Centraal West-Brazilië

Swipe

Kerken in Brasília

Twee kerken moeten genoemd worden: de Kathedraal en de Don Bosco-kerk. Aan de Don Bosco-kerk, geen ontwerp van Niemeyer, is een verhaal verbonden. De Italiaanse missionaris Don Bosco profeteerde in 1883 dat er in Zuid-Amerika, het land van melk en honing, een nieuwe beschaving zou ontstaan. De paters salesianen – volgelingen van Don Bosco – zagen in Brasília de vervulling van deze profetie en hebben er een prachtige kerk voor gebouwd, in Zuid 702. Recht, vierkant, maar vooral blauw, violet en als de zon niet voor lichteffecten zorgt dan gebeurt dat door immens grote kroonluchters. Voor een twintigtal reals wordt deze kroonluchter op verzoek enkele minuten ontstoken. De informatiebalie is in de kelder onder de kerk.

Bij een bezoek aan deze Don Bosco-kerk passeert men enkele van de vele ‘quadras’, vierkante woonblokken die in principe zelfverzorgend zijn (winkels, scholen, dienstverlening).

De kathedraal, gelegen aan de slagader van Brasília en een monument van eenvoud en soberheid, lijkt onbereikbaar, omdat zij geheel door water omgeven is. Maar de ingang gaat onder datzelfde water door. Ook hier ontbreken de bedelaars niet. Ook aan deze kathedraal zit een verhaal. Hij is pas in 1967 geopend na 12 jaar bouwen. Hier legt Niemeyer enige protest in deze schepping: niet zo donker als de Europese kathedralen ’die mij altijd aan de zondigheid van mensen doen denken’. Maar hij gaf meer uitdrukking aan de Braziliaanse identiteit van licht, lucht en liefde.

10 prachtige bestemmingen in Kerken in Brasília en Brazilië