Centraal West-Brazilië

Swipe

–– Bonito

Bonito ligt in het overgangsgebied waar de natuur nog ongerept is, maar niet meer zo waterrijk als de Pantanal. De veeteelt is er nog niet zo afgebakend als verder naar het zuiden. Bonito is een dorp met één hoofdstraat, waaraan bijna alle voorzieningen gevestigd zijn. Er is een prachtige camping en zoals de plaatsnaam al aangeeft: het is er mooi (bonito)! Wie in de gelegenheid is hier te zijn of hier langs rijdt, moet een of twee dagen vrijmaken voor dit gave, kleinschalige natuurgebied.

Men kan er enkele grotten bezoeken en een stukje over de Rio Formoso varen. Tijdens een tocht van een uur duikt men vijf keer met boot en al een waterval in terwijl de vogels blijven zingen. Prachtige vissen kijken nieuwsgierig naar de gasten. De rivieren hebben uitzonderlijk helder water. Bonito is een paradijs voor snorkelaars en duikers vanwege het mooie heldere water van de rivieren en de veelheid van bijzondere vissen, die niet uitgekeken raken naar deze vreemdelingen.

Ook de omgeving van de rivieren is gevarieerd en boomrijk. Op het Ilha do Padre kunnen duikers en overlevenden van de tocht langs de watervallen van de schrik bijkomen. De caipirinha is voortreffelijk op dit lommerrijke terrasrestaurant. Wie een autotocht maakt vanuit de Pantanal via Bonito, bijvoorbeeld naar Foz do Iguaçu krijgt een goede indruk van de ontwikkelingen van landbouw en veeteelt. Hoe verder naar het zuiden, hoe intensiever de agrarische cultuur. Uitgestrekte agrarische bedrijven worden slechts onderbroken door kleine dorpen waarbij enkele fabrieken (vlees, soja) en ook fabrieken voor ‘alcool’ – de Braziliaanse autobrandstof – te vinden zijn.

Trips in de regio Bonito kunnen alleen gemaakt worden o.l.v. gidsen van ter plaatse gevestigde toeroperators. Zij zijn ook weer gebonden aan strakke regels zodat de natuurgebieden niet te veel bezoekers tegelijk moeten verwerken, ten koste van vogels, dieren en natuurwaarden. Bijvoorbeeld: Iberê Tour, Rua Coronel Pilad Rebua 1890, tel. 67-255-1166, mailto:[email protected]

In dezelfde hoofdstraat zijn nog enkele boekingsmogelijkheden. Verder naar het zuiden passeert of logeert men in Maracajú, een landbouwstadje waar een aantal boeren van Nederlandse afkomst een florerend bedrijf bezit. De Rio Paraná vormt de zuidelijke grens van Mato Grosso do Sul. Drie andere steden in Mato Grosso met overnachtingsfaciliteiten zijn Ponta Porã aan de Br 463/R5 bij de grens met Paraquay, Dourados, 224 km ten zuiden van Campo Grande aan de Br 163 en Três Lagoas aan de Br 262 tegen de staat São Paulo aan, aan de oever van de Rio Paraná, waar ook drie campings zijn en vele watersport-faciliteiten.

10 prachtige bestemmingen in –– Bonito en Brazilië