Centraal-Umbrië

Swipe

Foligno

Als uitzondering in Umbrië, ligt Folino (53.000 inwoners) in een vlak gebied. Het is een druk handels- en industriecentrum. Speciale bekendheid heeft hier het boekdrukken. In 1472 werd hier het eerste boek in de Italiaanse taal gedrukt (Dante). Op de tweede en de derde zondag van september vindt de Giostra della Quintana plaats, een gekostumeerd ruiterfeest.

De Duomo heeft een voorgevel met een fraai portaal uit 1200 en een façade aan de achterzijde. Langs het Piazza della Repubblica staan gotische, renaissancistische- en neoclassicistische gebouwen. Indrukwekkend is het Palazzo Trinci uit de 15e eeuw (gevel uit de 19e eeuw) met een mooie binnenplaats; hier is de pinacotheek gevestigd.

De Santa Maria Infraportas aan het Piazza S. Domenico is het mooiste gebouw van Foligno. De façade is voorzien van een 11e-12e-eeuwse portico, Byzantijnse fresco’s uit de 12e eeuw en fresco’s van Alunno uit de 16e eeuw versieren het interieur.

Op 6 km ligt op een prachtige plek het benedictijnenklooster Abbazia di Sassovivo uit de 11e eeuw. Het heeft een 13e-eeuwse Romaanse kloosterhof met zuilen, bogen en mozaïeken.

Ook Foligno heeft te lijden gehad van de aardbevingen van 26 september 1997 en daarna.

10 prachtige bestemmingen in Foligno en Umbrië