Centraal Zwitserland

Swipe

Stans

Op een afstand van 13 km ten zuiden van Luzern ligt de stad Stans, hoofdstad van het halfkanton Nidwalden. Het centrale dorpsplein werd na een brand in 1713 uniform aangelegd. Hier staat de vroegbarokke St. Petruskerk (1647), herkenbaar aan de toren in Romaanse stijl. Naast de kerk is het knekelhuis van een kapucijnenklooster (1583). Bezienswaardig zijn ook het raadhuis (1715) en het Haus Rosenburg (13de eeuw), tegenwoordig een museum. In het raadhuis van Stans sloot broeder Klaus, een nationaal figuur, in 1481 vrede tussen de kantons en redde daarmee de wankelende confederatie van een burgeroorlog. Vanuit Stans kunt u tussen midden april en midden november een 4 km lange tocht maken met een oude tandradbaan (1893) en een zweefbaan naar de Stanserhorn (reistijd: 25 minuten), de bijna 1900 m hoge berg die de omgeving van Stans beheerst. De top biedt een weids uitzicht over de Alpenketen en de talloze meren in de omgeving.

Verbindingen

Auto: autoweg N2 vanaf Luzern; voor een bezoek aan de Stanserhorn neemt u de afslag StansNord.

Trein naar Luzern (LuzernStans Engelberg Bahn), reistijd: 20 min.

Veerboot van Luzern naar Stans stad (reistijd: ruim een uur), aldaar overstappen op de trein of bus naar Stans.

Flüeli

De geboorteplaats van broeder Klaus kunt u bezoeken door voor Stans het dal naar Sarnen te volgen tot het dorp Sachseln. Een steile bergweg leidt vanuit dit dorp naar Flüeli, een 250 m hoger gelegen plek, waar broeder Klaus in 1417 als Nikolaus von der Flüe werd geboren. In het dorpje staat een kapel uit 1618, die door pelgrims wordt bezocht.

Sachseln

In de in 1684 gereed gekomen St. Theodulkerk in Sachseln ligt broeder Klaus begraven. Broeder Klaus werd in 1947 heilig verklaard. Het graf bevond zich oorspronkelijk in een apart knekelhuis bij de Romaanse toren, maar is later in een glazen schrijn onder het hoofdaltaar van de barokke kerk geplaatst. Het Peter Ignaz von Flüe Haus herbergt een museum en een archief betreffende broeder Klaus.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 164.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Stans en Zwitserland