Centraal West-Brazilië

Swipe

Goiânia

De hoofdstad van Goiás is Goiânia, in 1930 gesticht omdat de oude hoofdstad Goiás niet meer voldeed. Vanwege de slechte bereikbaarheid ging daar niet de vernieuwende impuls van uit die deze centraal gelegen staat zo nodig had. Goiás is nu een provincieplaatsje met 15.000 inwoners en met tekenen van de oude glorie (goud, diamant) uit de 18e eeuw zoals blijkt uit enkele musea en gebouwen.

De nieuwe hoofdstad Goiânia telt ruim 1 miljoen inwoners (een derde van de hele staat) en hier vindt men behalve de bestuurlijke functies ook het centrum voor industrie en veeverkoop. Het is een stedenbouwkundig ruime stad met veel groene parken, onder andere het Parque Mutirama, een mooi aangelegd wandelgebied met een planetarium waarin het heelal, vanaf het zuidelijk halfrond gezien, educatief is nagebouwd. In dit park bevindt zich ook een grote dierentuin, een voetbalstadion en er zijn nog meer faciliteiten voor andere sporten. Voor de liefhebbers is er ook nog de autoracebaan van Goiânia.

Itumbiara is een stadje aan de zuidgrens van Goiás, aan de Rio Paraná aan de weg São Paulo-Goiânia (Br 153). Ook Pirenópolis is een bezienswaardig historisch stadje, groot geworden in de 18e eeuw. Dit stadje met nu nog maar 6000 inwoners ligt 128 km vanaf Goiânia. Ooit werd er goud gevonden. Lokale gidsen willen u laten zien waar, en ook de kerken, die met goed goud gebouwd zijn. Er zijn hotels voor als u langer wilt blijven of op doorreis bent. Toeristeninformatiepunt in dit stadje: Rua do Bonfim tel 062-331-1299.

Dichter bij de hoofdstad ligt Anápolis, veel groter en actiever, met een interessant historisch museum. Anápolis ligt tussen Goiânia en Brasília. Rio Verde is een mogelijke stopplaats tussen Goiânia en Cuiabá aan de Br 060. Aanbevolen worden uiteraard een excursie naar het nu bij Tocantins ingedeelde Bananal-eiland alsmede vaartochten over de Araguaia-rivier.

Ook Caldas Novas, met 30 heet- en warmwaterbronnen zijn een toeristische trekpleister in deze subtropische omgeving. Het hete water (tot 40 graden) is goed voor hoge bloeddruk, reuma en impotentie. Drie kwalen waar sommige gasten graag vanaf willen en daar ook goed voor willen betalen. Daarom zijn er enkele hotels, die om een heetwaterbron heen gebouwd zijn. Informatie: Praça Mestre Orlando, tel 062-453-1868. De rotsformaties bij Paraúna vertonen verwantschap met die in Vila Velha in Paraná.

10 prachtige bestemmingen in Goiânia en Brazilië