Centraal-Honshu

Swipe

Nagoya

Nagoya is de hoofdstad van de prefectuur Aichi en telt circa 2.300.000 inwoners. Wat betreft inwoneraantal is Nagoya de op drie na grootste stad van het land. De stad ligt in een brede afhellende laagvlakte, die is opgebouwd door een aantal rivieren die uitmonden in de Isebaai. Nagoya is onderdeel van de Tokaidoagglomeratie, waartoe ook Osaka, Kyoto en Tokyo behoren.

De stad is uitgegroeid tot een belangrijk centrum voor handel en industrie. Van de vijftien miljoen auto's die jaarlijks in Japan worden geproduceerd, komt 40% uit de streek rond Nagoya, dat wil zeggen dat er iedere 10 seconden een auto van de transportband rolt. Voorts heeft de chemische industrie zich rond de stad gevestigd en staan er langs de zeekust olieraffinaderijen. Bovendien worden er machinewerktuigen geproduceerd. Erfgenamen van traditionele ambachten zijn de huidige keramische industrie (aardewerk), de papierindustrie en de produktie van speelgoed. Omdat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nagoya de oorlogsindustrie was gevestigd, werd de stad in 1945 volledig platgebombardeerd. Deze gebeurtenis stelde de lokale overheid in de gelegenheid om de stad na de oorlog planmatig op te bouwen. Er ontstond een overzichtelijk, rechtlijnig stratenplan, wat tekenend is voor de vorm van een nieuwe stad. Het was eeuwenlang zeer in trek op het Chinese vasteland en ook de Spanjaarden gebruikten dit patroon bij de opbouw van hun koloniale steden. Zij hadden het op hun beurt weer afgekeken van de oude Grieken, die de havenstad Piraeus op deze wijze hadden aangelegd. Dank zij dit overzichtelijke stratenplan kon de stad weer snel worden opgebouwd.

Nagoya is thans een belangrijk kruispunt van wegen, spoorlijnen, luchten bootverbindingen, met als gevolg dat veel reizigers in deze stad verzeild raken.

Helaas hebben de grootscheepse bombardementen ervoor gezorgd dat alle historische en religieuze gebouwen van de stadskaart werden geveegd. Na de oorlog heeft het stadsbestuur zich alle moeite getroost om deze gebouwen in hun oude staat terug te brengen. Een poging die redelijk is geslaagd.

Het kasteel van Nagoya

Ook het kasteel van Nagoya werd in 1959 herbouwd. Het oorspronkelijke kasteel stamde uit 1612 en was gebouwd door shogun leyasu Tokugawa voor een van zijn zoons, met als doel Oost-Japan te beschermen tegen vijandelijke troepen uit Osaka. Het kasteel bleef circa 250 jaar, dat wil zeggen tot 1868, in handen van de familie Tokugawa. Deze tak van de familie stond bekend als de Owariclan. Op de top van de 48 m hoge en vijf verdiepingen tellende toren van het kasteel staan twee gouden dolfijnen (shachi). In het kasteel kunt u onder meer 138 fusumae bezichtigen, schilderingen die zijn aangebracht op papier, met als doel om muren en schuifdeuren te verfraaien. Helaas heeft men zich bij de reconstructie van het interieur van het kasteel niet gehouden aan de oorspronkelijke bouwtekening. Vanaf het observatieplatform op de vijfde verdieping heeft u een goed zicht op de stad.

TV-toren van Nagoya

Een beter zicht heeft u vanaf de 180 m hoge TV-toren van Nagoya, die in het park Sakae staat. Dit park loopt vloeiend over in een boulevard van 100 m breed (Hisaya-Odori), die met zijn aanwezigheid bijdraagt aan het open en weidse karakter van de stad. Het observatieplatform van de TV-toren ligt op 90 m hoogte en is met een lift bereikbaar.

Tokugawa kunstmuseum

U kunt een bezoek brengen aan het Tokugawa kunstmuseum, dat beschikt over een verzameling van zo 'n 12.000 kunstvoorwerpen, Chinese schilderijen, keramische voorwerpen, historische documenten en wapenuitrustingen. Slechts een deel van de kolossale verzameling is voor het publiek toegankelijk.

