Centraal West-Brazilië

Swipe

Bestuurscentrum van Brasília

Het bestuurscentrum Brasília is de hoofdstad, het regeringscentrum met op de Praça dos Três, de drie gebouwen voor de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht. Het Nationaal Congres, de ministeries, met een bijzondere plaats voor het Ministerie van Justitie. Alles maakt dezelfde indruk: mooi, modern, functioneel met vooral de uitstraling dat Brazilië tot de grote naties der aarde gerekend wil worden.

 Drie ministeries zijn iets anders uitgevoerd dan de andere: duurder, belangrijker. Dat zijn het Ministerie van Buitenlandse Zaken, (Palácio Itamaraty), het Ministerie van Militaire Zaken en het reeds ge-noemde Ministerie van Justitie (Palácio da -Justiça). Het militaire regeringscentrum staat apart van de andere regerings-gebouwen.

Op het plein voor het gebouw van het Nationaal Congres (Praça do Cruzeiro/Eiseo Monumental) staat de jongste aanwinst: het Pantheon, gewijd aan Tancredo Neves, de grondlegger van de nieuwe republiek, de eerste burgerpresident in 1985 na de militaire dictatuur, maar overleden voordat hij het ambt officieel kon aanvaarden. Ook bronzen beelden, twee mensen, die de eerste bouwers en eerste bewoners van Brasília vertegenwoordigen hebben een monumentale plaats gekregen op het plein. Het beeld is van Bruno Giorgi.

In het Pantheon zijn zwart-witschilderingen te zien van João Camara met Tirandentes als hoofdfiguur op de verschillende momenten in de geschiedenis van Brazilië. Die begint met Braziliës prehistorie, dan de Portugese tijd, het derde paneel laat Tirandentes met mijnwerkers zien in Serra Palada. In het laatste van de zeven panelen gaat het beeld van Tiradentes op in dat van Christus.

Het presidentiële paleis, ook op afstand van de plaatsen waar dagelijks geregeerd wordt, valt op door laagbouw aan de rand van een groot gazon. Voor de ambassadegebouwen zijn twee wijken bestemd zodat goed te zien is dat voor elk ambassadegebouw een andere architect aan het werk gezet werd. Ook het hooggerechtshof staat hier, bescheiden. Daarmee hebben deze wijken wel iets internationaals gekregen, maar het doet ook wel wat rommelig aan.

De centrale bank van Brazilië, de Banco do Brasil is een van de kenmerkendste Niemeyer-bouwwerken met hangende tuinen. Informatie: www.camera.gov.br, www.presidencia.gov.br, www.stf.gov.br, www. itamaraty.gov.br.

Overige Bezienswaardigheden

Het busstation is een opvallend bouwwerk, midden in het centrum van Brasília dat zelf de hoofdstad, het centrum, is van een groot land. Het busstation is een van de belangrijkste centrale overstapplaatsen van de interlokale, meerdaagse busreizen, evenals het vliegveld. Bijna alle transfers van Zuid-Brazilië naar de Amazone, en van Oost naar West maken een tussenstop in Brasília.

Wie er geweest is weet wat het betekent als gezegd wordt: ‘De Braziliaan gelooft in zijn toekomst.’

Er is in Brasília een tiental musea. Een andere bezienswaardigheid is het Lago Paranoá, het grote kunstmatige meer, met mogelijkheden tot watersport. Rondom het meer liggen terreinen voor veldsporten, men kan er wandelen en de aldaar geplaatste sculpturen bewonderen. Alle hotels staan in de hotelwijk en dat nodigt niet uit tot ’s?avonds gezellig een eindje wandelen, want daarbuiten is niet veel te beleven. Een gezellig uitgaansleven is echter ontstaan in enkele woonwijken met de prozaïsche benamingen 109/110 sul, 405/406 sul en 303/304 norte.

Een mooi uitzicht over Brasília heeft men vanaf de televisietoren, die op het kruispunt van de hoofdwegen staat en voor het publiek geopend is en van liften voorzien. Deze toren is 224 meter hoog. Op de begane grond rondom de toren is in het weekend een grote kunstmarkt, de Feira da Torra. Wie een korte sightseeing door Brasília gaat maken adviseren wij te beginnen op deze televisietoren. Laat daar het stedelijk concept op u inwerken en ga daarna naar de uitwerking, de details kijken.

Brasília, een stad zonder historische banden met een verleden, is een futuristische stad. Het lijkt erop dat de inwoners het gebrek aan een verleden compenseren door een vlucht in de godsdienst, want er zijn nu al vierhonderd verschillende sekten geteld. De bekendste is de beweging die zich ophoudt in de Vallei van de dageraad, ten zuiden van het stadje Planaltina. Elke zondag trekken daar duizenden mensen heen om een aantal rituelen te ondergaan die zeker beïnvloed zijn door Afrikaanse macumba rituelen (Indiaanse voorvaderverering en christendom), maar er zijn ook andere – nieuwe – invloeden.

Met enig gevoel voor nieuwe eigenwaarde wordt gepromoot het tien km buiten de stad gelegen Parque Nacional de Brasília. Dit park is vooral het bezoeken waard om de eigenlijke waarde van deze streek te leren kennen: cerradobomen, vogels en dieren (kraanvogels, miereneters en nog veel meer). Voor de inwoners is het een godsgave, dat juist hier twee natuurlijke bronnen heerlijk zwemwater geven.

10 prachtige bestemmingen in Bestuurscentrum van Brasília en Brazilië