Centraal-Luzon

Swipe

Corregidor

Circa 45 km westelijk van de hoofdstad ligt in de ingang van de Baai van Manila het kleine vestingeiland Corregidor. De Spanjaarden gebruikten het reeds als militair steunpunt om voorbereid te zijn op aanvallen van islamitische piraten en bovendien konden ze van hier af de handelsschepen controleren (‘corregir’ is Spaans voor corrigeren). Het strategisch gunstig gelegen rotseiland dankt zijn beroemdheid echter grotendeels aan de belangrijke rol die het speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Terwijl andere delen van de archipel rond de jaarwisseling 1941-1942 al grotendeels in handen waren gevallen van de Japanse bezetters wisten de Amerikaanse en Filippijnse strijdkrachten nog verscheidene maanden stand te houden op Corregidor en het nabijgelegen Bataan-schiereiland. Nadat op 9 april 1942 Bataan moest worden prijsgegeven aan de Japanners volgde uiteindelijk op 6 mei 1942 de overgave van Corregidor. De herovering van de rotsvesting op de Japanners begon in februari 1945 en nam twee weken in beslag. Tijdens de campagne vielen aan Amerikaanse zijde 210 doden, terwijl men aanneemt dat van de naar schatting 5200 Japanse verdedigers minder dan 50 man overleefden.

Het commandocentrum tijdens de verdediging van Luzon was gevestigd in de Malinta Tunnel. In dit geheime gangencomplex dat reeds gebouwd was tijdens de jaren twintig van de vorige eeuw bevonden zich het hoofdkwartier van de generaals MacArthur en Wainright, een hospitaal en de tijdelijke verblijfplaats van de Filippijnse gemenebest-president Sergio Osmena. Bovengronds herinneren de ruïnes van de Topside Barracks aan de hevige bombardementen die hier hebben plaatsgevonden. Vlak in de buurt staat het in 1968 gebouwde Pacific War Memorial, waar zich ook een klein museum bevindt. Bij Battery Way kan men enkele geweldige 12-inch-kanonnen bewonderen. De Suicide Cliff nabij Battery Reyson dankt zijn naam aan het feit dat zich hier talloze Japanse soldaten in de afgrond hebben gestort ten tijde van de herovering door de geallieerden.

Men kan Corregidor bereiken vanaf Manila per georganiseerde boottrip. De boot vertrekt omstreeks 7.30-8.00 uur en vaart weer terug in de middag rond 15.00 uur (excursieprijs inclusief lunch vanaf 2000 pesos). Bij de excursieprijs is inbegrepen een circa twee uur durende rondleiding per bus en te voet naar de belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland. De normale vertrekplaats is de Ferry Terminal bij het Cultural Center Complex, maar soms vertrekt de boot bij het Manila Hotel (Rizal Park). In verband met periodieke wijzigingen kunt u het best tevoren bij het kantoor voor toerisme (Department of Tourism Building, Rizal Park) of bij de Ferry Terminal (Corregidor Visitors Centre) informeren naar exacte plaats en tijd van vertrek. De boottochten vinden doorgaans plaats in het weekend, maar in drukkere perioden worden er ook op andere dagen excursies georganiseerd. Er is ook overnachtingsmogelijkheid op het eiland (Corregidor Hotel).

10 prachtige bestemmingen in Corregidor en Filipijnen