Charlottetown

Swipe

Charlottetown

Ongeveer halverwege tussen brug en veerboot op het eiland van de Canadese provincie Prince Edward Island ligt aan een forse inham van de Northumberland Strait de provinciale hoofdstad Charlottetown. Voor de deur is Charlottetown Harbour en daarin monden drie rivieren uit: Hillsborough of East River vanuit het oosten, York of North River vanuit het noorden en West River vanuit het westen. Zie voor de rest van deze provincie de pagina's over Prince Edward Island.

Geboorteplaats Canada

Deze stad wordt de geboorteplaats van het moderne Canada genoemd. Maar ze wordt ook wel een plaats genoemd die in de tijd gevangen is. De eerste bouwwerken verrezen al begin achttiende eeuw. In het stadscentrum is de sfeer van de negentiende eeuw alom aanwezig. De meeste panden hebben nu echter een andere bestemming dan waarvoor ze gebouwd zijn. Zo zitten er nu veel boetiekjes en kantoren in.

Heuvel

Charlottetown is voor een deel tegen een heuvel op gebouwd en dat vergt downtown nog wel eens wat klimwerk. Tegenwoordig wonen er circa 33.000 mensen en daarmee is het de grootste plaats van de eilandprovincie. De stad is genoemd naar de echtgenote van de Britse koning George III, koningin Charlotte Sophia. Op deze pagina's wat informatie over een aantal bezienswaardige zaken hier.

Het historische hart van Charlottetown

Province House

Voor de Canadezen is Charlottetown vooral de stad waar de eerste stappen naar het moderne Canada zijn gezet. In het gebouw van het provinciale bestuur van Prince Edward Island, Province House, kwamen begin september 1864 23 politieke leiders uit de oostelijke koloniën van Brits Noord-Amerika bijeen om de mogelijkheden te bespreken om zelfstandig te worden. Hier werd de basis gelegd voor wat op 1 juli 1867 de Canadese federatie is geworden. Deze politici worden de ‘Fathers of Confederation’ genoemd. De plaatselijke toneelgroep Confederation Players laat in juli en augustus iedere middag in Province House debatten van de confederatievaders herleven. Eind augustus/begin september wordt het jaarlijkse Festival of the Fathers gehouden met het naspelen van de aankomst van de delegaties, concerten en dansfestijnen. De ingang van Province House is aan 165 Richmond Street. Dat is op de T-kruising met Great George Street in het historische hart van de stad. Sinds 1847 is het de zetel van de eilandregering. Het gebouw is een nationaal historisch monument. Er worden rondleidingen verzorgd die voorafgegaan worden door een film over de gebeurtenissen van 1864 en daarna. Open alle dagen van begin juni tot half oktober, daarna alleen op werkdagen.

Confederation Centre of Arts

Naast het Province House bevindt zich het Confederation Centre of Arts. Dat zit in het Fathers of Confederation Memorial Building aan 145 Richmond Street. Het omvat theaterzalen, een kunstgalerie en een kunstmuseum en het is het middelpunt van het jaarlijkse Charlottetown Festival (eind mei tot half oktober). Hoewel er dan diverse toneelvoorstellingen, musicals en concerten zijn, is het hoogtepunt daarvan ‘Anne of Green Gables - The Musical’. Tussen half juni en eind september worden daarin verhalen uit de boeken van Lucy Maud Montgomery (zie ook de pagina over Green Gables onder Cavendish) op het muzikale toneel gebracht. In de galerie worden kunstwerken getoond van Canadese artiesten of die een relatie hebben met de confederatie Canada.

Historische Straten

Great George Street

Een voorbeeld van een straat met voormalige herbergen, winkels en werkplaatsen die nu gerestaureerd zijn en onderdak bieden aan advocatenkantoren, een hotel en andere bedrijven, is Great George Street. Dat is een nationaal beschermd stadsgezicht, niet alleen vanwege die aanblik maar ook omdat de Fathers of Confederation in 1864 vanuit de haven via deze straat naar Province House liepen.

Water Street

Beneden aan het eind van Great George Street is Water Street. Deze loopt langs de haven en ook dit is een monumentenstraat en beschermd stadsgezicht. Hier waren alle activiteiten geconcentreerd op het gebied van scheepvaart en aanvoer van producten. Er waren pakhuizen, koopmanswoningen, werkplaatsen en werven. Een deel is bewaard gebleven en gerestaureerd.

Charlottetown

10 prachtige bestemmingen in Charlottetown en Oost-Canada