Centraal Zwitserland

Swipe

Altdorf

Op een afstand van ca. 30 km ten oosten van Stans ligt het stadje Altdorf (8500 inwoners), de hoofdplaats van het kanton Uri en voor Zwitserland een historische plaats door het optreden van Wilhelm Teil. Een grote brand in 1799 verwoestte een groot deel van het stadje, vandaar dat het raadhuis (met een grote verzameling landsvlaggen), het Fremdenspital (een ziekenhuis voor vreemdelingen die ziek werden op hun tocht over de Gotthardweg) en de Ankenwaage (een weegschaal voor zout en boter) uit het begin van de 19de eeuw stammen.

Het Telldenkmal

Bij het raadhuis staat een middeleeuwse woontoren. Ervoor staat het bekende Telldenkmal van Kissling (1895), met als achtergrond een wandschildering met het Schachental. De bronzen beeldengroep toont Teil met de boog over de rechterschouder en met de linkerarm om de schouders van zijn zoontje geslagen. De wapens van Zwitserland en Uri en het jaartal 1307 staan onder de beelden. Achter het beeld staat de tekst: 'Vertellen zal men van de schutter Teil, zolang er bergen staan op de aarde.' Dit zou de plaats zijn waar Teil in 1307 gedwongen werd te schieten op de appel op het hoofd van zijn zoon, de Apfelschuss. Drie km van Altdorf ligt het plaatsje Bürglen, de geboorteplaats van Wilhelm Teil.

Verbindingen

Auto: de autoweg vanuit Stans loopt via Buochs, Beckenried en Seelis berg naar Altdorf; vanaf Seelisberg loopt de autoweg door de ruim 9 km lange Seelisberg tunnel. Autowegverbinding (E35) via de Gotthardpas en tunnel met het kanton Ticino. Bus naar Stans. Trein naar Brunnen, ArthGoldau, Luzern, Andermatt en via de Gotthardtunnel naar het kanton Ticino.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 164.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Altdorf en Zwitserland