Centraal-Honshu

Swipe

Takayama

Het dagelijks leven in de stad Takayama lijkt de afgelopen eeuw weinig veranderingen te hebben ondergaan. Eeuwenlang lag deze stad geïsoleerd in het Hidagebergte. De woelige militaire en politieke gebeurtenissen die in de kustvlaktes plaatsvonden, gingen deels aan Takayama voorbij. Het is, gezien de vele historisch belangrijke bezienswaardigheden, geen wonder dat deze stad de bijnaam 'Klein Kyoto' draagt. De stad ontstond aan de samenvloeiing van de rivieren Enokagawa, Daihachigawa, Miyagawa en Sunorigawa. Dankzij deze natuurlijke barrières hadden de bewoners van het kasteel van Takayama weinig te vrezen van vijandige troepen. Enkele kasteelheren van de Kanamoriclan zorgden voor een stabiel bestuur en de stad ontwikkelde zich tot het handelscentrum van de vallei en het omringende gebergte. Alle handelsstromen kwamen in deze stad bijeen; een situatie die in de loop der eeuwen ongewijzigd is gebleven. Iedere ochtend komen boerinnen uit het omliggende gebied naar Takayama om hun produkten op de ochtendmarkt Jinya-mae te verkopen. De verkoop begint rond 7.00 uur en eindigt rond 12.00 uur. De markt wordt gehouden voor het Takayama Jinya Manor Huis, aan de oever van de rivier Miyagawa. Voorts komt het rijke verleden tot uiting in de traditionele bebouwing in onder andere de wijk San-machi Suji, waar houten woningen van han-delaren en sakebrouwers reeds eeuwenlang het aanzien bepalen. Het overal aanwezige houten traliewerk in ramen en deuren schermde de huizen af voor al te nieuwsgierige blikken.

Een ander hoogtepunt van een bezoek aan Takayama wordt gevormd door de tempelwijk Higashiyama Teramachi.

Een groot voordeel van een bezoek aan deze stad is dat alle bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen. U kunt wel een fiets huren of gebruik maken van de diensten van een riksja. Een riksja (jinrickishia, wagen op mensenkracht) is een tweewielig rijtuigje dat door één man wordt getrokken. Bovendien kunt u in de stad eenvoudig de juiste weg vinden dankzij een rechtlijnig stratenplan (dambordpatroon).

De tempel Hida Kokubinji

De tempel Hida Kokubinji is de oudste tempel van Takayama. De eerste paal voor de bouw van deze tempel werd in 746 in de grond geslagen. Geen van de gebouwen uit deze tijd kon de tand des tijds doorstaan. De huidige centrale hal werd gebouwd in 1588, terwijl de drie verdiepingen tellende pagode uit het jaar 1821 dateert. In de tempel staan de houten afbeeldingen van de boeddhistische god Yakushi Nyorai en de godin Kannon.

Takayama Yatai Kaikan Hal

De Takayama Yatai Kaikan Hal staat op het grondgebied van het heiligdom Hachiman. In deze hal staan vier van de 23 festivalwagens die gebruikt worden tijdens het beroemde festival Takayama Matsuri. Het festival kent twee hoogtepunten, te weten het voorjaarsfestival van het heiligdom Hie op 14 en 15 april en het herfstfestival van het heiligdom Hachiman op 9 en 10 oktober. Tijdens het festival worden elf schitterende eeuwenoude praalwagens door de straten van Takayama gereden. De rood met zwart gelakte praalwagens zijn met goudkleur afgewerkt. In een aantal wagens staan poppen die zich door middel van een inge-nieus mechanisme kunnen bewegen. Het Takayama Matsurifestival is een van de bekendste festivals van Japan.

Het ambachtenmuseum Kusakabe Mingeikan

Het museum is gevestigd in het huis van de familie Kusakabe. Het geheel houten huis werd gebouwd in 1879 in de traditionele Takayamastijl. Het huis wordt gedragen door zware houten balken, die een deels aarden vloer overspannen. Karakteristiek voor Takayama is het houten rasterwerk in de ramen. Even fraai rasterwerk treft u aan in het huis Yoshijima-ke, dat naast Kusakabe Mingeikan staat. Een bezoek hieraan is zeer de moeite waard.

