Centraal Zwitserland

Swipe

Schwyz

Schwyz is de hoofdstad van het kanton Schwyz, waaraan Zwitserland zijn naam(Schweiz) en wapen dankt. Op de achtergrond verrijzen de twee toppen van de Mythen (1811 en 1899 m). De stad heeft diverse statige huizen. Deze werden gebouwd door Zwitserse huursoldaten die in dienst van vreemde vorsten rijkdom vergaarden.

Vrijbrief

De plaats was aanvankelijk bezit van het klooster van Einsiedeln, maar zij verzette zich tegen de macht van de abt en koos in de investituurstrijd (de strijd tussen keizer en paus over de aanstelling van bisschoppen) de zijde van de keizer. Toen de paus in 1239 keizer Frederik II in de ban deed, bleef Schwyz de keizer trouw en kreeg als beloning de vrijbrief van Reichsunmittelbarkeit. Een muurschildering op de buitenmuur van het raadhuis van Schwyz (in de 17de eeuw na een brand herbouwd) beeldt deze historische gebeurtenis uit.

Crypte

Tegenover het raadhuis staat de St. Martinskerk (1744), met een rijk barok interieur. De kerk werd tussen 1769 en 1774 gebouwd door de gebroeders Singer. Bij de kerk staat de kerkhofkapel ofwel de Kerchel. De crypte ontstond toen de paus de inwoners van Schwyz, aanhangers van keizer Frederik II, verbood om 'op Zwitserse bodem' kerkdiensten te houden. De inwoners bouwden vervolgens de crypte en hielden hun godsdiensten 'onder Zwitserse bodem'.

Roden en zwarten

Ook in het huidige politieke beeld nemen de christenen een belangrijke plaats in: de 'roden' ofwel de christendemocraten hebben de meerderheid in het parlement van het kanton Luzern. In de stad hebben de 'zwarten' ofwel de liberalen het voor het zeggen. De kleuren waarmee de verschillende politieke richtingen zich identificeren stammen uit 1841. In die tijd konden weinig stemgerechtigden lezen en schrijven. Daarom bepaalde men dat de stembiljetten ten gunste van de conservatieve partij (christendemocraten) in een rode doos gestopt moesten worden en de stembiljetten ten gunste van de liberalen in een zwarte doos.

Bondsarchief

In 1936 werd het Bondsarchief gebouwd, waar talloze documenten worden bewaard, onder meer de Bondsbrieven uit 1291 in het Latijn en uit 1315 in het Duits. Zij liggen onder glas tentoongesteld; het archief is vrij toegankelijk. De achterwand van de zaal wordt ingenomen door een schildering van de eed op de Rütli door W. Clenin. De gevel van het gebouw toont boven drie bogen een schildering met `Het ontstaan van de Zwitserse staat', door de schilder Heinrich Danioth uit Uri. Op de schildering leggen drie groepen mensen uit de drie oerkantons met opgeheven hand de eed af. Rechts van hen staan de banierdragers van de drie kantons, links daarvan vrouwen en kinderen, die het volk vertegenwoordigen. Hellebaardiers stellen de wil voor om het vaderland met wapens te verdedigen.

TOERISTENINFORMATIEKANTOOR, Oberer Steisteg 14.

VERBINDINGEN Het treinstation Schwyz-SBB ligt buiten het centrum. Trein naar onder andere Arth-Goldau, Brunnen, Altdorf en Andermatt.

Busverbinding tussen treinstation en centrum.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Schwyz en Zwitserland