Centraal-Kenia (provincie Central)

Swipe

Muranga

De naam wordt ook geschreven als Murang’a. Het is een belangrijke plaats voor de Kikuyu en het is in oorsprong ook opgezet als administratief centrum om het Kikuyuvolk terzijde te staan en natuurlijk om hen te integreren. Het wordt daarom gezien als ‘het hart van Kikuyuland’. Vlak bij het plaatsje ligt het dorp Mugeka wat een afgeleide is van Mukuruwe wa Gathanga (letterlijk: het paradijs van het Kikuyuvolk). De Kikuyu geloven dat hier hun oorsprong ligt. Het was hier dat God onder een vijgenboom negen mannen aantrof. Hij koppelde ze aan de negen dochters van Gikuyu en Mumbi (de volkeren waaruit de Kikuyu zijn voortgekomen) en de mannen werden op deze wijze de voorvaderen van de negen stammen waaruit het huidige Kikuyuvolk is samengesteld.

De St. Jameskerk (of CPK kathedraal) is opgedragen aan de Kikuyu die als gevolg van de strijd tegen de Mau-Mau omkwamen. De schilderingen in de kerk zijn vervaardigd door de Tanzaniaanse schilder Elimo Njau die tal van bijbelse taferelen in de kerk aanbracht en daarbij o.a. een zwarte Christusfiguur toepaste.

Onderdak

Er zijn eenvoudige onderkomens en u kunt bij particulieren overnachten. Aan Muranga Road, de uitvalsweg vanuit Nairobi richting Muranga, zijn diverse middenklasse hotels te vinden.

10 prachtige bestemmingen in Muranga en Kenia