Centraal-Luzon

Swipe

Pagsanjan

Een tocht over de stroomversnellingen van Pagsanjan (spreek uit: Pag-sanhan) kan stellig gerekend worden tot de topattracties voor bezoekers van de Filippijnen. Men maakt deze boeiende en soms vrij vochtige excursie per banca, een houten kano die bemand wordt door twee ‘banqueros’ en die plaats biedt aan 2-3 toeristen. Men betaalt per boot (vanaf circa 1200 pesos) of per persoon (circa 600 pesos). Regel wel duidelijk van tevoren dat de prijs geldt voor de totale trip, anders kan men onderweg geconfronteerd worden met lastige verzoeken om bij te betalen teneinde de eindbestemming te bereiken. U kunt de excursie doorgaans ook organiseren via het hotel waar u verblijft.

Het is bewonderenswaardig te zien hoe behendig en snel de banqueros de boot over de stroomversnellingen omhoog weten te peddelen, trekken en duwen. Regelmatig geven ze de boot extra vaart door zich met de voeten bliksemsnel af te zetten tegen boven het water uitstekende stenen. Op de kalmere riviergedeelten tussen de stroomversnellingen heeft men gelegenheid te genieten van het prachtige landschap. De rivier stroomt door een kloof met loodrechte rotswanden die weelderig begroeid zijn met lianen en andere tropische vegetatie. Regelmatig ziet men prachtige vlinders en blauwe beekjuffers (een soort libellen) langsfladderen en soms scheert er een ijsvogeltje laag over het water. Hier werden de opnamen gemaakt van het laatste deel van de beroemde Vietnamfilm ‘Apocalypse Now’. Na circa een uur bereikt men het eind van de kloof en tevens het eindpunt van de tocht. Hier stort zich de rivier in de vorm van een mooie, ongeveer 30 m hoge waterval (Magdapio Falls) met veel geraas in de kloof. Men kan zich op een bamboevlot tot vlak onder en achter de waterval laten trekken (zwemkleding meenemen).

De terugweg stroomafwaarts (‘shooting the rapids’) is nog boeiender dan de heenreis. Vooral in de periode augustus-september als het water van de rivier relatief hoog staat is het een avontuurlijke aangelegenheid. Let er op de handen binnenboord te houden want regelmatig schuurt de rand van de banca langs stenen of tegen een andere, voorbijsnellende banca. Indien men de grote toeristenstroom wil vermijden kan men de tocht het best ’s ochtends vroeg op een doordeweekse dag maken. Dan heeft men ook meer kans om bijvoorbeeld een groepje apen (Filippijnse makaken) langs de kloofwand op te merken of een varaan te zien wegschieten bij de rivieroever. Bovendien hebben de banqueros dan minder de neiging de excursieprijs op te schroeven bij gebrek aan voldoende makkelijk betalende, kapitaalkrachtige klanten.

In Pagsanjan is een ruime variatie aan overnachtingsmogelijkheden aanwezig. Vanuit Manila is Pagsanjan bereikbaar per bus vanaf de BLTB-Terminal (E. de los Santos Avenue, Pasay City). Eventueel moet men in Santa Cruz (enkele kilometers van Pagsanjan) overstappen in een jeepney. Vanaf Pagsanjan kan men per bus en jeepney doorreizen naar Lake Taal zonder eerst terug te keren in Manila. Men moet dan overstappen in Calamba.

10 prachtige bestemmingen in Pagsanjan en Filipijnen