Centraal Zwitserland

Swipe

De Furkapas

Hospenthal

Van Andermatt gaat de weg door het Ursenendal naar Hospenthal, een eenzaam dorpje. Een kasteeltoren uit de 13de eeuw, die vroeger in het bezit was van de edelen van Hospenthal, steekt hoog boven de huizen uit. De barokke kerk van Maria Hemelvaart is uit 1711.

Realp

De weg leidt rechtsaf buiten het dorp om naar Realp (de weg rechtdoor gaat naar de pasweg over het Sint-Gotthard massief). Naar Realp rijdt men door een hooggelegen vlakte tussen twee bergruggen. In Realp is het mogelijk de autotrein van de Autoverlad Furka van de Furka Oberwald Bahn te nemen (in beginsel elk vol en half uur), maar in de zomermaanden kan de route over de mooie Furkapas worden genomen, de waterscheiding van de Reuss en de Rhóne. De route biedt fraaie vergezichten op de Alpen van het Berner Oberland en Wallis, met name op de toppen van de Galenstock (3583 m) en de Damm stock (3630 m) aan de rechterzijde, en de Rotondo (3192 m) en de Lucendro (2963 m) aan de linkerzijde.

Verbindingen

Bussen tussen Andermatt en Gletsch (via Hospenthal en Realp).

Rhönegletsjer

Voorbij het hoogste punt van de pas (2431 m) staat het Belvédère Hotel, met in de onmiddellijke nabijheid de Rhönegletsjer en de bron van de Rhöne. In de gletsjer is een grot uitgehakt in het blauwgroene ijs, waardoor je in de gletsjer kan lopen. Ook dit punt biedt een weids panorama over de hoge bergen van het Berner Oberland en Wallis.

10 prachtige bestemmingen in De Furkapas en Zwitserland