Centrale Vlakte

Swipe

Els Calderers

Geschiedenis

Het landgoed Els Calderers (adres: Ctra. Manacor km 37, Sant Joan, Mallorca) ligt op het grondgebied van de gemeente Sant Joan op Mallorca. Het landgoed Els Calderers was eeuwenlang eigendom van de adellijke familie Veri. Zij verbouwden met succes druiven ten behoeve van de wijnproductie. De klap was dan ook groot toen een gevreesde luizenplaag de wijngaarden verwoestte. De druivenstruiken werden gerooid en maakten plaats voor graangewassen. Niet minder dan 38 landarbeiders zorgden voor een juiste begeleiding van de groei van de gewassen; zij zaaiden in totaal 400 ha landbouwgronden in. Men oogstte niet alleen granen,, maar ook amandelen, vijgen, abrikozen, tomaten en johannesbrood. Het landgoed was geheel zelfvoorzienend. De hoeve floreerde en in 1750 besloot men om een nieuw landhuis te bouwen. De pastoor van Sant Joan kreeg een eigen vertrek. Het was in die tijd de gewoonte om een priester uit te nodigen voor de dagelijkse misvieringen in de kapel van het landgoed Els Calderers. Het water uit de waterput op de binnenplaats van het hoofdgebouw was ook zomers heerlijk koel: aartshertog Luis Salvador schreef in zijn boek De Balearen over het zeer frisse water van Els Calderers. Het was een plek waar de vrouwen des huizes genoten van de klanken van romantische liederen die uit de muziekzaal kwamen. Muziek was eeuwenlang een favoriet tijdverdrijf voor de welgestelde dames van Mallorca. Francisco Juan de Sentmenat, de zoon van graaf Ribas, moderniseerde het landgoed Els Calderers. Zijn nakomelingen beheren tot op de dag van vandaag het landgoed Els Calderers en hebben het opengesteld voor bezoekers. Tegenwoordig omvat het landgoed ongeveer 200 ha landbouwgronden.

 

Het landgoed

Els Calderers is het belangrijkste landgoed op de centrale vlakte. Een bezoek aan het hoofdgebouw geeft u inzicht in het functioneren van een landgoed in de afgelopen 200 jaar. Bij de ingang kunt u een Nederlandstalige beschrijving krijgen van de bezienswaardigheden in het landgoed. Opmerkelijk is dat bijna alle meubels en schilderstukken gemaakt zijn door Mallorcanen. Tot de interessantste vertrekken behoren de kapel met zijn bruidsboeketten, de prachtige wijnkelder, de Mallorcaanse keukens, de eetzaal met zijn fraaie kroonluchter, de 18e- en 19e-eeuwse slaapkamers en de ruime graanzolder waar men het voedsel bewaarde. Rondom het hoofdgebouw van Els Calderers zijn dieren gehuisvest die al eeuwenlang rond de landgoederen van Mallorca scharrelen, waaronder verscheidene soorten duiven, kippen, kalkoenen, paarden en ezels. De honden hadden tot taak om ratten te vangen.

Appartementen Don Juan

Appartementen Don Juan ligt op een perfecte lokatie: het schitterende strand, de leuke winkels en vele, bruisende uitgaansgelegendeheden liggen allemaal op loopafstand....

v.a. 189.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Els Calderers en Mallorca