De wijk San-Machi Suji

Deze wijk vormt het centrum van de oude stad. Centraal in deze wijk staan de drie evenwijdig lopende straten Ichinomachi, Ninomachi en Sannomachi. Het verlengde van Sannomachi draagt de naam Furui Machinami. Deze straat herbergt de sakebrouwerijen, die u herkent aan een sponsachtig en rond voorwerp dat zij aan de overhangende dakrand hebben hangen.

Het historisch museum Takayama-shi Kyodo-kan

Het Takayama-shi Kyodo-kan is het plaatselijk historisch museum. In het honderd jaar oude gebouw staan objecten die te maken hebben met oude ambachten en plaatselijke tradities.

Takayama Jinya

Dit gebouw was sinds 1615 het administratieve en bestuurlijke centrum van de familie Kanamori, de bewoners van het kasteel. Het huidige gebouw is echter een geslaagde reconstructie uit 1816. De boeren uit het omliggende gebied moesten jaarlijks belasting betalen aan de kasteelheer. Omdat in het verleden rijst een wettig betaalmiddel was, werd er een graanschuur gebouwd om de belasting te kunnen innen. In de voormalige graanschuur is nu een tentoonstellingsruimte gevestigd.

Shishi Kaikan

Dit is de tentoonstellingsruimte van de leeuwendansceremonie. In het museum staan rond de achthonderd leeuwemaskers tentoongesteld, die gebruikt worden tijdens festivals. Voorts kunt u een videopresentatie bekijken van volksdansen uit deze regio.

Het archeologisch museum Hida Hinzoku Koko-kan Dit' archeologisch museum is gevestigd in een zogenaamd 'spionnenhuis' (ninjahuis). De spionnen bewogen zich in zwarte kleding voort via geheime gangen en trappen en zij kropen door speciaal vervaardigde dubbele plafonds.

Higashlyama Teremachi

Ten oosten van de rivier Enakogawa ligt de tempelwijk Higashiyama Teremachi. Niet minder dan dertien tempels en vijf heiligdommen flankeren een 3,5 km lange laan. Op het grondgebied van de tempel Tenshoji hebben de monniken een jeugdherberg geopend. Deze wijk doet reeds eeuwenlang dienst als het religieuze centrum van de regio Hida.

Het park Shiroyama

In dit park liggen de fundamenten van het eens zo machtige kasteel van Takayama. Vanuit het park heeft u een goed zicht op de stad en het achterliggende gebergte. Het park herbergt tevens de bezienswaardige tempel Shorenji.

Oorspronkelijk stond deze bijna 500 jaar oude tempel in het stadje Shirakawago. De tempel dreigde daar overspoeld te worden door het stijgende water van een stuwmeer. Vandaar dat de plaatselijke autoriteiten in 1960 besloten om de tempel balk voor balk af te breken en hem te verhuizen naar Takayama. Sindsdien staat deze fraaie tempel in het park Shiroyama. Volgens de overlevering is de tempel vervaardigd uit de stam van een enkele ceder.

Het heiligdom Hie

Het heiligdom Hie stamt uit 1605 en dankt zijn faam aan het jaarlijkse voorjaarsfestival Takayama Matsuri.

Het openluchtmuseum Hida Minzoku-mura

Dit openluchtmuseum omvat het dorp Hida-no-Sato, het folkloristisch museum Hida Minzo Kukan en het museum Sangaku Shiryokan. In het dorp Hida-no-Sato staat een dertigtal traditionele huizen en gebouwen, die uit de streek Hida afkomstig zijn. Gezien de aantrekkelijke ligging aan de voet van de berg Matsukura en de vele fraaie oude gebouwen is een bezoek aan dit openluchtmuseum aan te bevelen. Het geeft u tegelijk de gelegenheid om kennis te maken met een breed aanbod van oude ambachten, die hier gedemonstreerd worden.

