Centraal-Servië

Swipe

Čačak

De grote industriële stad Cacak ligt tussen Kraljevo en Kruševo. De stad speelde een belangrijke rol bij de protesten tegen Miloševic in oktober 2000, toen de burgemeester Velimir Ilic een enorm konvooi met meer dan tienduizend protestanten die richting Belgrado optrokken organiseerde. Met een bulldozer braken ze door de wegblokkades heen. Eenmaal in Belgrado aangekomen wisten ze zich met behulp van dezelfde bulldozer toegang te verschaffen tot het gebouw van de Servische televisie. Het protest trok veel internationale media-aandacht, Cacak kreeg het imago van de stad van verzet en de burgemeester kreeg de bijnaam Bulldozer Ilic.

Het centrum van Cacak is klein en er zijn weinig historische bezienswaardigheden. Er staat een Servisch-orthodoxe kerk met twee torens, een aardig nationaal museum en een standbeeld van de schilder Nadežda Petrovic, die in 1873 in Cacak geboren werd. Ook is er een galerie aan deze vrouwelijke schilder gewijd (Cara Dušana 6; maandag gesloten). In de omgeving zijn een paar interessante uitstapjes te maken en eens per jaar heerst totale gekte in Cacak of eigenlijk in het nabijgelegen dorp Guca.

Guca

Het trompetfestival dat eigenlijk Dragacevo heet, staat beter bekend onder de naam Guca. In dit dorp in de heuvels, achttien kilometer ten zuiden van Guca, breekt eens per jaar de totale gekte los. Trubaca bands uit heel Servië komen samen om te strijden om de gouden trompet. Het festival werd in 1961 voor het eerst gehouden in de hof van de dorpskerk. Nu is het uitgegroeid tot een evenement met meer dan een half miljoen bezoekers, waaronder ook steeds meer uit het buitenland. Er zijn optochten in traditionele klederdracht, braderieën en natuurlijk heel veel concerten in het offciële stadion, maar ook tot diep in de nacht in alle kroegen. Behalve een muzikaal hoogtepunt is het ook hét moment in het jaar waarop Serviërs helemaal los kunnen gaan. Daarbij vloeit de rakija rijkelijk en wordt in een paar dagen een enorme hoeveelheid gegrild vlees weggewerkt.

Dit gaat ook gepaard met veel nationalistisch vertoon, machogedrag en dronkenschap. Voor wie de volgens Serviërs typische plattelandscultuur een keer goed wil meemaken en tegen een beetje drukte en smerigheid kan, is Guca echt een aanrader. Een hele week op het festival is misschien wel veel van het goede. Tijdens het festival verhuurt bijna elke inwoner van het dorp wel kamers, maar toch kan het lastig zijn om iets te vinden. Op de geïmproviseerde en niet al te goed voorziene campings is wel altijd plek. De rest van het jaar is Guca een rustig dorpje en herinnert alleen het standbeeld van de trompetspeler aan de jaarlijkse invasie. Kijk voor meer informatie op: www.guca.rs en zet het geluid van uw computer aan.

Ovcar-Kablar kloof

In het Ovcar-Kablar-gebied tussen Cacak en Požega stroomt de Zapadna Morava door een prachtige geloof. Dit gebied is zowel uit natuurlijk als cultuur-historisch oogpunt interessant. In de slechts twintig kilometer lange kloof, staan tien kloosters. De rivier en de beekjes die erin uitkomen vormen een prachtig natuurlijk landschap. U kunt wandelen langs de rivier, maar ook in de bergen aan weerszijden. Bij het kuuroord Ovcar Banja is een camping. Vanaf daar kunt u het pad langs de beek stroomopwaarts volgen om uit te komen bij de bron. In het dorp bieden veel particulieren accommodatie aan. Voor meer adressen en telefoonnummers kunt u terecht bij de toeristeninformatie in Cacak of bij het informatiecentrum in Ovwar Banja. De bus van Cacak naar Požega stopt ook in dit dorpje.

Takovo

In de gemeente Gornji Milanovac ligt het gehucht Takovo, waar Miloš Obrenovic in 1815 de Tweede Servische opstand begon. In het rustieke dorpje staat een monument, een museum over de opstand en een houten kerkje. Takovo is ook een goed uitgangspunt om een mooie wandeling door de bosrijke omgeving te maken.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Čačak en Servië