voor het belangrijkste personage in het boek 'shogun' van de schrijver James Clavell. De gelijknamige televisieserie haalde in Nederland hoge kijkcijfers. Aan de monding van de rivier Okawa staat een monument om hem te gedenken.

Bus en trein Ito:

Per bus en trein vanuit Atami, maar tevens per limited expresstrein in 1 uur en 50 minuten vanuit het treinstation Tokyo.

Shimoda

Op de zuidoostelijke punt van het schiereiland Izu ligt het kuuroord en vissersdorp Shimoda. De naam van deze stad is verbonden met een belangrijke historische gebeurtenis. In 1854 verschenen voor de kust van Shimoda de opzienbarende zwarte schepen van commodore Perry. De militaire dreiging die van de Noordamerikaanse zwarte schepen uitging, dwong Japan om twee havens voor de Amerikaanse schepen te openen. Deze havens waren die van Hakodake (Hokkaido) en Shimoda. De voornaamste redenen voor de Amerikaanse belangstelling waren de vele commerciële mogelijkheden in Japan en de behoefte aan havens waar de Amerikaanse schepen, die op weg waren naar China, konden bunkeren. De Amerikaanse consul Townsend Harris, de eerste officiële gezant van de Verenigde Staten in Japan, ging in Shimoda wonen. Het verdrag dat hij sloot, stelde Japan in 1858 open voor de buitenlandse handel. Hij woonde in de tempel Gyokusenji. Vandaag de dag bevat zijn residentie historische foto's, grafstenen van westerse zeelieden en een monument ter herinnering aan de eerste geslachte koe in Japan (tot de komst van de westerlingen at men in Japan geen vlees). In 1979 bezocht de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter deze plek. De tempel Ryosenji herbergt het gebouw waar commodore Perry met de Japanse autoriteiten onderhandelde. In de tempel hangen afbeeldingen uit het leven van de ongelukkige Okichi, de geisha/maïtresse van consul Harris. Ook is er een aantal persoonlijke bezittingen van haar tentoongesteld. Na de terugkeer van Harris in de Verenigde Staten pleegde zij zelfmoord om de smetten van deze relatie van haar ziel te verwijderen. De tempel bezit tevens een fraaie collectie erotische beeldhouwkunst.

Vanuit Shimoda kunt u per boot Kaap Irozaki aanschouwen, het uiterst zuidelijke puntje van het schiereiland Izu. Deze steile kliffen zijn ook per bus vanuit Shimoda bereikbaar in circa 40 minuten. Onderweg passeert u het aantrekkelijke strand van Yumigahama.

Trein en bus Shimoda:

-, Shimoda: Neem in Ito de expresstrein en stap uit in Shimoda.

-, De tempel Ryosenji: 15 minuten lopen vanaf het station Shimoda.

-, De tempel Gyokusenji: Neem vanaf het station Shimoda de bus en stap na ongeveer 10 minuten uit bij de bushalte Kakisaki.

De westkust

Dogashima

Als u vanuit het zuiden van het schiereiland Izu noordwaarts reist, dan komt u vanzelf in het rustieke kuuroord Dogashima. Tijdens de busreis kunt u eventueel een tussenstop maken bij Kaap Hagachizaki, waar een uit 350 leden bestaande apenfamilie haar thuis heeft. Denkt u erom dat deze apen aan mensen gewend zijn en zich kunnen ontpoppen als gehaaide tassenrovers. In Dogashima liggen heerlijke warmwaterbronnen langs de kust. De zeer fraaie en in Japan welbekende klifkust (Dogashima Kaigan) geeft een goed beeld van de eroderende kracht van de aanstormende golven. De hoge rotsen zijn te bewonderen vanuit een rondvaartboot, die in Dogashima vertrekt. Als alternatief kunt u vanuit het ten zuiden van Dogashima gelegen Matsuzaki de veerboot nemen naar Numazi. Ook dan heeft u een redelijk zicht op de prachtige rotsformaties. Deze veerboot stopt in de badplaats (en kuuroord) Toi en in de haven van Heda.

Bus Dagoshima:

Neem in Shimoda de bus en stap na 1 uur en 5 minuten uit in Dogashima.

