Centraal-Honshu

Swipe

Kamakura

Op een afstand van circa 51 km ten zuidwesten van Tokyo ligt de historische stad Kamakura. In 1192 vestigde shogun Minamoto Joritomo zijn militaire regering in deze stad; gedurende anderhalve eeuw (tot 1333) bleef deze plaats het politieke en culturele centrum van Japan. Vooral het zenboeddhisme kreeg hier de kans om tot volle bloei te komen, getuige de 65 boeddhistische tempels en negentien shintoheiligdommen. Vooral in deze religieuze gebouwen is de pracht van de vroegere hoofdstad terug te vinden. Bovendien ademen de vele oude Japanse huisjes, die langs smalle zijstraten staan, nog de sfeer van het verleden. Heden ten dage staat Kamakura volop in de toeristische belangstelling. Afgezien van de aantrekkingskracht die uitgaat van de vele bezienswaardige tempels en de beroemde 'grote Boeddha' (Daibatsu, een reusachtig 700 jaar oud beeld van Boeddha), komen veel Japanners af op de fijne zandstranden. In het zomerseizoen genieten duizenden zonaanbidders van het strand en het milde klimaat. Dankzij de beboste heuvels die Kamakura omringen, is het klimaat ter plaatse wat milder dan in de nabijgelegen hoofdstad. De heuvels schermen de stad als het ware af tegen de lucht die over land wordt aangezogen. Voorts heeft de zee, onder invloed van een warme zeestroom, een matigende invloed op het klimaat.

Kamakura heeft deels het karakter van een forensenstad. Veel van de 175.000 inwoners verdienen de kost in Tokyo.

Een plaatselijke specialiteit is het vervaardigen van Kamakura-bori: houten, kunstig uitgesneden en gelakte voorwerpen die reeds circa 750 jaar in Kamakura vervaardigd worden. De overwegend rood en zwart gelakte voorwerpen in de etalages trekken vanzelf uw aandacht. Een bezoek aan de vele bezienswaardigheden in Kamakura wordt vergemakkelijkt doordat veel tempels en heiligdommen in de nabijheid van een treinstation liggen. Rondom het treinstation Kita-Kamakura liggen onder andere de tempels Engakuji, Tokeiji en Kenchoji. Vlak bij het treinstation Kamakura liggen onder meer het heiligdom Tsurugaoka- Hachimangu, de hoofdstraat Wakamiya-oji en het Nationale 'Treasure' museum. Rondom het treinstation Hase, ten slotte, liggen onder andere de tempel Hase Kannon en de beroemde 'grote boeddha'. Op veel plaatsen kunt u de juiste richting vinden door het volgen van de, in de Engelse taal beschreven, bordjes.

Rondom het treinstation Kita-Kamakura

De tempel Engakuji

De zentempel Engakuji is een van de vijf belangrijkste zentempels in Kamakura. Het eerste wat opvalt, zijn de oude Japanse ceders die hun schaduwen over het tempelterrein werpen; zeer bezienswaardig is de Shariden. In deze tempel wordt, naar men zegt, een tand van Siddharta Gautama (de historische Boeddha) bewaard. De tempel werd in 1282 gebouwd en is daardoor het oudste voorbeeld van een tempel in Chinese stijl die u in Japan kunt vinden. Op 1, 2 en 3 januari kan het gebouw tevens van binnen bezichtigd worden.

Andere bezienswaardigheden zijn een fraaie tempelpoort en een klokketoren, die boven op een heuvel troont. U kunt thee drinken in het theehuis Butsunichi-an. Oorspronkelijk was dit een villa die toebehoorde aan Masako, de echtgenote van shogun Minamoto Joritomo.

De tempel Tokeiji (echtscheidingstempel)

In feodale tijden was echtscheiding verboden. Deze tempel opende echter zijn poorten voor vrouwen die gevlucht waren voor hun echtgenoten. Heden ten dage staat de tempel bekend om zijn vele bloeiende bloemen (van februari tot september).

De tempel Kenchoji

De tempel Kenchoji is het oudste zentrainingscentrum in Japan en is daarom de belangrijkste zentempel van dit land. De tempel werd in 1253 opgericht door Tokiyori Hojo, de vijfde shogun uit het Kamakura- tijdperk, ten behoeve van een roemrijke Chinese monnik. Zijn houten afbeelding staat in het voornaamste tempelgebouw. De meeste gebouwen werden in 1415 door een hevige brand verwoest. Voorts werden veel gebouwen tijdens de feodale oorlogen zwaar beschadigd.

Bezienswaardig zijn de bronzen klok (die dateert uit 1255), de Chinese poort en de zentuin, die zich achter de tempel uitstrekt.