Het shintoïstische heiligdom Atsuta

In Nagoya staan twee bezienswaardige religieuze gebouwen, namelijk het shintoïstische heiligdom Atsuta en de boeddhistische tempel Nittaiji. Atsuta is een van de drie belangrijkste shintoïstische heiligdommen in Japan; er wordt namelijk het zwaard Kusanagi-no-Tsurugi bewaard, een van de drie heilige keizerlijke attributen. De andere twee zijn de heilige spiegel en de parel (kroonjuweel). De heilige spiegel staat in Ise (zie aldaar), terwijl het kroonjuweel in het keizerlijk paleis bewaard wordt. Het heiligdom Atsuta wordt druk bezocht door de bevolking van Nagoya, die zowel voor het heiligdom komt als voor de rustieke parkachtige omgeving waarin het heiligdom ligt. De massieve houten torens op het tempelterrein zijn representatief voor de shintoïstische architectuur.

De tempel Nittaiji

De tempel Nittaiji werd in 1904 gebouwd om als verblijfplaats te dienen voor een gouden afbeelding van boeddha. Dit gouden beeld werd in 1900 aan Japan geschonken door de toenmalige konig van Siam, het huidige Thailand.

De haven van Nagoya

De haven van Nagoya is qua grootte de zesde haven van de wereld. Via deze haven worden ruwe olie, ijzererts en kolen ingevoerd. Vervolgens worden de schepen geladen met exportartikelen, zoals auto's, staalprodukten en machinewerktuigen. U kunt de bedrijvigheid in de haven aanschouwen vanaf het dek van een rondvaartboot.

Dierentuin in het park Higashiyama

Liefhebbers van dierentuinen kunnen hun hart ophalen in het park Higashiyama, waarin een van de grootste en modernste dierentuinen van Azië is te bezichtigen.

Noritake China Model Fabriek

Als u geïnteresseerd bent in porselein, dan kunt u een bezoek brengen aan de Noritake China Model Fabriek. Hier kunt u zien hoe het bekende Noritakeporselein (Noritake China) wordt vervaardigd. In de showroom staan enkele bijzondere exemplaren tentoongesteld. Er zijn rondleidingen van 10.00 tot 11.00 uur en van 13.00 tot 14.00 uur. Reserveringen zijn noodzakelijk.

Bereikbaarheid Nagayo:

-, Nagoya: In Nagoya stopt de Shinkansen. Reistijden: vanaf Tokyo 2 uur, vanaf Kyoto 50 minuten en vanaf Osaka 1 uur en 7 minuten. Voorts kunt u Nagoya bereiken met de JR Tokaido-, de JR Chuo-, de JR Kansai- en Meitetsuspoorlijn.

De luchthaven van Nagoya is in circa 50 minuten per Meitetsubus bereikbaar.

-, Kasteel van Nagoya: Neem bij het treinstation Nagoya de bus en stap na 10 minuten uit bij het kasteel.

-, TV-toren: Neem bij het treinstation Nagoya de metro en stap na 5 minuten uit bij het metrostation Sakae.

-, Tokugawa kunstmuseum: Neem bij het treinstation Nagoya de bus richting Jiyugaoka en stap vervolgens uit bij de bushalte Shindeki- machi.

-, Het heiligdom Atsuta: Neem bij het treinstation Nagoya de Meitetsuspoorlijn en stap uit op het treinstation Jingu-mae (eerste halte). Het heiligdom ligt op een loopafstand van 5 minuten vanaf dit treinstation.

-, Tempel Nittaiji: Neem bij het treinstation Nagoya de metrolijn Higashiyama en stap uit op het metrostation Kakuozan.

-, Haven: Neem op het metrostation Sakae (bij de TV-toren) de metro zuidwaarts en stap uit op het laatste metrostation (Nagoya-ko). U kunt tevens bij het kasteel op de metro stappen.

-, Het park Higashiyama: Neem op het treinstation Nagoya de metrolijn Higashiyama en stap na 16 minuten uit op het metrostation Higashiyama-koen.

-, Noritake China Model Plant: De fabriek ligt op een afstand van 1.000 m ten noorden van het treinstation Nagoya.

Frankrijk > Manche > Pontorson-Accommodatie

Maeva

De camping ligt aan de rand van de stad Pontorson, ca. 10 km ten zuiden van Le Mont Saint-Michel. De verschillende standplaatsen...

v.a. 239.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Nagoya en Japan