Centraal-Honshu

Swipe

Narita

Van oorsprong is Narita een eenvoudige, kleine tempelstad, die haar ontstaan te danken heeft aan de aanwezigheid van de tempel Naritasan Shinshoji. Tegenwoordig is de stad vooral bekend om haar internationale luchthaven.

De tempel Naritasan Shinshoji

De tempel Naritasan Shinshoji werd in 940 gebouwd door de priester Kanjo, op initiatief van keizer Suzaku. De tempel is de thuisbasis van de boeddhistische Shingonsekte. In de tempel wordt de god van het vuur (Fudo Myo-o, ook wel de god van de onbegrensde wijsheid genoemd) aanbeden. Een afbeelding van deze god staat in de grote hal (Hondo) en is, volgens de overlevering, vervaardigd door de heilige Kobo in de tiende eeuw. In deze hal wordt vijfmaal per dag het ritueel goma uitgevoerd. Tijdens dit reinigingsritueel geven de gelovigen hun gebedsstokjes (goma-gi) aan de priesters. Vervolgens verbranden de priesters deze gebedsstokjes op een altaar. De tempel wordt vooral bezocht door aanstaande moeders die steun zoeken voor de komende bevalling en door lieden die op zoek zijn naar rijkdom. De grote hal is gebouwd in 1968. Via een brede trap nadert men de drie toegangsdeuren van het heiligdom. De brede witte muren ondersteunen een dubbel groenkoperen dak. Het massieve gebouw reikt tot een hoogte van 33 m. Niet ver van deze grote hal verwijderd, staat de fraaie 27 m hoge en drie verdiepingen tellende pagode Sanju-no-to. Deze kleurrijke pagode symboliseert drie boeddhistische begrippen, te weten Boeddha, de boeddhistische regels en het priesterschap. Voorts herbergt het tempelterrein de 58 m hoge en 35 m brede pagode Daito, die in 1984 werd opgericht om de 1.150ste sterfdag te gedenken van de heilige Kobo. In de pagode worden vredesboodschappen bewaard van 'de groten der aarde'. Bovendien kunt u in de pagode het museum Rekoden (kalligrafie, emi's (houten panelen) en een Tibetaanse mandala) en het museum Rekokan (antiek) vinden. Achter de tempel kunt u rondwandelen in een 16 hectaren groot park met fraaie vijvers. In het park staat het historisch museum Naritasan. Andere bezienswaardigheden op het tempelterrein zijn de tempels Komyo-do, Shaka-do, Gaku-do (vol met houten panelen), de poort Nio Mon, het huis met de heilige sutra en de klokketoren Sho-ro. Jaarlijks bezoeken meer dan twaalf miljoen gelovigen deze zeer in aanzien staande tempel.

Het mausoleum Sogo Reido

Een andere plaats in Narita die een bezoek waard is, is het mausoleum Sogo Reido, waar Sogo Sakuru (1612-1653) wordt herdacht. Deze man offerde zijn leven op voor het welzijn van zijn dorpsgenoten. Door toedoen van een aantal mislukte oogsten konden de dorpelingen niet meer voldoen aan hun belastingplicht ten opzichte van hun feodale meester. Ten einde raad ging Sogo naar de shogun op zoek naar steun, ondanks het feit dat het gewone stervelingen verboden was om de shogun voor dit soort zaken te storen. Het resultaat van zijn bezoek was dat alle dorpelingen door de shogun werden gered. Sogo kreeg echter straf en werd samen met zijn vrouw en vier kinderen ter dood gebracht.

Graftombes van Shibayama

Ten slotte kunt u vanuit Narita een bezoek brengen aan de graftombes van Shibayama. Van de 950 graftombes zijn de 88 m lange graftombe van Tonozuka en de 55 m lange graftombe van Himezuka het imposantst. In de graftombes stonden kleifiguren (haniwa's). U kunt deze bekijken in het museum Shibayama Haniwa. Voorts kunt u een bezoek brengen aan de tempel Shibayama Nioso, die dateert uit het jaar 781.

Trein en bus Narita:

-, De tempel Naritasan Shinshoji: Deze tempel bevindt zich op een loopafstand van circa 800 m van het JR-treinstation Narita en het treinstation Keisei Narita.

-, Mausoleum Sogo-Reido: Neem bij het JR-treinstation Narita de bus Chiba Kotsu en stap na ongeveer 15 minuten uit bij het mausoleum. Of neem op het treinstation Keisei Narita de trein en stap na 5 minuten uit op het station Sogo-Sando. Vanaf dit station loopt u in 10 minuten naar het mausoleum.

-, Graftombes van Shibayama: Neem bij het station Narita de bus en stap na ongeveer 1 uur rijden uit bij de graftombes.

10 prachtige bestemmingen in Narita en Japan