Rondom het treinstation Kamakura

Het heiligdom Tsurugaoka Hachimangu

Het heiligdom Tsurugaoka Hachimangu is het op een na drukst bezochte heiligdom in Kamakura, alleen de Daibatsuden (de 'grote boeddha') mag zich op nog meer belangstelling verheugen. Dit shintoheiligdom voor Hachimangu, de oorlogsgod, werd oorspronkelijk gebouwd in 1063 door de familie Genji. De gebouwen werden in 1192 door shogun Minamoto Joritomo (zelf een lid van deze familie) verplaatst naar de plek waar zij nu nog in hun volle schoonheid zijn te bewonderen. Aardbevingen en branden eisten hun tol. Dit is de reden dat de huidige gebouwen stammen uit 1828. De vermiljoenrode gebouwen met hun kleurig houtsnijwerk liggen verspreid over de top van een heuvel, met als gevolg dat u vanaf het tempelterrein een prachtig uitzicht heeft op de stad Kamakura en de nabijgelegen baai.

Bezienswaardig is onder andere de gewelfde traditionele brug, die u bij de ingang van het tempelcomplex kunt vinden. Voorts liggen er twee vijvers, waar volop lotusbloemen bloeien. De vijver Genji is gevuld met witte lotusbloemen, de vijver Heike met rode.

Bovendien kunt u een bezoek brengen aan een dansplatform en natuurlijk aan het binnenste heiligdom zelf. Het beklimmen van de 62 stenen treden naar de ingang van het voornaamste heiligdom is zeker de moeite waard. Het rustieke park, dat het heiligdom omsluit, bevat het nationale 'treasure' museum (Kokuho-kan) en het museum voor moderne kunst (Kanagawa-Kenritsu Kindai-bijutsukan). Het nationale 'treasure' museum bevat een aantal kunstschatten uit het rijke verleden van de stad Kamakura.

In de vakantieperiode rond nieuwjaar bezoeken honderdduizenden Japanners deze tempel. Een andere zeer drukke periode valt in de maand september, als het Yabusamefestival wordt gehouden. Gevoed door de tradities van de samoerai worden er, zittend op galopperende paarden, boogschietwedstrijden gehouden (zie 'traditionele sporten'). Vanaf de voet van het heiligdom Tsurugaoka Hachimangu voert een pijnbomenlaan heuvelafwaarts naar het strand Yuigahama. Langs deze zogenaamde laan Wakamiya-oji zijn veel eetgelegenheden, souvenirwinkels en antiekwinkels gevestigd.

De tempel Hokokuji

Als u vanaf het treinstation Kamakura de bus neemt en na circa 10 minuten rijden uitstapt bij de bushalte Jomyoji, dan kunt u een bezoek brengen aan de tempel Hokokuji (5 minuten wandelen). Deze tempel heeft zijn bekendheid te danken aan een zeer bekoorlijk bamboebos en een aantal stenen boeddha's.

De tempel Komyoji

Als u vanaf het treinstation Kamakura de bus neemt en na ongeveer 10 minuten uitstapt bij de bushalte Komyoji, dan kunt u een bezoek brengen aan de gelijknamige tempel. Het uitgestrekte tempelterrein ligt nabij het strand en bevat een imposante poort, die toegang biedt tot de tempel. Indien u op het achterste deel van het terrein de traptreden beklimt, dan kunt u bij helder weer de vulkaan Fuji zien liggen. Mocht het zicht niet zo ver reiken, dan kunt u altijd nog genieten van een uitzicht over het strand van Kamakura.

Rondom het treinstation Hase (Enodenspoorlijn)

De tempel Hase Kannon

Op een afstand van ongeveer 200 m van het treinstation Hase ligt de tempel Hase Kannon (ook wel de Hase-dera genoemd). In deze tempel staat een schitterende afbeelding van Kannon, de godin van vergeving. Het 9,3 m grote, goudkleurige en elfhoofdige beeld is in 721 vervaardigd door de monnik Tokudo Sjonin uit één statige kamferboom. Uit dezelfde boom sneed de monnik een tweede afbeelding van de godin Kannon; dit beeld staat in de tempel Hase-dera van Nara. De tempelklok is in 1261 gegoten en is daarmee een van de oudste tempelklokken in Kamakura. Zeer imponerend zijn de duizenden kleine stenen afbeeldingen van Jizo, de beschermheilige van ongeboren kinderen, zwangere vrouwen en reizigers. Veel van de stenen afbeeldingen van Jizo zijn getooid met slabben, babykleding, windmolentjes en speelgoed: ouders van gestorven kinderen plaatsen namelijk deze kleine beelden van Jizo zelf op het tempelterrein om hun overleden, ongeboren en soms geaborteerde kinderen te gedenken. De afbeeldingen worden juist bij deze tempel geplaatst omdat de tempel Hase Kannon de godin van de vergeving (godin Kannon) huisvest.

Op het tempelterrein kunt u verder een grot vinden die een bezoek waard is. De stenen muren van deze grot zijn namelijk kunstig bewerkt.

