Centraal Zwitserland

Swipe

De Zugersee

Ten noorden van de berg Rigi strekt zich de 14 km lange en 198 m diepe Zugersee uit. Rondom het meer liggen een aantal kleine dorpen die hun oorspronkelijke karakter hebben weten te behouden: Buonas, Cham, Immensee, Risch en Walchwil. Het meer watert af via de rivieren de Lorze en de Reuss.

Zug

Aan de noordoostzijde van de Zugersee ligt de stad Zug (23.000 inwoners), hoofdstad van het kleine kanton Zug. Centrum van de stad is de Kolinplatz met het laatgotische Rathaus (1505) en de fraaie Kolinbron. Blikvanger is de Zyttoren.

Langs de Ober en Untergasse staan bezienswaardige huizen in laatgotische stijl. Vlak bij het historisch museum de Burg, een voormalig kasteel van de Habsburgers, staat de laatgotische St. Oswaldkerk die werd gebouwd door Hans Felder (1478-1545).

Wandelboulevard

De zonsondergang vanaf de wandelboulevard bij het meer in Zug is in Zwitserland beroemd. Deze wandelboulevard vormde ooit het fundament voor rijen huizen. Deze verdwenen in 1435 en 1887 in de golven van het meer. Na de laatste ramp besloot men om hier geen huizen meer te bouwen.

Baar

Ten noorden van Zug ligt Baar. In de directe omgeving van dit dorp liggen bezienswaardige druipsteengrotten (Die Höllgrotten).

INFORMATIE GROTTEN. Geopend: dag. apr.-okt.; een rondleiding duurt ca. 30 min.

Cham

Aan de noordkant van het meer ligt onder meer Cham (10.000 inwoners). Dit dorp heeft een aantal bezienswaardige gebouwen: de laatbarokke kerk van de gebroeders Singer uit 1794 en het Andreasslot uit 1282 met een kapel uit 1675. Vanuit het dorp kunt u een bezoek brengen aan de overblijfselen van het kasteel Hünenberg en aan het voormalige 15de-eeuwse bedevaartsoord St. Wolfgang.

ArthGoldau

Aan de zuidzijde van het meer ligt Arth (2500 inwoners), een oud havenplaatsje. De 17de-eeuwse kerk van St. Georg en Zeno neemt een opvallende plaats in het dorpsbeeld in en is een van de vroege barokkerken in CentraalZwitserland.

Lawineramp

In het nabij gelegen Goldau stortte in 1806 een geweldige rotslawine zich van de nabije Rossberg omlaag, waarbij 457 mensen werden gedood. Een Bergsturz museum herinnert aan de ramp. Het gebied achter het treinstation is nog met grote rotsblokken bedekt en vormt thans een bijzondere dierentuin. In het park heeft men alle dieren die in de Alpen leven en leefden bijeengebracht.

INFORMATIE DIERENTUIN. Geopend: dag. 8-19; in mrt. en okt. 8-18; 's winters 9-17 uur.

Tandradbaan

In Goldau is sinds 1875 een beginpunt van de tandradbaan naar de Rigi. Deze gaat via Krabel, Fruti, Rigi Klösterli, Rigi First, Rigi Staffel, naar Rigi Kulm (1800 m, top van de berg Rigi). In Krabel kunt u eventueel overstappen op een kabelbaan naar Scheidegg. Vanuit Rigi Kulm kunt u per tandradbaan en kabelbaan afdalen naar Weggis of Vitznau. Aldaar kunt u overstappen op de veerboot naar Luzern (zie ook onder Luzern en de berg Rigi).

INFORMATIE TANDRADBAAN. Vertrektijden dag. ieder half uur 9.03-13.03 uur, daarvoor en daarna om het uur. Reisduur: omhoog ca. 35 min.; omlaag 45 min.

Lauerzersee

De Lauerzersee ligt onder de Zugersee 'en maakte vroeger deel uit van de Vier waldstattersee. De westelijke oever van het meer is een natuurgebied, waar veel bijzondere vogelsoorten leven.

Verbindingen ZUGERSEE

Auto: er zijn verschillende mogelijkheden om per auto van Zürich naar het zuiden te reizen: bijvoorbeeld een route langs de Zugersee en een route via Einsiedeln. Het eerste deel van beide routes loopt langs de Zürichsee en passeert onder andere de plaatsen Horgen, met een mooi rococoslot, en Wadenswil, met veel bijzondere burger en boerenhuizen. Via Goldau, de Lauerzersee en Schwyz kunt u de Vierwaldstëttersee bereiken. Voor de route via Einsiedeln en Schwyz volgt u het meer tot Bëch of Pfaffikorn en neemt daar de weg richting Schwyz. Bij Biberbrugg slaat u af naar Einsiedeln aan de Sihlsee.

Bus: Zug heeft een busverbinding met de Aegirisee (Unterëgeri en Oberëgeri) en de grot van Baar.

Trein: Zug, ArthGoldau (spoorwegknooppunt), Cham, Immensee en Walchwil hebben een treinstation.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in De Zugersee en Zwitserland