Centraal West-Brazilië

Swipe

De staat Goiás

De staat Goiás, midden in Brazilië, heeft het imago een droge zandvlakte te zijn waar de nieuwe hoofdstad Brasília voor elan moest zorgen. De werkelijkheid is iets genuanceerder. Zeker, er zijn vooral in het noorden en oosten uitgestrekte cerrado’s waar weinig leven en nauwelijks economische bedrijvigheid te bespeuren valt. De landbouw in Goiás is bovendien nogal extensief. Met betere technieken, bijna fabrieksmatig werkende landbouwmachines en mega beregeningsprojecten wordt de productiviteit opgevoerd.

Door droogte en insectenplagen wilden de oogsten nog wel eens mislukken. Daar heeft men nu betere antwoorden op. Menig ton soja, maar ook rijst, bonen en koren wordt hier geoogst. In deze staat wordt ook een grote hoeveelheid nikkel en bergkristal gevonden. Er zitten veel ertsen in de grond, maar men is er zuinig op.

De bewoners van deze staat zijn een mix van oorspronkelijke Indianen en trekkers vanuit het zuiden (bandeirantes), die ook hier naar goud en diamanten zochten, geïnspireerd door de succesvondsten in de zuidelijke grensstaat Minas Gerais. Door Goiás stroomt de Rio Araguaia, door Durval Rosa Borges, de auteur van ‘Araguaia, Heart and Soul’ de tuin van Eden genoemd.

De Araguaia, die ontspringt in Zuidwest-Goiás in het Parque Nacional das Emas, bevat veel vis van allerlei soort. Aruanã en Barra do Garças zijn drukbezochte rivierbad-plaatsen. Botels verzorgen meerdaagse cruises. In het noordoosten van het huidige Goiás, tussen de Rio Tocantins en de Rio Paraná, is een nationaal park: het Parque Nacional Chapada dos Veadeiros. In het noorden van Goiás wonen de Krahô-Indianen, vanwege de rivier waaraan zij wonen ook wel Araguaia-Indianen genaamd in een door de FUNAI beschermd reservaat.

Onuitwisbaar in deze staat is de invloed van het federaal district en de hoofdstad Brasília. Dit district is midden in Goiás gecreëerd maar is nu centrum van verkeerswegen, dienstverlenende industrie en de tweemiljoen inwoners van deze stad recreëren in de omgeving, vooral langs de rivieroevers en de nationale parken. De oude hoofdstad Goiás (Velho) is in 1933 vervangen door Goiânia, met ruim 1 miljoen inwoners een serieuze Braziliaanse stad, met veel ruimte opgezet volgens een Amerikaans stratenplan lijkend op een spinnenweb.

10 prachtige bestemmingen in De staat Goiás en Brazilië