Centraal-Luzon

Swipe

De Centrale Vlakte

De noordelijk van de Baai van Manila gelegen Centrale Vlakte is van oudsher een van de belangrijkste agrarische gebieden op de Filippijnen, vooral voor de rijstproductie. Evenals de provincie Zambales werd de relatief dichtbevolkte Centrale Vlakte zwaar getroffen door de erupties van de vulkaan Pinatubo. Ten gevolge van deze natuurramp werd ook enorme schade aangericht aan de grote Amerikaanse luchtmachtbasis Clark Air Force Base nabij de stad Angeles. Aangezien in 1991 de Filippijnse senaat al had besloten het huurcontract niet meer te verlengen is de basis nadien definitief door de Amerikanen verlaten. De immense hoeveelheden vulkanische as hebben in het bijzonder in het gebied westelijk van Angeles een indrukwekkend landschap doen ontstaan. Diepe erosiegeulen doorsnijden de plaatselijk meer dan 15 meter dikke aslagen. Toeristische tochten door dit “Pinatubo-landschap” worden verzorgd door enkele hotels en touroperators in Angeles (o.a. Clarkton Hotel). Er zijn verschillende mogelijkheden: een excursie per jeep langs deels onder aslagen verdwenen dorpen, een halfdaagse wandeltocht of een tweedaagse kampeertrektocht.

Circa 20 km oostelijk van Angeles City rijst uit de Centrale Vlakte de geïsoleerd liggende inactieve vulkaan Mt. Arayat (1026 m) op. De van veraf zichtbare berg vormt een markant herkenningspunt in het landschap. Tijdens de jaren vijftig van de 20e eeuw was Mt. Arayat een belangrijke uitvalsbasis van de guerrilleros van de Huk-beweging. Thans heeft de berg de status van nationaal park.

Jaarlijks vinden in enkele steden van de Centrale Vlakte grote religieuze evenementen plaats welke ook veel toeristen aantrekken. De belangrijkste van deze evenementen zijn resp. het Lantern Festival op 24 december en de kruisigingsceremonie op Goede Vrijdag te San Fernando (Pampanga), de passiespelen en zelfkastijdingen op Goede Vrijdag te Malolos (Bulacan) en het San Isidro-feest op 14 mei te Pulilan, noordoostelijk van Malolos. Te San Fernando (provincie Pampanga) bevindt zich ook een informatiekantoor voor toerisme.

10 prachtige bestemmingen in De Centrale Vlakte en Filipijnen