Centraal-Honshu

Swipe

Het schiereiland Noto-Hanto

Het schiereiland Noto(-Hanto) strekt zich ten noorden van de stad Kanazawa uit in de Japanse Zee. De westkust van dit schiereiland is ruig en de aanwezige rotsen vormen een voortdurende prooi voor de eroderende kracht van de aanstormende golven. De oostkust daarentegen wordt gekenmerkt door een kalme zee en de aanwezigheid van inhammen. De oostkust is namelijk een onderdeel van de reusachtige Toyamabaai.

Kenmerkend voor het eiland zijn de rustige vissersdorpen, de fraaie kusten en de wuivende rijsthalmen. Al met al een prima plek om kennis te maken met het dagelijks leven op het platteland. Aan de westkust liggen, van zuid naar noord, de volgende bezienswaardigheden: de tempel Myojoji, de kust Noto-Kongo, de tempel Sojiji, Wajima en de Sosogi- kust. Langs de oostkust kunt u een bezoek brengen aan de Tsukumonwanbaai en het kuuroord Wakura Spa.

De tempel Myojoji

De tempel Myojoji ligt ten noorden van de stad Hakui en kent een lange geschiedenis. Reeds in 1294 werd de tempel geopend door Nichijo, een volgeling van de boeddhistische monnik Nichiren. Fraai is de pagode met vijf verdiepingen en de rustieke tuin.

Togi

Als u verder noordwaarts rijdt via weg nummer 249, dan komt u vanzelf in Togi. Tussen Togi en Fukura ligt een 14 km lange, schitterend geërodeerde rotskust, die bekend staat als de Noto-Kongo.

Monzen-Machi

Verder noordwaarts ligt het dorp Monzen (Monzen-Machi). Vlak bij dit dorp bevindt zich een zentempel van de Sotosekte. Tot 1898 was deze tempel Sojiji het hoofdkwartier van de Sotosekte. Helaas viel in dat jaar de tempel ten prooi aan de vlammen en verhuisde het hoofdkwartier naar Yokohama. Gelukkig is de tempel gerestaureerd en hebben zenmonniken weer bezit genomen van het tempelterrein.

Wajima 

In het stadje Wajima (met circa 33.000 inwoners) kunt u tussen 8.00 en 11.00 uur rondwandelen op de ochtendmarkt Asaichi, die gehouden wordt in de straat Asaichi-dori. Vissersvrouwen en boerinnen uit de omliggende dorpen proberen op deze markt hun waren aan voorbijgangers te slijten. Er is geen markt op de tiende en 25ste dag van iedere maand. Wajima is tevens het centrum van ambachtslieden die het bekende Wajimalakwerk vervaardigen. Hun manier van werken kunt u bewonderen in de Wajima Lacquer Hall. Meer informatie over dit lakwerk kunt u krijgen bij het Urushi Artifacts Museum en de genoemde hal.

Buiten het stadje ligt de robuuste boerenwoning van de familie Tokikuni. Deze boerenwoning (de Kami-Tokikuni) werd in 1830 gebouwd door de meester-timmerman Yasuyuki, die zijn sporen reeds had verdiend in Kyoto. De boerenwoning van deze welvarende plattelandsfamilie is dagelijks van binnen te bezichtigen (geopend van 8.00 tot 17.00 uur).

De 10.000 rijstvelden van Senmaida

Voorts kunt u vanuit Wajima naar de 10.000 rijstvelden van Senmaida reizen. Tegen de helling van de berg Takasu rusten ruim 2.100 gecultiveerde rijstveldjes. Bij de aanblik van dergelijke rijstvelden riep de dichter Hagiwara Sakutara:

'Mens noch dier bespeur ik in dit landschap dat eruit ziet als een doorweekte spons.'

En zo is het!

Sosogi en het kuuroord Wakura Spa

Als u vanuit Wajima via weg nummer 249 verder noordwaarts rijdt, dan komt u bij een rotskust die bekend staat als de Sosogi. Slechts 2,5 km lang, maar even indrukwekkend als de kust Noto-Kongo. Aan de oostkust kunt u in deTsukumabaai door de glazen bodem van een rondvaartboot genieten van het leven onder water. Velen besluiten hun reis over het schiereiland in de warmwaterbronnen van het kuuroord Wakura Spa.

Bereikbaarheid schiereiland Noto-Hanto:

-, Tempel Myojoji: Neem bij het treinstation in Hakui de bus en stap na een kwartier uit in de buurt van de tempel. Daarna moet u nog 15 minuten lopen.

-, De kust Noto-Kongo: Neem bij het treinstation in H^kui de bus en stap na circa 1 uur uit bij deze kuststrook.

-, Tempel Sojiji: Neem bij het treinstation in Anamizu de bus en stap na 40 minuten uit bij de tempel of neem de bus vanuit Wajima (reistijd ongeveer drie kwartier).

-, Wajima: Neem in Kanazawa de Nanaospoorlijn (via Wakura Onsen) en stap na 2,5 uur uit in Wajima.

-, Kami-Tokikuni: Neem bij het treinstation van Wajima de bus en stap na 15 minuten uit bij de boerenwoning.

-, Senmaida: Neem bij het treinstation van Wajima de bus en stap na 25 minuten uit bij de rijstvelden.

-, Kust Sosogi: Neem bij het treinstation van Wajima de bus en stap na 45 minuten uit bij de bushalte Sosogi. Daarna moet u nog 10 minuten lopen.

-, De Tsukumabaai: Neem in Anamizu (aan de Nanaospoorlijn) de Notospoorlijn en stap na ongeveer een half uur uit op het treinstation Noto-Ogi.

-, Wakura Spa: Het treinstation Wakura Onsen ligt aan de Nanaospoorlijn. Neem bij dit treinstation de bus en stap na 5 minuten uit bij Wakura Spa. U kunt ook uitstappen op het treinstation Nanao.

10 prachtige bestemmingen in Het schiereiland Noto-Hanto en Japan