Çesme

Swipe

Çesme

Çesme is een middengrote plaats (ongeveer 25.000 inwoners) op 80 km ten westen van Izmir. Tot voor kort was het een vissersplaatsje waar een groot, 14e-eeuws Genuees fort het stadsbeeld bepaalde. Het fort staat er nog steeds, maar in plaats van de visserij vormen nu toeristen de belangrijkste bron van inkomen. De mooie en schone stranden maken Çesme aantrekkelijk. Çesme is de Turkse benaming voor bron en dankzij de aanwezigheid van zwavelbronnen was het in de antieke tijd al een drukbezocht kuuroord. Het door de Osmanen gerestaureerde fort is nu een museum. Er naast staan de overblijfselen van een 18e-eeuwse kervansaray. Cesme wordt veel bezocht door windsurfers. De jachthaven is volledig gerenoveerd. Vandaar dat de rijken in Turkije de plaats ontdekt hebben. Bovendien is het een populaire aanlegplaats geworden voor cruiseschepen

Omgeving Çesme

De mooiste stranden liggen in de baai van Ilica (= hete bron) en Sifne (7 km ten oosten van Çesme). Hier zijn ook de thermische bronnen. Het bronwater, met een hoog gehalte aan natrium, chloride, magnesium en fluoride en een temperatuur die tussen de 42 graden en 55 graden Celsius schommelt, is goed voor mensen met huidaandoeningen, problemen met de urinewegen, de stofwisseling of van gynaecologische aard. Ten noorden van Ilica ligt Ildir (22 km van Çesme) op de resten van het antieke Erythrae. Vanaf de heuvel, waarop de akropolis stond, heeft u een schitterend uitzicht. Çesme en de plaatsjes in de omgeving hebben een keur aan goedkopere en duurdere hotels, pensions en restaurants. De busverbinding met Izmir is zeer frequent. Er gaan boten naar het Griekse eiland Chios; meer informatie kunt u bij het Toeristen Informatiebureau van Çesme krijgen.

Strand van Boyalik

De baai van Boyalik heeft een strand van met een lengte van niet minder dan 5 kilometer. Populair is het deel bij Aya Yorgi, een heerlijk beschut gelegen strand. geen wonder dat Boyalik met het jaar populairder bij toeristen wordt.

Andere bekende stranden zijn het Pirlanta (diamant) strand in Çiftlikköy en het Altinkum strand, wat letterlijk gouden zand betekend.

10 prachtige bestemmingen in Çesme en Turkije