Kaap Osezaki

Vanuit Kaap Osezaki heeft u bij helder weer een prachtig uitzicht over de Surugibaai op de kegelvormige vulkaan Fuji. Op een afstand van circa 20 km ten oosten van de kaap ligt het kuuroord Izu Nagaoka.

Bus Kaap Osezaki:

Kaap Osezaki is niet met het openbaar vervoer bereikbaar vanuit het zuiden. De bus vanuit Dogashima verlaat in Heda de kustweg en rijdt landinwaarts naar Shuzenji (via weg nummer 136). Vanuit het noorden is Kaap Osezaki in 1,5 uur uur per bus bereikbaar vanuit Numazu.

Numazu

Numazu is met 204.000 inwoners de grootste stad van het schiereiland. Vanuit de haven van deze stad vertrekken de veerboten naar de westkust (Matsuzaki, Toi, Heda en Kaap Osezaki). Op het schiereiland functioneert de stad als centrum van handel en industrie, u kunt een bezoek brengen aan de paleistuinen (Numazu Goyotei Memorial Gardens) en aan een daar geopende tentoonstelling van visgerei en aardewerk. Voorts staat in Numazu het hoofdkwartier van de boeddhistische Hokkesekte (tempel Kochoji).

Bus Numazu:

Numazu Goyotei: Neem vanaf het bustation Numazu de bus en stap na 25 minuten uit bij de paleistuinen.

Mishima

De stad Mishima is reeds eeuwenlang een belangrijk verkeersknooppunt. Voor een belangrijk deel dankt de stad haar bestaan aan deze functie. Momenteel wonen hier zo'n 100.000 mensen. Weinigen zullen in deze stad te blijven rondhangen. Mocht dit toch het geval zijn, dan kunt u het Rakujuen Park bezoeken. Hier staat een voormalige villa van de keizerlijke familie met een fraaie tuin, die is ontworpen te midden van een gestolde lavastroom. In het park, tegenover het station Mishima, vindt u een klein museum en een dierentuin. Op 8 minuten wandelen van ditzelfde station ligt het heiligdom Mishima Taisha, dat vroeger zeer in trek was bij de samoerai. Andere bezienswaardigheden: het Saino kunstmuseum (circa 1.200 m vanaf het station) en de ruïnes van het kasteel Yamanaka Joshi (ongeveer 35 minuten per bus vanaf het station Mishima).

Shinkansen Mishima:

In Mishima stopt de Shinkansen (en de Tokaidospoorlijn). Reistijd vanaf Tokyo: 1 uur en 5 minuten. Reistijd vanaf Osaka: 3 uur.

Het Amagigebergte

Shuzenji

Midden in het Amagigebergte, aan de oevers van de rivier de Kano, ligt het kuuroord Shuzenji. In de omringende bergen, die van vulkanische oorsprong zijn, leven roedels herten en families wilde zwijnen. De aantrekkelijkste warmwaterbronnen liggen in het nabijgelegen Shuzenji- Onsen (neem de bus vanaf het station). De stad heeft haar naam ontleend aan de bezienswaardige tempel Shuzenji, die in de negende eeuw werd opgericht door leden van de familie Minamoto, de voorouders van de shoguns van Kamakura. In de onmiddellijke nabijheid van de tempel ligt het Shuzenji Natuur Park (Shuzenji Shizen Koen).

Trein Shuzenji:

Neem op het treinstation van Mishima de Izu Hakone Tetsudolijn en stap uit in Shuzenji, tevens eindpunt van deze trein.

Nirayama

In Nirayama staat een 700 jaar oud huis, het zogenaamde Egawake. Dit is het oudste huis van Japan.

Trein en bus Nirayama:

Nirayama ligt aan de Izu Hakone Tetsudospoorlijn tussen Mishima en Shuzenji. Om het huis Egawake te bereiken, kunt u een bus nemen op het station Nirayama.

Frankrijk > Manche > Pontorson-Standplaats

Camping Haliotis

De camping ligt aan de rand van de stad Pontorson, ca. 10 km ten zuiden van Le Mont Saint-Michel. De verschillende standplaatsen...

v.a. 239.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Het schiereiland Izu-Hanto en Japan