Centraal-Honshu

Swipe

Yokohama

Op een afstand van ongeveer 30 km van het centrum van Tokyo ligt de havenstad Yokohama. In het midden van de negentiende eeuw was Yokohama een klein vissersdorp. Tegenwoordig wonen er 3.700.000 mensen in Yokohama en zij is daarmee de op twee na grootste stad van Japan. Niet minder dan 27.500 van hen zijn buitenlanders; dit is geen wonder gezien de belangrijke economische positie die deze havenstad heden ten dage inneemt.

Onder zware druk van de Verenigde Staten werd Japan in 1859 gedwongen zes havens te openen ten behoeve van de internationale scheepvaart. De haven van Yokohama was een van deze zes. Vanaf dat moment groeide de stad uit haar voegen. Momenteel is Yokohama een van de belangrijkste handelshavens in Japan (circa 140 miljoen ton vracht per jaar). Een groot deel van de onontbeerlijke grondstoffen die Japan moet importeren, wordt in deze haven aan land gezet. De stad heeft het niet altijd gemakkelijk gehad. In september 1923 vernietigde een zware aardbeving geheel Yokohama. Geen enkel gebouw in de stad werd gespaard. Toch was de verwoeste stad binnen enkele jaren weer opgebouwd. Economisch gezien was er alleen sprake van tijdelijke schade, humanitair gezien was deze aardbeving in de ogen van de overlevenden natuurlijk een verschrikkelijke en dramatische gebeurtenis. Ook de Tweede Wereldoorlog ging niet ongemerkt aan Yokohama voorbij. Van het begin van 1945 af onderging Yokohama een reeks vernietigende luchtaanvallen van de gevreesde luchtarmada's van bommenwerpers van het type B-29. Halverwege de zomer was de stad grotendeels in een smeulende puinhoop veranderd. Echter ook deze keer herrees de stad, dankzij haar commercieel aantrekkelijke haven, weer uit de as.

Na het lezen van dit stuk historie zal het duidelijk zijn dat u in Yokohama weinig overblijfselen uit de rijke Japanse geschiedenis zult aantreffen. Toch zullen velen in deze stad terechtkomen, want Yokohama is de toegangspoort tot Japan voor zeeschepen van overal ter wereld.

Bezienswaardigheden Yokohama

De bezienswaardigheden in de stad liggen voor een groot deel in eikaars nabijheid. Alleen de tuin Sankei-en ligt wat verder weg. U kunt uw tocht het best beginnen bij het treinstation Kannai. Vanaf hier loopt u rechts om het park van Yokohama heen (herkenbaar aan het honkbalstadion), richting haven. Na een kwartier lopen ziet u aan de rechterzijde van de weg het zijdecentrum (Silk Hakubutsukan) staan. Dit zijdecentrum werd in 1959 gebouwd om te gedenken dat de haven in dat jaar precies honderd jaar als internationale haven dienst deed. Op de tweede en derde verdieping is het zijdemuseum gevestigd. Alle aspecten van de zijde-industrie worden in dit museum op aanschouwelijke wijze behandeld. Op de eerste verdieping kunt u het toeristeninformatiecentrum van Yokohama vinden. Voorts kunt u winkelen in een ondergrondse winkelgalerij. Achter het zijdecentrum strekt zich de 966 m lange pier Osanbashi uit. Vanaf deze pier vertrekt de passagiersboot naar Oshima en de veerboot naar de pier Daikoku. Rechts achter het zijdecentrum, aan de waterkant, ligt het park Yamashita-koen. Vanuit dit park heeft u een goed zicht op een deel van de haven. Achter in het park, voorbij de voormalige passagiersboot Hikawa-maru uit 1930, verlaten excursieboten (Yokohama-ko Kankosen) de pier voor een tocht door de haven. De zogenaamde 'Marine shuttle' vaart circa 1 uur en 30 minuten. De zogenaamde 'Akaikutsu excursion' heeft twee excursieboten in bedrijf. De ene boot vaart rond de 40 minuten, de ander ongeveer 1 uur. Vanaf dezelfde pier kunt u een veerboot (de Sea Bass) nemen naar het treinstation Yokohama (reistijd 15 minuten). Als u in het park Yamashita-koen loopt, dan wordt uw blik getrokken door de 106 m hoge Marinetoren. In de stalen toren zijn twee liften aangebracht die u naar het op 100 m hoogte gelegen observatieplatform brengen. Uw moeite wordt beloond met een fraai uitzicht over de haven van Yokohama en de industriële activiteiten rondom de stad. Liefhebbers kunnen in de directe omgeving van de Marinetoren een bezoek brengen aan het poppenmuseum (Yokohama Ningyo-no-ie). Ten zuidwesten van de Marinetoren, tussen het park Yamashita-koen en het treinstation Ishikawacho, ligt Chinatown. In Chinatown hebben zich circa honderd Chinese restaurants en ontelbare Chinese winkels gevestigd, waar u allerlei Chinese spullen en gerechten kunt kopen. Ten oosten van Chinatown, aan de overkant van het kanaal en op een loopafstand van 8 minuten vanaf het treinstation Ishikawacho, ligt het zeer modieuze en elegante winkelcentrum Motomachi. Het is een van de meest modegevoelige winkelstraten van Japan. Andere bekende winkelcentra in Yokohama zijn de Isezakicho Mali en het gebied rondom het treinstation Yokohama. De Isezakicho Mali ligt op een loopafstand van 5 minuten ten noordwesten van het treinstation Kannai. De grootste bezienswaardigheid van Yokohama is de schitterend aangelegde Sankei-en-tuin.

De tuin is aangelegd rondom een flinke vijver en beslaat een oppervlakte van 190.000 m2. De tuin werd in 1906 ontworpen door de zijdehandelaar en miljonair Tomitaro Hara. Dankzij hem heeft de architectuur in deze tuin een buitengewoon hoog niveau bereikt. De tuin wordt geaccentueerd door een drie verdiepingen tellende pagode en verschillende gewelfde brugjes. Vlak bij de pagode staat de Yonoharaboerderij, die in een zeer oorspronkelijke stijl gebouwd is (een achttiende-eeuwse stijl), dat wil zeggen zonder gebruikmaking van spijkers. In de binnentuin staan traditionele huizen die van elders hierheen zijn gebracht.

Shinkansen, trein en bus Yokohama:

-, Yokohama: Neem op het treinstation Tokyo de Keihin-Tohokuspoorlijn en stap na 40 minuten uit op het treinstation Sakuragi-cho of stap na 45 minuten uit op het treinstation Kannai.

Of neem op het treinstation Tokyo de Tokaidospoorlijn of de Yokosukuspoorlijn en stap na 30 minuten uit op het treinstation Yokohama.

Of u maakt gebruik van de Shinkansen en stapt uit op het treinstation Shin-Yokohama (reistijd: 19 minuten vanuit Tokyo, 24 minuten vanuit Odawara en 3 uur vanuit Osaka).

-, Sankei-en-tuin: Neem vanaf het treinstation Sakuragicho de bus en stap na 20 minuten uit bij de bushalte Hommoku sankeien-mae (deze bus rijdt langs de Marinetoren).

-, Narita Airport: Luxe bussen vertrekken ieder half uur vanaf de Yokohama City Airterminal, vlak bij de oostelijke ingang van het treinstation Yokohama (reistijd circa 2 uur). Er vertrekken ook bussen naar de luchthaven Haneda.

10 prachtige bestemmingen in Yokohama en Japan