Centraal-Oman

Swipe

Oostkust (Route 34)

Dit kustgebied is vrijwel onbewoond – maanlandschappen, zandduinen en grindwoestijn wisselen elkaar af. Stille baaien nodigen uit tot vermaak aan zee of kamperen onder de sterrenhemel. Net als elders in Oman is een waarschuwing voor kamelen die plotseling de weg oversteken, op zijn plaats.

Aandacht verdient het gebied tussen Muhut en Ad Duqm, dat ‘Huqf Area’ wordt genoemd. Volgens geologen is dit terrein gevormd in het Precambrium (achthonderd tot zeshonderd miljoen jaar geleden). Zij vonden hier lava, oeroude stromatolieten, anticlines en gladde rotsen met gletsjerkrassen – gevormd in de vroege periode van dit tijdvak (ijstijd). Ook werden gefossiliseerde bomen en riffen met weekdieren aangetroffen – mogelijk ontstaan in de late periode van dit tijdvak.

Ad Duqm

Ad Duqm wordt gevormd door het nieuwe dorp aan Route 32 (‘fuel and food’), het vliegveld en de haven. Tussen de delen liggen verharde wegen, de afstanden zijn aanzienlijk. Het is vooral de diepe zeehaven waarvoor Ad Duqm bekendheid geniet; deze is eigendom van ‘Port of Duqm’, een joint venture tussen de Omaanse overheid en de haven van Antwerpen. ‘Duqm’ ontwikkelt zich tot de grootste haven van de regio en zal in de toekomst olie-export op zich nemen. Hierdoor vermindert het belang van de (politiek gevoelige) Straat van Hormuz. Tussen Ad Duqm en Hayma ligt Arabian Oryx Sanctuary.

Madrakah

Een verharde weg maakt de enorme zandstranden van Madrakah snel bereikbaar vanaf Route 32. Het zicht op de Arabische Zee is hier panoramisch; u kunt ontspannen, vogelspotten, kamperen en een kijkje nemen bij de rotsen. De stroming is sterk, wees dus terughoudend met zwemmen.

Al Jazir

Tussen Madrakah en Al Jazir bevinden zich witte zandstranden, enkele zijn door middel van geasfalteerde wegen bereikbaar vanaf Route 32. Tussen Sawqrah en Shalim Wa Juzor Al Hallaniyyat (Dhofar) is de weg grotendeels verhard.

10 prachtige bestemmingen in Oostkust (Route 34) en Oman