De 'grote boeddha' (Daibatsu)

De 'grote boeddha' is het symbool van de stad Kamakura. Dit 11,4 m hoge bronzen beeld van de zittende Amida bevindt zich op het terrein van de tempel Kotokuin. De aanblik van deze 'grote boeddha' maakt op iedere bezoeker veel indruk. De verstilde rust en schoonheid die het beeld uitstraalt, vormt een ideaalbeeld voor de gelovige boeddhist op het pad naar verlichting. De handen van deze boeddha staan in een houding van 'vast en volledig geloof'. Bij het beeld staan twee bronzen vazen met gestileerde smeedijzeren lotusbloemen en twee eeuwenoude bronzen lantaarns. De Daibatsu werd in 1252 gegoten en vervolgens geplaatst in een monumentale hal, die in 1495 door een krachtige vloedgolf geheel werd verwoest. Sinds deze gebeurtenis staat de 'grote Boeddha' in alle rust in de open lucht. De circa 100 ton wegende Daibatsu is van binnen hol. Via een deur aan de achterzijde van de Daibatsu kunt u het binnenste betreden; langs een trap kunt u omhoog klimmen naar een klein platform dat zich op schouderhoogte van de Daibatsu bevindt.

Het eiland Enoshima

Op het kleine pittoreske eiland Enoshima (met een omtrek van 4 km) kunt u een bezoek brengen aan het heiligdom Enoshima jinja. Het eiland is door middel van de brug Benten-bashi met het vasteland verbonden.

Langs de weg naar het heiligdom hebben veel kleine souvenirwinkels, antiekwinkels en restaurants hun deuren voor klanten geopend. Een grote rode poort geeft aan dat u het tempelterrein betreedt. Het belangrijkste gebouw is het in 1206 gebouwde Hetsuno-miya. In dit gebouw smeekten in vervlogen tijden vissers om een goede vangst en een behouden thuiskomst.

Links van de Hetsuno-miya staat een achthoekig gebouw. Deze zogenaamde Honden hal bevat onder andere een beeltenis van de naakte godin Hadaka-benzaiten, een van de zeven goden van goed geluk, gezeten op een rots. De witte godin bespeelt een snaarinstrument. Een andere attractie op het eiland is de tropische tuin van Enoshima (Enoshima Shokubutsuen), gelegen op het hoogste puntje van het eiland. Bij deze tropische tuin staat een observatietoren. Vanaf deze toren reikt het oog bij helder weer tot de vulkaan Fuji. Als u erg ruim in uw tijd zit, dan kunt u eventueel een bezoek brengen aan het Enoshima Marine Land, Aquarium en Sea Zoo. Een ideale plek om te genieten van een zonsondergang is het rotsstrand Chigoga-fuchi (daal de stenen trap af achter het heiligdom Okutsuno-miya) op de uiterste zuidwestpunt van het eiland. De oostkust van het eilandje wordt gedomineerd door de jachthaven van Enoshima.

Trein Kamakura en treinstations:

-Kamakura: Neem op het treinstation Tokyo de trein en stap na ongeveer 1 uur rijden uit op het treinstation Kamakura.

- Treinstation Kita Kamakura - (3 minuten wandelen) - tempel Engakuji - (10 minuten wandelen) - tempel Tokeiji - (15 minuten wandelen) - tempel Kenchoji. Vanaf hier loopt u in circa 20 minuten terug naar het treinstation Kita Kamakura (als alternatief kunt u vanaf de tempel Kenchoji de bus naar het treinstation Kamakura nemen; reistijd 25 minuten) treinstation Kita Kamakura - (5 minuten per trein).

-, Treinstation Kamakura - (10 minuten wandelen) - heiligdom Tsurugaoka Hachimangu (inclusief het Nationale Treasure museum) - (10 minuten wandelen) - treinstation Kamakura, stap aldaar op de Enodenspoorlijn (naast het treinstation Kamakura) richting treinstation Hase - (10 minuten) - treinstation Hase (derde stop) - (5 minuten wandelen) - tempel Hase Kannon (Hase-dera) - (10 minuten wandelen)-de Daibatsu -(10 minuten wandelen).

-, Treinstation Hase - (16 minuten per trein van de Enodenspoorlijn) - treinstation Enoshima-(15minuten wandelen)-heteiland Enoshima -(15 minuten wandelen).

-, Treinstation Enoshima. Vanaf dit treinstation kunt u eventueel de Enodenspoorlijn nemen naar het treinstation Fujisawara, reistijd 14 minuten, waar u kunt overstappen op de trein (de Tokaidolijn) naar Tokyo.

Hotel Limak Lara

De meest geschikte plek aan de Turkse Rivièra om helemaal 'zen' te worden is het prachtige Hotel Limak Lara. Dit volledig in...

v.a. 659.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kamakura en Japan