Centraal-Honshu

Swipe

Matsumoto

Midden in de Japanse Alpen ligt, in een breed uitwaaierende riviervlakte, de kasteelstad Matsumoto (227.000 inwoners). Japanse bergbeklimmers gebruiken deze stad als basiskamp voor een klimtocht in het Nationale Park Chubu-Sangaku.

Het kasteel Matsumoto

In het centrum van de stad staat het indrukwekkende kasteel Matsumoto. De zwarte toren van het kasteel, met zes verdiepingen en vijf daken, kent in Japan zijn gelijke niet. De unieke combinatie van zwart en wit is er verantwoordelijk voor dat het kasteel van Matsumoto de bijnaam kraaienkasteel (karasu-jo) kreeg. Deze naam staat in scherpe tegenstelling tot de naam 'de witte reiger', die het kasteel van Himeji draagt. Het kasteel steekt met zijn zwart en witte kleuren prachtig af tegen het achterliggende gebergte en de blauwe lucht. Rondom het kasteel ligt een brede gracht waarin eenden en witte zwanen zwemmen. Het 29,4 m hoge kasteel werd in 1504 gebouwd door de architect Kazumasa Ishikawa. In het moderne en hoekige gebouw naast het kasteelterrein heeft zich het folkloremuseum gevestigd, waar voorwerpen uit Centraal-Japan zijn tentoongesteld. Zij staan gerangschikt onder de trefwoorden bevolking, gebergte, geschiedenis, kunst en archeologie.

Suzuki Shinichi Talent Opvoedingsinstituut

Liefhebbers van muziek kunnen in Matsumoto een bezoek brengen aan het Suzuki Shinichi Talent Opvoedingsinstituut, waarin kinderen de viool, piano, cello of fluit leren te bespelen volgens de unieke Suzuki- methode. Dr. Shinichi Suzuki gaat er van uit dat ieder kind zich ontwikkelt in het licht van de gehanteerde opvoedingsmethode. Volgens hem kan ieder kind zich verbeteren als de juiste onderwijstechnieken gebruikt worden. Echt grensverleggend zijn deze uitspraken niet, maar toch zorgen onder andere zijn lesmethoden ervoor dat veel van zijn leerlingen uitgroeien tot hooggewaardeerde musici.

Alpenpark

Ten noorden van de stad, op een uitspringende heuveltong, ligt het Alpenpark, dat u een goed zicht biedt op de Japanse Alpen, die achter de riviervlakte omhoogrijzen. Aan de andere zijde van dit park kijkt u over de daken van de stad heen naar het plateau Utsukushigahara. Door het Alpenpark is een eenvoudig te volgen wandelpad aangelegd. Bij het park is een klein museum te vinden dat is gewijd aan het leven van de bekende Japanse bergbeklimmer Tsuneo Hasegawa.

Het plateau Utsukushigahara

Ten oosten van de stad ligt op een hoogte van circa 2.000 m het plateau Utsukushigahara, waar, tussen grazende koeien, planten en bloemen groeien die karakteristiek zijn voor een gebergte. U kunt op het plateau een bezoek brengen aan een openluchtmuseum, waarin ongeveer 120 voorwerpen zijn tentoongesteld. Aan de voet van het plateau liggen de eeuwenoude warmwaterbronnen van de kuuroor-den Asama Spa en Utsukushigahara Spa.

Kamikochi

Aan te bevelen is een bezoek aan Kamikochi, midden in de Japanse Alpen. Kamikochi ligt aan de bovenloop van de rivier Azusa en biedt de bezoeker een ongeëvenaard zicht op de hoge toppen van de Japanse Alpen. Bergbeklimmers slaan hier hun tenten op als zij zich gereed gaan maken voor een beklimming van de berg Hotaka (3.190 m). Vanuit Kamikochi kunt u aantrekkelijke wandeltochten maken door het bergachtige gebied, dat zeer populair is bij toeristen: ieder jaar komen rond de 120.000 mensen naar Kamikochi om een lange wandeltocht te maken. Fraai is het zicht vanaf de hangkettingbrug, die beide oevers van de rivier Azusa verbindt, op het bergmassief Hotaka. De eerste beklimmer van de omringende bergen was de Engelse missionaris WalterWeston in 1891.

Bereikbaarheid Matsumoto:

-, Matsumoto: Neem op het treinstation Shin juku in Tokyo de JR Chuo Honsenspoorlijn en stap na 3 uur (limited express) uit in Matsumoto. Of neem vanuit Nagoya deze spoorlijn en stap na 2 uur en 20 minuten (limited express) uit in Matsumoto.

-, Kasteel van Matsumoto: Loop vanaf het treinstation een kwartier in noordelijke richting of neem de bus (reistijd 5 minuten).

-, Suzuki Shinichi Talent Opvoedingsinstituut: Loop vanaf het trein station 10 minuten in oostelijke richting. Het instituut ligt vlak bij het park Fukashi.

-, Alpenpark: Neem bij het treinstation de bus (Bus terminal) en stap na 25 minuten uit bij het park.

-, Het plateau Utsukushigahara: Neem bij het treinstation de bus (Bus terminal) en stap na anderhalf uur uit op het plateau.

-, Asama Spa en Utsukushigahara Spa: Neem bij het treinstation de bus (Bus terminal) en stap na 20 minuten uit bij de kuuroorden.

-, Kamikochi: Neem op het treinstation Matsumoto de Matsumoto Dentetsuspoorlijn en stap na een half uur uit op het treinstation Shinshimashima. Stap daar over op de bus naar de bushalte Kamikochi (reistijd per bus 1 uur en 20 minuten). De bussen rijden alleen tussen eind april en begin november.

-, Camping Takusawa: Wandel vanaf Kamikochi twee uur stroomopwaarts langs de rivier Azusa (tenten zijn te huur). Vanaf deze camping kunt u in 4,5 uur de berg Chogatake (2.664 m hoog) beklimmen. De camping is geopend vanaf half juli tot begin oktober.

10 prachtige bestemmingen in Matsumoto en Japan