Centraal-Umbrië

Swipe

Montefalco

Dit stille stadje, op een heuvel in een groene omgeving, met een middeleeuws uiterlijk, heeft veel te bieden. Door de ligging wordt Montefalco het ‘balkon van Umbrië’ genoemd, hoog boven het Valle Umbra gelegen.

Door de Porta di San Agostino komt men de stad binnen. De steile hoofdstraat, de Corso Mameli, leidt naar de San Agostino en verder naar de Piazza del Comune waar het 13e-eeuwse Palazzo Comunale staat. Een zijstraat leidt naar de San Francesco, waarin een klein, maar modern geoutilleerd museum is gevestigd, met belangrijk werk van 13e-18e-eeuwse meesters. De kerk zelf is de grootste bezienswaardigheid van Montefalco, vanwege de schitterende fresco’s, die Benozzo Gozzoli op de apsiswand heeft aangebracht. Zij stellen scènes uit het leven van Franciscus voor (15e eeuw), beroemd vanwege de kleuren, het perspectief, de compositie en de uitbeelding van mensen en landschap. Elders in het gebouw zijn meer fresco’s van Gozzoli. Tegen de achterwand ziet men de ‘Annunciatie’ en de ‘Geboorte’, werken van Perugino. De openingstijden zijn: mrt.-mei en sept.-okt. 10.30-13 en 14-18, jun.-jul. 10.30-13 en 15-19, aug. 10.30-13 en 14.30-17 uur.

Behalve de kerken S. Agostino (15e-eeuwse fresco’s), S. Maddalena en S. Chiara (14e-eeuwse fresco’s) en de S. Illuminata met fresco’s uit begin 16e eeuw, van Malanzio, heeft het stadje schilderachtige straatjes, veel bloemen en mooie doorkijkjes naar het prachtige landschap in de omgeving.

10 prachtige bestemmingen in Montefalco en Umbrië