Centraal-Honshu

Swipe

Kanazawa

De stad Kanazawa was van oorsprong een klein en onbetekenend dorp. De leden van de Maedaclan hadden snel door datt deze plek, gelegen tussen twee rivieren, zeer geschikt was voor de bouw van een goed verdedigbaar kasteel. De twee rivieren, de Asano en de Sai, vormden een natuurlijke verdedigingsgordel tegen aanvallen van vijandige samoerai. Bovendien zorgde de vruchtbare Kanazawavlakte er voor dat de bewoners van het kasteel niet zonder eten kwamen te zitten. De plaatselijk geoogste kokurijst had ook toen al een zeer goede naam. In 1580 was men met de bouw gereed. Vervolgens bleef het kasteel 300 jaar lang in handen van deze machtige familie. Van het oorspronkelijke kasteel van Kanazawa is nu niet veel meer overgebleven. Zevenmaal viel het ten prooi aan de vlammen. Na de brand van 1881 stonden alleen de poort Ishikawa en het samoeraihuis San jukken Nagaya nog overeind. De rest van het voormalige kasteelterrein is ingenomen door de campus van de universiteit van Kanazawa.

Dankzij de politieke stabiliteit in de tijd dat leden van de Maedaclan in Kanazawa de macht hadden, kon het omringende dorp uitgroeien tot het economische en culturele centrum van de regio. Evenals Kyoto ontsnapte Kanazawa tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bombardementen van geallieerde vliegtuigen. Vandaar dat u in Kanazawa kunt kennismaken met een nog in oorspronkelijke staat verkerende kasteelstad. De doodlopende, nauwe en bochtige straten stonden er borg voor dat vijandige troepen het kasteel niet massaal konden bestormen. De rustige, eeuwenoude straten in de samoeraiwijk Nagamachi en de geishawijken ademen nog de sfeer van lang vervlogen tijden.

De tuin Kenrokuen

Bovendien kunt u in de wonderschone tuin Kenrokuen genieten van zijn meditatieve uitstraling. Bij de plaatselijke middenstand kunt u een rijke schakering aan traditionele produkten kopen, zoals Kaga-yuzenzijde en het bekende Kutani-aardewerk.

Naast het kasteelterrein, aan de overkant van de straat, ligt de reeds eerder genoemde tuin Kenrokuen. Te zamen met Kairakuen in Mito en Korakuen in Okayama, vormt deze tuin de top drie van landschapstuinen in Japan. In 1676 werd de landschapstuin aangelegd in opdracht van de vijfde kasteelheer Tsunanori. In de beginjaren van de negentiende eeuw vervolmaakte de dertiende kasteelheer Noriyasu deze tuin tot het 10 hectare tellende huidige pronkstuk. De naam Kenrokuen dankt de tuin aan zijn zes (roku) superieure kwaliteiten, namelijk: uitgestrektheid, rustige afzondering, door de mens ontworpen, ouderdom, over-vloedige aanwezigheid van water en een weids uitzicht. In de tuin staat de villa Seison-kaku, het voormalige onderkomen van de echtgenote van de twaalfde kasteelheer Norinaga.

Ishikawa Prefectural Art Museum

Voorbij de tuin, lopend in de richting van de rivier Sai, komt u oog in oog te staan met het Ishikawa Prefectural Art Museum, dat u onder andere een overzicht biedt van het Kutani-aardewerk. Achter dit museum ligt het Honda-museum. Honda was politiek adviseur van de Maedaclan. Vlak bij het Honda-museum staat het Ishikawa Prefectural Noh-theater van de Hoshoschool (maandelijkse uitvoeringen).

Ishikawa Prefectural nijverheidsmuseum

Aan de andere zijde van de Kenrokuen ligt het Ishikawa Prefectural nijverheidsmuseum. Op de derde verdieping hiervan toont men u de traditionele fabricage van onder meer Kaga-yuzenzijde en Kutani-aardewerk.

Het heiligdom Oyama

Aan de westzijde van het kasteelterrein, op het universiteitsterrein, staat het heiligdom Oyama, dat beslist een bezoek waard is. Dit heiligdom werd in 1875 opgericht ter nagedachtenis aan de eerste kasteelheer Maeda Toshiie. Als u onder de poort door wandelt en de brede trap beklimt, dan kijkt u op tegen de drie verdiepingen tellende poort Shinmon. De poort, die lijkt te zijn opgebouwd uit drie op elkaar gestapelde, steeds kleiner wordende kubussen, is ontworpen door twee Nederlandse ontwerpers. Helaas kon ik hun namen niet achterhalen. De 'blokkentoren' lijkt op de klokketorens die onze koloniale voorvaderen in andere delen van Azië bouwden, zoals bijvoorbeeld in Malakka- Maleisië. De derde verdieping, herkenbaar aan het gebrandschilderde glas, fungeerde tevens als vuurtoren. Ondanks de relatief grote afstand tot de kust (7 km), leidde dit lichtend baken veel schepen veilig de haven van Kanazawa in.

