Centraal-Kenia (provincie Central)

Swipe

Nyahururu

De plaats met een kleine 25.000 inwoners wordt in een adem genoemd met de Thomsonwatervallen. Om die reden wordt de stad ook wel T-Falls genoemd. De naamgever van de watervallen was de bekende ontdekkingsreiziger en natuurvorser Joseph Thomson die in 1883 als eerste blanke te voet de afstand tussen Mombasa en Lake Victoria overbrugde. Hij ontdekte de watervallen en noemde ze naar zijn vader.

De watervallen worden gevormd door de Ewaso Narok rivier en storten zich van een hoogte van 72 meter in een ravijn. Deze kloof is toegankelijk en het levert spectaculaire beelden op. Het is verstandig om de afdaling te maken onder begeleiding van een gids. U mist daardoor geen enkele van belang zijnde zaak en bovendien weet zo’n gids precies waar u de volgende stap moet zetten. Hieruit blijkt dat de afdaling bepaald niet eenvoudig is, maar voor iedereen die behoorlijk ter been is (en voorzien is van het juiste schoeisel) toch wel een leuke uitdaging.

Nyahururu ligt bijna op de evenaar en heeft een meer dan aangenaam klimaat, maar de hoogte waarop de plaats gelegen is, 2360 meter, vormde lange tijd een beletsel tot vestiging. Pas na de aanleg van de spoorlijn in 1929 waagden de eersten de stap. Daarmee is Nyahururu de laatste plaats in het hoogland die werd ontgonnen. Want, zoals over elders in dit gebied, is de bodem vruchtbaar en het gehele jaar door te bebouwen. De stad is geen plaats om lang te verblijven al is de glooiende omgeving ervan niet zonder natuurschoon. Mocht u de stad per bus aandoen: straatkinderen bedelen de mensen de oren van het hoofd zodra ze de bus verlaten hebben en ze zijn vast van plan om u een kleinigheid te laten bijdragen. Onder het motto ‘de aanhouder wint’ volgen ze u zo lang als het mogelijk is. Velen beleven dit als een minder prettige ervaring.

10 prachtige bestemmingen in Nyahururu en Kenia