De vulkaan Ontake

Op een afstand van ongeveer 30 kilometer ten zuidoosten van Takayama ligt de 3067 meter hoge vulkaan Ontake die met name tijdens het weekend veel beklommen wordt door de inwoners van Takayame; het is een bekend wandelgebied. Op zondag 28 september 2014 barstte de vulkaan Ontake volkomen onverwachts uit. Grote aswolken stegen boven de vulkaan uit. De vele honderden wandelaars in de omgeving werden volkomen verrast.  Ongeveer 48 mensen zijn bij deze uitbarsting omgekomen. Op dit moment wordt aangeraden om de vulkaan en de directe omgeving niet te bezoeken, omdat nog niet vaststaat wanneer de vulkaan Ontake en haar directe omgeving tot rust komt.

Bereikbaarheid Takayama:

- Takayama: Neem op het treinstation in Nagoya de limited express Hida of de goedkopere express Norikura en stap na respectievelijk 3 of 3,5 uur uit in Takayama.

Of neem in Osaka of Kyoto de express Takayama en stap na respectievelijk 5 of 4,5 uur uit in Takayama.

Vanuit Toyama kunt u gebruik maken van de limited express Kita Alps (reserveren, reistijd 1 uur en 40 minuten), de express Norikura (reistijd 1 uur en 50 minuten) en de goedkopere 'local train' (reistijd 2 uur en 50 minuten).

-, De tempel Kokubinji: 5 minuten lopen in noordoostelijke richting vanaf het treinstation Takayama.

-, Takayama Yatai Kaikan Hal: 15 minuten lopen in noordoostelijke richting vanaf het treinstation Takayama (aan de overzijde van de rivier Miyagawa en aan de noordzijde van de rivier Enakogawa).

-, Het ambachtenmuseum Kusakabe Mingeikan: Dit museum ligt circa 200 m ten westen van de Takayama Yatai Kaikan hal, aan de samenvloeiing van de rivieren Miyagawa en Enakogawa.

-, Yoshijima-ke: Dit huis staat naast (rechts) het ambachtenmuseum Kusakabe Mingeikan.

-, De wijk San-Machi Suji: 10 minuten lopen in oostelijke richting vanaf het treinstation Takayama, via de straat Kokubinji (steek de rivier Miyagawa over).

-, Takayama-shi Kyodo-kan: Het museum ligt op de plek waar de straten Ichinomachi (San-Machi Suji wijk) en San-Machi elkaar kruisen.

-, Takayama Jinya: 10 minuten lopen in zuidoostelijke richting vanaf het treinstation Takayama.

-, Ochtendmarkt Jinya-mae: Loop vangf het treinstation Takayama regelrecht naar de rivier Miyagawa (in oostelijke richting), via bijvoorbeeld de straat Hirokoji. Steek de rivier niet over, maar sla rechts af (houd het water aan uw linkerhand aan). De ochtendmarkt ligt vlak bij de Nakabrug (de Naka-bashi, looptijd 10 minuten).

-, Hida Minzoku Koko-kan: Dit archeologisch museum ligt aan de straat Furui-Machinami in de wijk San-Machi Suji (zie aldaar).

-, Shishi Kaikan: Dit museum staat tegenover de Takayama Yatai Kaikan hal.

-, Higashiyama Teremachi: Loop vanaf het treinstation Takayama in oostelijke richting via de straat Kokubunji (het verlengde van deze straat heet Yasugawa) of de straat Hirokoji (het verlengde van deze straat heet Sanmachi). Steek eerst de rivier Miyagawa en vervolgens de rivier Enakogawa over. Na 25 minuten lopen, staat u in de tempelwijk.

-, Het park Shiroyama: Het park ligt tegen een heuvel in het oosten van de stad. Steek bij de ochtendmarkt Jinya-mae de Nakabrug over. Na vijf minuten lopen staat u bij het park en de tempel Shorenji.

-, Het heiligdom Hie: Neem bij het treinstation Takayama de bus en stap na 4 minuten uit bij de bushalte Temman Jinja-mae. Daarvandaan moet u nog 10 minuten lopen om het heiligdom te bereiken.

-, Hida Minzoku-mura: 25 minuten lopen in zuidwestelijke richting vanaf het treinstation Takayama (steek de rivier Sunorigawa over) of neem bij het treinstation de bus en stap na 10 minuten uit bij het openluchtmuseum.

10 prachtige bestemmingen in Takayama en Japan