De samoeraiwijk Nagamachi

Ten westen van het heiligdom Oyama ligt de samoeraiwijk Nagamachi. Hier woonden de samoerai die in dienst waren van de familie Maeda. Het militaire karakter van de samoerai komt bouwkundig tot uiting in de lemen muren die de samoeraihuizen omsluiten. Tegenwoordig wonen er in deze wijk veel handwerkslieden. Ook het zijdecentrum Yuzen (Saihitsu-an) heeft in deze wijk de deuren geopend voor bezoekers.

De hiervoor beschreven bezienswaardigheden liggen alle op loopafstand van het kasteelterrein.

Geishawijken

Aan de overzijde (noordkant) van de brug Asanonawa ligt de oostelijke geishawijk. Houten gevels verbergen nog steeds het werkterrein van de geisha's. Een van de woningen is voor bezoekers geopend. Een bezoek aan deze wijk is zeker de moeite waard, gezien de oorspronkelijke sfeer die hier heerst. Aan de overzijde van de brug Saigawa (aan de zuidkant, dicht bij het treinstation Nomachi) ligt de westelijke geishawijk, die tegen de tempelwijk Teramachi aanleunt.

De tempelwijk Teramachi 

Meer dan zeventig tempels bepalen het aanzien van deze wijk. Bijzonder is de tempel Muoryuji (Ninjatempel). Deze tempel der ninja's, de in zwarte kleding gehulde geheime agenten, is volgebouwd met geheime trappen, verborgen kamers, onzichtbare tunnels en bedrieglijke deuren.

Yuwaku Spa

Buiten de stad, aan de voet van de berg Ito, ligt het mondaine kuuroord Yuwaku Spa. Bij dit kuuroord is het dorp Edo-Mura gevestigd, een open-luchtmuseum waarin allerlei huizen uit het Edo-tijdperk te zien zijn.

Bereikbaarheid Kanazawa:

-, Kanazawa: Neem in Osaka of Kyoto de limited express Raicho en stap na respectievelijk 3 uur of 2 uur en 30 minuten uit in Kanazawa. Of neem in Nagoya de limited express Shirasagi en stap na 4 uur uit in Kanazawa. Of neem op het treinstation Ueno in Tokyo de limited express Hakusan (rijdt slechts eenmaal per dag) en stap na 6 uur en 40 minuten uit in Kanazawa. Een beter alternatief is om op het treinstation Ueno de Joetsu Shinkansen te nemen naar Nagaoka, waar u overstapt op de limited express Hokuetsu of Hakucho naar Kanazawa (totale reistijd is dan 4 uur en 40 minuten).

-, Kasteelterrein: Neem op het treinstation Kanazawa de bus en stap na 10 minuten uit bij het kasteelterrein. De meeste bezienswaardigheden liggen rondom dit kasteelterrein.

-, Het heiligdom Oyama: Neem de bus bij het treinstation Kanazawa en stap na 10 minuten uit bij de bushalte Minamicho.

-, De tempel Myoryuji: Neem de bus bij het treinstation Kanazawa en stap na een kwartier uit bij de bushalte Nomachi Hirokoji.

-, Samoeraiwijk Nagamachi: Neem bij het treinstation Kanazawa de bus en stap na 10 minuten uit bij de bushalte Korimbo. Vanaf deze bushalte loopt u in 5 minuten naar de samoeraiwijk.

-, Yuwake Spa: Neem bij het treinstation Kanazawa de bus en stap na ongeveer drie kwartier uit in het kuuroord.

-, Edo Mura: Neem bij het treinstation Kanazawa de bus en stap na 45 minuten uit bij het Hakuunro hotel in Yuwaka Spa. Vanaf dit hotel loopt u in 5 minuten naar het openluchtmuseum.

Frankrijk > Manche > Pontorson-Accommodatie

Camping Haliotis

De camping ligt aan de rand van de stad Pontorson, ca. 10 km ten zuiden van Le Mont Saint-Michel. De verschillende standplaatsen...

v.a. 131.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kanazawa en Japan